Főzd meg a zenészek specialitásait! Batta Róbert svéd húsgolyója

2015.11.06. 15:50, subrecorder

liquid_l.jpg

Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A 35. Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), majd Pándi Balázs Sri Lanka-i currys vöröslencselevese következett és egy szintén húsmentes étel: Németh Zsófia fűszeres vagan curryje. A hollywoodoos Trócsányi Gergely fogasfiléje tejszínes rókagombamártással szintén örömet okozhatott a konyhában, aztán Gazsi Rap Show speciális muszakájával és Takáts Eszter sütőtökkrémlevesével és marharagujával lephettük meg magunkat. Most a Liquid Limbs-es Batta Róbert kínálja a hétvégi menüt: svéd húsgolyók barna mártással és vörösáfonya dzsemmel. Főzésre fel!

Batta Róbert

Svéd húsgolyók barna mártással és vörösáfonya dzsemmel

Húsgolyó:

- 450 g darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 100 g zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 fej hagyma (apróra vágva, megfonnyasztva)
- szerecsendió, só, bors

Az alapanyagokat összekeverjük, só, bors, reszelt szerecsendió ízlés szerint. Egyforma, kb 20g-os golyókat formázunk és forró (egy ujjnyi) olajban rövid idő alatt kisütjük.


Barna mártás:

- 100 g vaj
- 100 g búzaliszt
- 4-5 dl marha alaplé (vagy 1db leveskockából készült leves)
- 2,5 dl állati tejszín 
- 2-3 ek. sötét szójaszósz
- só, bors

A vajat aranybarnára pirítjuk (barnított vaj), belekeverjük a lisztet, kissé áthevítjük. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk az alaplevet,  a szójaszószt, folyamatosan kevergetjük. Botmixerrel simára mixeljük, sózzuk borsozzuk ha szükséges vízzel beállítjuk a mártásos sűrűséget. Végül a húsgolyók sült olajából locsoljunk a mártás tetejére.


Köret:

- Héjában főtt bébiburgonya, kevés olvasztott vajban átforgatva.


Vörösáfonya dzsem:

- 2 dl vegyes gyümölcs íz
- 100 g aszalt vörös áfonya 
- 1,5 dl víz

Az aszalt gyümölcsöt beáztatjuk egy éjszakára, majd aprítóban kissé összeaprítjuk. Belekeverjük a gyümölcsízbe és vízzel beállítjuk a sűrűséget, majd felforraljuk. Ha szükséges citromlével, cukorral utóízesítjük. Tálaláskor kb 3db bébiburgonya mellé 6-7 húsgolyót helyezünk és bevonjuk a forró barna mártással. Külön, vagy a tányér szélére rakjuk az áfonya dzsemet.

Jó étvágyat!


BATTA RÓBERTTEL - EGY PRIEGER ZSOLTTAL KÖZÖS INTERJÚBAN - LEGUTÓBB 1995 TÁNCZENÉJÁRŐL, AZ AKKORI ZENEI KÖZEGRŐL BESZÉLGETTÜNK.

sved_husgolyok01.jpg

 

Batta gasztroblogot is vezet, és a Yo East a gasztroblog köré szervezett házibulikat is tart, ezekről itt tájékozódhatsz.

„Minden jó, ha jó az íze!” - YO EAST-szlogen

https://recorder.blog.hu/2015/11/06/fozd_meg_a_zeneszek_specialitasait_batta_robert_sved_husgolyoja_barna_martassal_es_vorosafonya_dzsem
Főzd meg a zenészek specialitásait! Batta Róbert svéd húsgolyója
süti beállítások módosítása