Amit etetnek és amit esznek - popsztárok éttermei

2015.10.31. 12:11, subrecorder

soul_kitchen-bonjovi-2-.jpg

Gasztro és zene - ez volt a 35. megjelent nyomtatott Recorder magazin fókusztémája, ezen belül írtunk a vendéglátóhelyeken szóló háttérzene jogi és pszichológiai oldaláról, zenészek étkezési kultúrájáról, értekeztünk világzene-világkonyha vonalon és nem mellesleg pár itthoni művész is megosztotta velünk kedvenc receptjét. Természetesen nem mehettünk el szó nélkül amellett sem, hogy egyesek annyira komolyan gondolják a kulináriát (és/vagy a bizniszt), hogy saját éttermet nyitnak, róluk emlékezünk meg alábbi cikkünkben.

Az igazán sikeres zenészek ma már nem egyszer üzletemberek is, akik a lemezkiadóktól a filmiparon át különböző startupokig sok mindenbe helyezik el tőkéjüket. Egy ilyen befektetésnél a profit ígérete mellett azért nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a popsztár valami olyanba fektesse a vagyonát, ami a hobbija, vagy akár még ért is hozzá. Így nem meglepő, hogy napjaink gasztroforradalmának hullámaira rengeteg híres popzenész is felült már.

Az ilyen éttermek pedig arra is remek lehetőséget biztosítanak, hogy új oldalukról ismerjük meg kedvenc előadóinkat. Na persze, nem a főzőtudományukról van szó, de egyes éttermek konyhája sokat elmond a tulajdonos ízléséről is. A Mobyt jól ismerőknek például nem okozhat meglepetést, hogy egykori barátnőjével közösen vegán éttermet és teaházat üzemeltet New Yorban. A Manhattanban található, 2002-ben megnyitott Teanynek még a belső dekorjáért is Moby felel, konyhájára pedig a vegán fogások mellett a nyers ételek is jellemzőek, bár mára már túlnyomórészt a teaház funkció nyert teret – itt majdnem száz különböző teafajta közül lehet választani.

3dba19f64b50d57093e81f9b91bae64cab4c0814.jpg

Az is csak első hallásra tűnhet váratlannak, hogy Justin Timberlake egy klasszikus barbecue éttermet nyitott két barátjával, hiszen napjaink elsőszámú férfi popsztárja Memphisben, Tennessee államban született, amit Texas mellett a barbecue-zás otthonaként szokás emlegetni. Így a Southern Hospitality is ezt a hagyományos memphisi stílusú BBQ-t űzi New Yorkban, illetve a nem sokkal később megnyitott denveri éttermében is, amelyek honlapjára rápillantva nem kételkedhetünk abban, hogy hozza a tipikus amerikai gasztroélményt hatalmas adagjaival. Néha még maga a főnök is beugrik egy minikoncert erejéig.

Szintén amerikai konyhát visz a Jon Bon Jovi által üzemeltetett Soul Kitchen. A New Yersey-i étteremben azonban ez a kevésbé fontos jellemző, hiszen egyediségét az a – még a tengerentúlon sem mindennapi – bizniszmodell adja, amely szerint nincsenek előre meghatározott árak, így bárki, aki betér, annyit fizet a menüért, amennyit szeretne, vagy amennyit tud. Sőt, a pénzt adott esetben ki lehet váltani önkéntes munkával is, a közösségi élményt pedig tovább erősíti, hogy itt bizony simán leültetnek valaki mellé, akivel még sosem találkoztál. Az „új barátság is része a napi menünek”, ahogy ők mondják. Lehet, hogy Jon Bon Jovi zenei karrierjén csak legyintve nevetünk, de azt el kell ismerni, hogy ez valóban remek kezdeményezés.


MAGYAR ZENÉSZEKET KEDVENC ÉTTERMEIKRŐL IS MEGKÉRDEZTÜNK, HA LEGKÖZELEBB NEM TUDOD, HOVÁ MENJ FELTUNKOLNI, CSAK KATT IDE!

Természetesen JAY Z sem maradhat ki a buliból. A ma már elsősorban üzletember és csak másodsorban rapper az vendéglátóiparban sem hazudtolja meg önmagát. A 2003-ban, New Yorkban nyitott 40/40 egyszerre sportbár és lounge, a maga több mint 3500 négyzetméterével és extravagáns dekorációjával teljesen olyan, mint amiket az MTV Cribs adásaiban lehetett látni. Ebből kiindulva a többszintes helyen a konyha nem is annyira fontos, itt inkább az exkluzivitás a lényeg (öt VIP lounge-dzsal), amelyek közül a legnagyobbat a főnök stílszerűen saját magáról nevezte el.

Persze a hírnév és a komoly indulótőke sem garantálja a sikert, és ezt már megtapasztalták néhányan az elmúlt pár évben: ilyen P. Diddy több éven át üzemeltett, saját fiáról elnevezett étterme, a Justin’s, vagy Britney Spears hatalmas és gyors bukása olasz éttermével, a Nyla-val. Ludacris-nek is be kellett zárnia egyik helyét az indonéz konyhában utazó Straits nevű étteremláncából, de minden bizonnyal jól elvan a maradék hárommal is. Azért a fentieken túl is akad még példa sikerekre, csak egy jó üzleti terv kell hozzá. Ez minden bizonnyal meg is volt Gloria Estefannak és társainak, akiknek Bongo’s Cuban Cafe-ja négy különböző helyen is jól fut. A részben Damon Albarn által üzemeltetett, Reykjavíkban található Kaffibarinnt pedig mindenféle utazós blog kihagyhatatlan célpontként említi.

Különleges kérések a riderben

Van tehát zenész, aki a pénzét is hajlandó kockáztatni egy jó étterem megnyitásával, de a többség persze csak enni szeretne egy jót koncert előtt és után. Hogy mit, arról persze nem lehet túl sokat tudni, de a fellépések előtt leadott kívánságlistákon (rider) szereplő ételek azért adhatnak némi támpontot. Azt például mindenki nagyon jól tudja, hogy Morrissey gyűlöli a húst, pár hónapja pedig az is köztudott Jack White (stábja) hogyan szereti a guacamole-t. Vannak ennél jóval részletesebben kidolgozott igények is. Beyoncé például fokhagymásan és cayenne borssal eszi a sült csirkét. Prince-nek kávét és teát, hozzá mézet, cukrot, citromot, tejszínt és friss gyömbért kell bekészíteni. Rihannának sokáig kell főzni a tojást, hogy jó kemény legyen, az Aerosmith-nek viszont csak 3 percig (de nem tovább!) a kukoricát. Vannak egyszerűbb esetek is, Lady Gagának elég a sajt (de ne legyen büdös), a Foo Fighters minél nagyobb füstölt kolbászt kér, Busta Rhymes huszonnégy sült csirkét, Billy Idol egy bizonyos fajta csokis sütit, az Arctic Monkeys pedig szintén egy meghatározott márkájú zabpelyhet. Persze az igazi rocksztár nem bajlódik a kajával, neki csak a pia fontos. Mint Frank Sinatra, aki állítólag a garnélarák mellé egy-egy üveggel kért a legjobb vodkából, viszkiből, borból és ginből.


Itthon valahogy nem divat étteremmel, kifőzdével dicsekedni, a részben Ákos által tulajdonolt Andante Borpatika a ritka kivételek egyike.


Bon Jovi éttermének reklámja:

https://recorder.blog.hu/2015/10/31/amit_etetnek_es_amit_esznek_popsztarok_ettermei
Amit etetnek és amit esznek - popsztárok éttermei
süti beállítások módosítása