Lemeztáska - Balasi Ádám (BABEL)

2015.10.29. 18:09, subrecorder

dsc_7045.jpg

A Nagy-Szín-Pad! verseny idei mezőnyébe bekerült budapesti BABEL rockkvintett – még ha a nagyszínpadok világánál nem is tart, de – a hazai mainstream utánpótlás egyik reményteljes formációja, amely a Beatles-Foo Fighters-Arctic Monkeys háromszögbe lőhető be – döntően magyar nyelvű dalaival. Szeptemberben megjelent második albumuk (Part) apropóján az alapító-dalszerző, Balasi Ádám dobos mesél az inspirációkról.

Első zenei emlék

Négyéves voltam, pecázni mentünk csónakkal, én pedig megállás nélkül a „jájáje kokódzsámbót” üvöltöttem, ezért végül hazacipeltek, nehogy elijesszem a halakat.
 

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Bob Marley Best Of duplalemezét vettem. Ajándékba egy nagyon jó barátomnak.

 
nevermind.jpgZene, ami zenélésre inspirált

Egyértelmű első hatásként a Nirvana Nevermind lemeze. A műfaj innentől adott volt számomra, ez indított el tulajdonképpen a dobolás útján. Egyébként egy napon találkoztam a dobolással és a Nirvanával. Úgyhogy aznap rájöttem, hogy mit és hogyan.

 
Meghatározó koncertélmény

Többet is tudok mondani, Budapesten a Coldplay 2008-ban, a szigetes Placebók, Santana az Arénában. Paul McCartney Bécsben. Illetve az egyetlen külföldi fellépő, a Pulled Apart By Horses idén Orfűn, belefutottam, isteni volt. Novemberben megyek Krakkóba Foo Fightersre, az biztos állat lesz.

 
Hatások a Babel indulásakor

A Foo Fighters első albuma keringett bennem. Nagyon lendületes energiák vannak azon a lemezen és Dave Grohl számomra mindig is nagy példa arra, hogy valójában hogyan érdemes csinálni ezt a műfajt.  Meg persze nem csak zenei hatások voltak. Az akkori együtteseim feloszlottak, egyedül éreztem magam zeneileg. Illetve volt az Üllői Úti Fuck, de nem volt olyan zenekarom, ahol a saját kreativitásomat ki tudtam volna élni. Elkezdtem dalokat írni, lett egy elképzelésem és megalapítottam a BABELt.

AZ ELSŐ BABEL-LEMEZNEK ANNO NÁLUNK VOLT A PREMIERJE.

 
hiperkarma2.jpgKedvenc magyar lemez

Na, ezzel bajban vagyok, mert amiből táplálkozom vagy inspirál, az javarészt nálam nem magyar. De sorolhatnék Tankcsapda-lemezeket, a hiperkarma első két lemezét, a Pál Utcai Fiúk Best Of albumát. A Supernem Tudományos Fantasztikus Pop albumán is rengeteg jó dal van, de nagyon szeretem a kisebb alterzenekarok lemezeit is, például a teslavox junkle albumát, vagy a Néhai Bárány dalait.

 
Kedvenc magyar dal

Itt is lehetne többet mondani, nem is tudok csak egyet. Legyen a hiperkarmától az Amondó vagy a Feketepéter.

 
Kedvenc rocklemez

Queens Of The Stone Age: Songs For The Deaf, ez volt a legerősebb felállásuk szerintem. Dave Grohl dobolta fel eleve, ugye. Ez az a lemez, amit bármikor végig tudok hallgatni mindenféle léptetés nélkül. Hihetetlen jó dalok vannak rajta és nagyon tetszik a hangzása is. Rengetegszer hallottam már egyben az egészet. És persze az összes Nirvana- és Foo Fighters-album.

 
Kedvenc indierocklemez

Ami a legnagyobbat ütötte nálam ebben a kategóriában, az igazából a Placebo volt. Tőlük nehéz egy albumot kiemelni, mindegyiken van legalább 3-4 dal, ami nagyon ütős. De amúgy nem nagyon lehet fullba végighallgatni egyik lemezüket sem, mert eléggé mélyre húznak.

 
songs-for-the-deaf-50f0e1ecd6b8c.jpgMinden idők legjobb lemeze

Ezt a kérdést szépen le lehetne bontani műfajokra. Hogyan mondhatnám, hogy a Nevermind jobb, mint a Lively Up Yourself? Számomra Queens Of The Stone Age: Songs For The Deaf.

 
Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Nincs lemezgyűjteményem, legalábbis kézzelfogható változatban. Sok lemezem van, de kevés CD-gyűjtőt ismerek a saját korosztályomban. Viszont ami megvan és kedvencem, az sokadszor is a Songs For The Deaf.

 


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Alapvetően Bob Marley lemezei, órákig el tudom hallgatni, nagyon kikapcsol. Vagy akusztikus lemezek, például Glen Hansard cuccai. Meg a Radiohead In Rainbows albuma, főleg a live verzió – nem egy grunge rock és nagyon tetszik.

MAGYAR ÉS KÜLFÖLDI ZENÉSZEK, MŰVÉSZEK SZÁZAINAK TÁSKÁJÁT TÚRTUK MÁR FEL, NEKED CSAK EGY KATTINTÁS!


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Foo Fighters: This Is A Call.

 
wishyouwerehere.jpgZene, ami elgondolkodtat

A Pink Floyd megszakítás nélküli hallgatása. Legfőképpen a Wish You Were Here album.

 
Kedvenc zene szex után

Nem nagyon keverem az élvezeteket, de ha betennék valamit, az Hendrix lenne.

 
Kedvenc őszi zene

Utálom az őszt, ilyen alapon nem is társítok mellé tudatosan zenét. Nem hallgatok mást, mint amit szoktam.


lejegyezte: Dömötör Endre
nyitóképCseh-Szombathy Balázs


a BABEL-t legközelebb önálló koncerten november 13-án lehet látni Budapesten a GMK-ban, a Twentees társaságában, Facebook-eseményoldal, előtte azonban most szombaton ők is ott lesznek a Dürerben, a Kettőnégy Gumizsiráf-díjátódóján 


az Out Of Reach őrült klipje:

https://recorder.blog.hu/2015/10/29/lemeztaska_balasi_adam_babel
Lemeztáska - Balasi Ádám (BABEL)
süti beállítások módosítása