Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A 35. Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), majd Pándi Balázs Sri Lanka-i currys vöröslencselevese következett és egy szintén húsmentes étel: Németh Zsófia fűszeres vagan curryje. A hollywoodoos Trócsányi Gergely fogasfiléje tejszínes rókagombamártással a szintén örömet okozhatott a konyhában, a múlt héten Gazsi Rap Show speciális muszakájával lephettük meg magunkat, most pedig Takáts Eszter kínálja a hétvégi menüt: sütőtökkrémleves és mrharagu. Főzésre fel!
Takáts Eszter
Sütőtökkrémleves Eszter módra
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 1 ek olívaolaj
- fokhagyma bőséggel
- szerecsendió
- garam masala
- só
- 1 dl rozé bor
- méz
- vegeta
- alma
- menta
1. Megpucolom és felkockázom a tököt (belénél magozás).
2. Olívaolajon elkezdem párolni, plusz beleteszek jó sok fokhagymát
3. Kap egy kis szerecsendiót és garam masalát, sót, majd felöntöm rozéval
4. Párolom fedő alatt negyedórát
5. Kap mézet, vegetát (mehet bele egy egész alma is, ami úgy megdobja, hogy az valami őrület).
6. Tovább párolom, figyelgetem a puhulást, adok hozzá forró vizet, ha szükséges.
7. Mehet bele friss vagy szárított menta érzésből.
8. Hagyom hűlni, majd botmixerrel összemixelem.
Marharagu Eszter módra
Hozzávalók:
- körülbelül fél kiló marhahús
- 2 fej hagyma
- borsikafű, bors, marhahúsleveskocka
- 1 ek olívaolaj
- 3-4 szem krumpli és sárgarépa
- kevés fagyasztott gomba
- 1-1/5 dl rozébor
- kókusz vagy rizstejszín
- só
1. A marhahúst beáztatom fél órára szódabikarbónás forró vízbe, hogy puhuljon.
2. Két fej hagymát apróra vágok, felteszem pirulni olívaolajban.
3. Feldarabolom a húst kicsire, együtt párolom a hagymával (kis levet ereszt).
4. Borsikafüvet és zöld egész borsot teszek bele érzés szerint.
5. Most jöhet 1-1/5 deci rozébor. Türelmesen párolom.
6. Marhahúsleves kockát adok hozzá, közben krumplit és répát pucolok, darabolok, lesózom, hagyom pihenni kicsit.
7. Ha már úgy egy órát főtt a hús, akkor mehetnek bele a zöldségek, plusz felöntöm egy kis forralt vízzel, hogy ellepje. Igény szerint mehet bele akár még egy marhahúsleves kocka, mennyiségfüggő.
8. Adok hozzá egy kevés gombát.
9. Végül jöhet a kókusz-vagy rizstejszín és lezárom (ha platnin főzök, úgyis rotyog még picit).
Főzési idő: körülbelül két és fél óra.
Jó étvágyat kívánok!
(az illusztráció nem Eszter levese, csak egy másik sütőtökkrémleves)
a Takáts Eszter Beat Band a Zubollyal, valamint Jónás Verával október 30-án lép fel a G3-ban, Facebook-eseményoldal