Másik zene, másik konyhában – Gasztrobloggerek kedvenceikről

2015.10.19. 13:30, rerecorder

di64ql5i9.jpg

A népszerű gasztrobloggerek, ételszakírók konyhai gusztusát jól ismerhetjük ínycsiklandozó írásaikból, műsoraikból, de tudja valaki, mi a helyzet zenei ízlésükkel? Mi már tudjuk: a 35. Recorder magazin gasztro és zene fókusztémájához megkérdeztük az ételekről írókat kedvenc zenéikről.

Két kérdésre kerestük a választ:

1. Mik a kedvenc zenéid? Miket hallgatsz a leggyakrabban?
2. Kötődik-e a főzés-sütés a zenéhez, vannak-e kedvenceid a konyhában?

Bara (Romani Gastro)

Minden íznek hangulata és energiája van, így mindegyikhez más és más típusú zene köthető. Talán emiatt is nagyon sok és sokféle zenét hallgatok. A hagyományos típusú roma ételek elkészítése közben nagyon szeretek hagyományos autentikus cigány zenét hallgatni, például a Parno Grasztot vagy a Ternipét. Édesapám cigányzenész, így a magyar nóta világa sem áll tőlem teljesen távol. Amióta megszületett a kisfiam, új kedvenc Szalóki Ági, őt bárhol bármikor. A kevésbé hagyományos ételeknél pedig az aktuális hangulatom a mérvadó. Romantikus vacsorákhoz nálam Angie Stone vagy Elliott Yamin a nyerő. A magyar zenék közül nekem az abszolút kedvenc Cserháti Zsuzsa, őt például nagyon sokat hallgatom a konyhában. A legjobb ételeknél viszont, mint például a múltkori almás pitémnél, esküszöm, Puccini szólt a fülemben.


Bede Anna (Vegasztrománia)

1. Nagyon sok kedvencem van, és vegetáriánusként egyébként nem, de a zenében mindenevő vagyok. Általában egy-egy albumot hallgatok rongyosra.
2. Mindig zenére főzök, ez nálam alap, de nincs külön „konyhazeném”, arra főzök, amit amúgy is hallgatok, vagy amilyen hangulatban vagyok. Főztem már Bartókra, de Nine Inch Nails-re is.


Bodrogi Eszter (Fűszer és Lélek)

1. A kedvencem Alex Clare, nem tudom annyit hallgatni, hogy megunjam, de szeretem a Rolling Stones-t is, főleg utazáshoz.
2. Főzni leginkább valamilyen Spotify-válogatásra szoktam, legtöbbször electro jazz-re, illetve a Gossip Music For Men albumára.


ILYEN AZ, AMIKOR ZENÉSZEK FŐZNEK - MAGYAR POPSZTÁROK RECEPTJEI.


Borbás Marcsi
(Gasztroangyal)

1. A tiszta harmóniákra épülő, érzelemdús zenéket szeretem. Széles skáláról válogatok, de a fő-fő kedvenceim a következők: Makám, Piccola Orchestra Avion Travel, Astrud Gilberto, Boban Markovic. Nagyon szeretem Jovanottit is, a nyáron Nápolyban ott lehettem a koncertjén. Felejthetetlen hangulat volt.
2. A zene erősen kötődik a gasztronómiához, hozzájárul a hangulathoz, az illúzióhoz, amit egy-egy finom fogással igyekszünk megteremteni. Számomra különösen a népzene és a klasszikus zene társul az ízek, az ízlés világával. Itt is a kerek, letisztult harmóniákat keresem.


Boros Regina (Gasztrobizarr)

1. Leginkább a new wave-időszak zenéit kedvelem: Joy Division, New Order, The Cure, illetve sokáig kedvencem volt és még most is nagyon szeretem a Pet Shop Boysot. Kraftwerket is szívesen hallgatok. Gyakorlatban viszont leginkább trance zenéket és elektronikus mixeket hallgatok, SolarFields, Ace Ventura, de nagyon szeretem a The Robot Scientists mixeit is. Van egy másik „romantikusabb” vonal is: Leonard Cohen, Tom Waits.
2. Érdekes módon főzés közben leginkább Nouvelle Vague-t szoktam hallgatni vagy valamelyik kedvenc filmzenémet. Tarantino szinte összes filmzenéjét szeretem, ez dinamikusabban hat főzés közben!


vinyl-placemat.jpg


Citromdisznó

Nóra: Ha egyedül főzök, akkor leggyakrabban Vad Fruttikra. Vagy ezekre: Korn: Korn (1994), Alice In Chains: Dirt (1992), Marilyn Manson: Torniquet.
Viktor: Energikus, pörgős zenékre szeretek főzni. Sonic Youth: Drunken Butterfly, Einstürzende Neubauten: Z.N.S, Meshuggah: Bleed, Primus: Tommy The Cat.
Ha együtt főzünk, akkor valamelyikünk aktuális kedvencénél kezdünk, aztán a YouTube önálló életre kel.


Fördős Péter (Street Kitchen)

1. Felsorolni is nehéz lenne, mert hatan dolgozunk napi 8-10 órában összezárva és mindenkinek megvan a maga kedvence. Itt a stúdióban, ahol a videóink készülnek, mindig szól valami zene, sok Black Keys-t, Franz Ferdinandot és mindenféle garázsrockos playlistet hallgatunk spotifyról. Zével sok Kiscsillagot, Kispált hallgatunk – a Turisták bárhol igenis nagyon jó album! Dóra a Sziget óta minden sütisütés előtt legalább egyszer berakja a Florence + The Machine-től a Ship To Wrecket, amikor pedig Jani jön hamburgert sütni, akkor valamilyen electro-vonalon mozgunk. Most amúgy gyakran hallgatjuk a Vampire Weekend első albumát, Marinától a Frootot, de a Bújócska is elég bejövős a Kiscsillagtól. Szóval széles a spektrum.
2. A videóinkba is próbálunk mindig izgi és változatos zenéket pakolni, mert a hazai főzőműsorok évtizedes hagyománya, hogy a főzés alá márpedig csak liftzenét lehet rakni, szerintünk elég gáz. Sok zenét ilyen videókhoz való keresgélések alkalmával ismertünk és szerettünk meg. Például Tijuana Panthers, Fidlar, Dead 60’s, C2C, Cage The Elephant. Vagy a csajos vonalon ott van még Miss Li, Belle & Sebastian stb. Ezekhez a zenékhez eléggé kötődünk, teljesen összemosódtak a főzés és az itteni munka hangulatával. Spotifyon létre is hoztunk egy Street Kitchen-playlistet a kedvenc főzős zenéinkből.


Havas Dóra (Lila Füge, Street Kitchen)

1. Mindenféle női előadókat hallgatok a legtöbbet: Tori Amos, Florence + The Machine, Fallulah, Janelle Monáe, de az indie-irányzat is közel áll hozzám és minden, ami valamiért megtetszik.
2. Konyhai kedvenceimmé azok a zenek váltak, amiket a Street Kitchen-videókban, tv műsorban használunk. Van a „befejező számom”, ami gyakran akkor is elindul a fejemben, ha épp csend van, de a főzés végéhez közeledek, pont mintha épp videót vagy tévéműsort forgatnánk. És ez a dal Miss Li-től a Plastic Faces.


TÉRKÉPES BUDAPESTI ÉTTEREMKÖRKÉP ZENÉSZEK KEDVENC HELYEIVEL, FOGÁSAIVAL.


Jókuti András (Világevő)

1. Nagyon eklektikus a zenei ízlésem, az igényes elektronikus zenéktől (például Bonobo, Moby) a kortárs jazzen keresztül a komolyzenéig, akár az operákig szinte minden belefér. Utóbbiból a Tosca a kedvenc. De például a legzsigeribb koncertélményem az afrikai kuduro elemekre elektronikus tánczenét építő portugál Buraka Som Sistema volt.
2. Igazából nincs kedvenc főzős-sütős zeném, mivel nem életmódszerűen, hanem szórakozásból vagyok a konyhában, ezért sokkal jobb érzés ilyenkor a főzésre koncentrálni, beleértve az illatok és az ízek mellett a hangokat is. Szóval sercegés, sistergés, zubogás. De az életem legjobb ebédjéről készített videómhoz egy Greenaway-mozi éttermi jelenetének zenéjét adtam – Michael Nyman a zeneszerző, a film pedig A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője.


Malackaraj

Péter Anna: Nem hallgatok zenét a konyhában. Elsősorban sportoláskor, főleg futáshoz hallgatok zenét, úgyhogy szeretném megragadni az alkalmat, hogy elmondhassam, a Scooter a kedvenc zenekarom. A szervezetem a Scootert kapcsolta az endorfintermeléshez, de amúgy futás nélkül se szoktak zavarni a house és hasonló stílusok.
Lövenberg Balázs: Nem hallgatok zenét a konyhában. Munkához háttérzajnak chiptune-t, munkakedv-növelőnek Takeshi Terauchit hallgatok a legtöbbször. Ha csak egyféle zenét hallgathatnék életemben, akkor Bachot választanám (nem Sebastiant a Skid Row-ból, hanem Johann Sebastiant régebbről). De ezen túl nincs kedvenc zeném, pontosabban sokféle zene tud a kedvencem lenni attól függően, hogy épp hogy akarom érezni magam.


Szatmári Ferenc (Feri, a Főzelékes)

Imádok zenére főzni, muzikális vagyok, folyamatosan buliznék, táncolnék, bohóckodnék, ha tehetném! Az, hogy mikor, mire? Teljesen függ a hangulattól vagy az apropótól! Elég eklektikus az ízlésem, az elektronikus zenétől egészen a magyar tinibandákig minden belefér. Mivel előbbin szocializálódtam, leginkább német dj-k „keverik” a zenét munka alatt! Ben Klock, Paul Kalkbrenner, Jan Bolmqvist – ilyenek. De ha ökörködni akarok, akkor The Biebers, Wellhello vagy éppen imádom Odettet és a dallamos popzenét is! Sorolhatnám napestig mennyi kedvencem van, szóval nálam a zene olyan, mint egy falat kenyér! Sajnos éneklős vagyok, aminek nem mindenki örül annyira, mint amennyi örömet okoz!


összeállította:
Dömötör Endre


és a Recorder ajánlata főzéshez, a cikk címét is erről a Buzzcocks-albumról kölcsönöztük - Another Music In A Different Kitchen

https://recorder.blog.hu/2015/10/19/masik_zene_masik_konyhaban_gasztrobloggerek_kedvenceikrol
Másik zene, másik konyhában – Gasztrobloggerek kedvenceikről
süti beállítások módosítása