Vegák vs. húsfalók – Popsztárok étkezési kultúrák mellett és ellen

2015.10.13. 19:00, rerecorder

morrissey1024.jpg

Már azzal sok ezer karaktert meg lehetne tölteni, ha csak felsorolnánk a vegetáriánus vagy vegán előadók neveit. A húsevők ennél nyilván többen vannak, de ezt kevésbé divatos hangosan kinyilatkoztatni. Ettől még persze mindkét táborban találhatunk különleges eseteket. Gasztro és zene fókusztémánk újabb cikke következik.

HÚSEVŐK

nugent-ap050424016694_1.jpgTed Nugent a hard rock egyik elpusztíthatatlan egyede nagy fegyverrajongó, amiből szinte egyenesen következik az is, hogy imád vadászni. Ráadásul szerinte a zöldségtermesztés több állati áldozatot követel például a permetezés miatt, mint amikor ő lepuffant egy vadat. Nugent nyilván nem hallott még a biogazdálkodásról.

Joe Perry az Aerosmith gitárosa sem titkolja, hogy gyűjti a fegyvereket, és persze imád vadászni és aztán zsákmányát megenni is.

Katy Perry hatalmas bacon-rajongó, Gwen Stefani és Gavin Rossdale pedig egyszer sonka-tojásnak öltöztek be Halloweenra kedvenc ételük előtti tisztelgésképp.

Elvis Presley szendvicsmániájáról sok eltérő sztorit lehet olvasni, de kedvenc kombinációja ez volt: mogyoróvaj, banán rengeteg baconnel megpakolva.

Kanye West, Jennifer Lopez, Nicki Minaj és Rihanna pedig nemcsak megenni, de viselni is szereti az állatokat: ők a legnagyobb szőrmebunda-rajongók közé tartoznak, akiket semmi sem tud eltántorítani attól, hogy felvegyék a több száz állatból készült státusszimbólumot.

gaga-meat-dress.jpgNyilván mindenki emlékszik még Lady Gaga 2010-es húsruhájára, ami ugyan szimbolikus jelentéssel bírt, mégis sokakat megbotránkoztatott, pedig ahogyan többen is megállapították, nincs túl nagy különbség egy bőrruha és egy húsruha között.

VEGÁK

A legrégebbi vegán popzenészek közé tartozik Moby, vagyis ő semmiféle állati eredetű terméket nem fogyaszt, használ vagy visel. New Yorkban van egy kávézója is, ahol vegán ételeket, italokat is lehet kapni.

Prince, Paul McCartney és Steve Howe (a Yes gitárosa) mellett az ős-vegetáriánusok közé tartozik Morrissey is, aki 2009-ben a Coachella fellépésén sétált le a színpadról, miután bejelentette, hogy zavarja a terjengő sülthússzag. De mondott már le előre is szereplést, mert a koncerthelyszínen húsos ételeket árultak.

Jónsi, a Sigur Rós énekese is vegetáriánus, bár volt egy rövidebb időszak az életében, amikor a nyersvegán étrendre tért át, amivel aztán felhagyott, mert úgy érezte, hogy a turnék alatt annyira bonyolult megoldani, hogy emiatt kimaradt egy csomó bandázásból. De azért élettársával Alexszel még egy pdf-ben letölthető Good Heart című nyers vegán receptfüzetecskét is kiadtak.

Mivel egészségi vagy hiúsági okból egy ideje egyre többen próbálják ki ezt az életmódot, olyan mostani sztárok vallják magukat annak, akikről nyilván majd az idő dönti el, meddig hajlandóak kitartani az elhatározásuk mellett. Beyoncé és Jay Z már korábban teljesítettek egy „vegán kihívást”, de nemrég kitalálták, hogy újból kipróbálják a vegán étrendet. Ők csak az étkezésre koncentrálnak, a szőrmebundát és a bőrt azért nem vetik meg.

miley-cyrus-paper-mag-cover-2015-billboard-510.jpgMiley Cyrus a Papermag friss kiadásának címlapján egy malaccal pózol. Ő mindig is nagy állatrajongó volt, de közben róla is kiderült, hogy amikor egyik kutyáját megölte egy prérifarkas, elgondolkodott a témán, és ennek hatására felhagyott az állatok kizsákmányolásával, ahogyan példaképe, Joan Jett is.

Grimes is vegánnak vallja magát, bár Tumblrén egyszer bevallotta, hogy egy Ben and Jerry’s fagyiért ideiglenesen ő is feladja elveit.

A 2013-as Blackfish című film sokakat rádöbbentett az óceanáramokban tengődő, kiszolgáltatott és kihasznált tengeri emlősök szörnyű sorsára. Ennek eredményeként az amerikai Sea Worldről, ahol koncerteket is szoktak tartani, egyre rosszabb véleménnyel lettek a fellépő sztárok, akik közül jó néhányan – például Willie Nelson (vegetáriánus), Tony Kanal (a No Doubt basszusgitárosa, vegán) és Joan Jett is – visszamondták koncertjeiket.

Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2015/10/13/vegak_vs_husfalok_popsztarok_etkezesi_kulturak_mellett_es_ellen
Vegák vs. húsfalók – Popsztárok étkezési kultúrák mellett és ellen
süti beállítások módosítása