Dr. Dre, a producer – Top 10

2015.10.04. 20:00, rerecorder

dre_prod.jpg

Dr. Dre pályafutását tekintettük át alaposan a friss Recorder magazin címlapsztorijában, most jöjjön az életrajzi filmmel és új lemezzel - a Beats fülesek és az üzleti élet után - a zene világába is visszaért rapper-producer munkássága azon ága, amelyben alighanem a legjobb és legnagyobb  hatású. Dre, a producer és tíz kiemelkedő produkciója.

J.J. Fad: Supersonic (1988)

Búcsú az elektrohopos múlttól, egyúttal a legjobb, -játékosabb és -slágeresebb megvalósítás ebben a korai stílusában.


N.W.A:
Straight Outta Compton (1988)

Az előző már csak azért is egy könnyed búcsúkitérő, mert időközben elindult már egy rázósabb úton is: 1987-ben Easy-E-nek, de hamarosan főzenekarának is nyers, odabaszós, a Public Enemytől is ellesett, sok súlyos elemet egymásra halmozó alapokkal tör utat és alapít alstílust. 


The D.O.C.:
It’s Funky Enough (1989)

D.O.C. bedolgozott az N.W.A-be, Dre azonban busásan visszafizetett neki: eszetlen, máig friss monitorlebólintó beatekkel – ez bizony eléggé fanki.


Dr. Dre
feat. Snoop Dogg: Nuthin’ But A ’G’ Thang (1992)

A szóló kulcssláger, amivel nagyban megformálta a G-funk-műfajt és még mindig hogyan szól ez is ma, egek!


Snoop Doggy Dogg:
Who Am I? (What’s My Name) (1993)

A másik műfaji mérföldkő – G(iga)-funk.


2Pac
feat. Dr. Dre: California Love (1995)

Dre saját szólódalnak szánta, de Suge Knight kiharcolta 2Pac-nek - naná, hogy ikonikus nyugati parti himnusz lett belőle.


Eminem
feat. Dr. Dre: Guilty Conscience (1999)

Dre nemcsak Eminemre bukkant rá, de ezzel az egyenesebbre, feszesebbre húzott beattel és minimálriffeléssel a jövő soundjára is.


Dr. Dre
feat. Snoop Dogg: Still D.R.E. (1999)

Ezzel meg végleges formába is öntötte a következő öt év egyik jellemző slágerhangzását - megunhatatlan (ennél már csak tényleg az a jobb ahogyan a Ludditák rádumálnak az ellopott alapra).


Eve
feat. Gwen Stefani: Let Me Blow Ya Mind (2001)

Az érett Dre-megszólalás, amiben azért szerepe volt egy ex-Roots billentyűsnek is (Mary J Blige Family Affairjéhez meg csak fel kellett picit gyorsítani ugyanezt).


50 Cent:
In Da Club (2003)

A teljes kipucolás – csak az maradt az alapokban, amire nagyon szükség van. Innen kicsit variálgatni még lehet, de nagyon továbbmenni nemigen.

https://recorder.blog.hu/2015/10/04/dr_dre_a_producer_top
Dr. Dre, a producer – Top 10
süti beállítások módosítása