Horror-némafilmet forgatott a nemsokára nálunk is fellépő Ghost

2015.09.15. 12:15, subrecorder

ghost.jpg

Hiába játssza a svéd Ghost a lehető legtradicionálisabb metálzenét, mégis az egyik leginkább felismerhető alakulatról van szó ebben a zenei spektrumban. Köszönhető ez a karizmatikus frontembernek, Papa Emeritus III-nak - az ő létrejöttének történetét ismerhetjük meg most a zenekar új klipjéből.

Az Instagram, a Snapchat és egyebek korában ma már kevés zenekar képes úgy misztifikálni magát, mint a Ghost. A sztárokról nem csak azt tudjuk, hogy mit reggeliztek, de azt is, hogy milyen ízű volt, illetve, hogy milyen érzéseket okozott számukra a napindító étkezés. Ezzel szemben a svéd Ghost tagjairól szinte semmit nem tudni, a zenészek teljes mitológiát építettek maguk köré, amelyhez foggal-körömmel ragaszkodnak, valahogy úgy, mint a GWAR. A zenekarban lévő öt előadó minden esetben fekete vagy szürke szarvas maszkokban áll színpadra, magukat kollektívan csak Névtelen Ghouloknak nevezve, míg a frontember az a sátánista antipápa, aki magát Papa Emeritus-nak nevezi. Illetve nem egy személyről van szó, jelenleg a III. Papa Emeritus van hatalmon, körülbelül másfél évente fiatalabbra cserélik a vokalistájukat.

A Ghost nagy sikereket tudott elérni nem csak Európában, hanem Amerikában is, ahol az egyik legnagyobb támogatójuk nem más, mint Dave Grohl, aki az egyik EP-jük produceri munkáit is elvállalta. Legfrissebb lemezük, az augusztusban megjelent Meliora már a Billboard albumeladási listájának 8. helyén nyitott, a közönség tehát egyelőre vevő a csapat színpadiasságára. Mert hát a Ghost zenéjében egyetlen eredeti hangot sem találunk, ha lecsupaszítjuk őket zenei szintre, egy átlagos tradmetál együttest kapunk, akik jól énekelhető refréneket írnak. A videóik ellenben ismét csak igen szórakoztatóak és általában ezek is hozzájárulnak a mitológiaépítéshez. A Meliora első single-jéhez, a Cirice-hez például az olasz kulthorror, a Suspiria adott inspirációt, míg a most megjelent From The Pinnacle To The Pit klipje az 1920-as évek német expresszionista filmjeinek (Dr. Caligari) és az ős-sci-fi Metropolisnak a látványvilágát idézi meg. A történet során Papa Emeritus III létrejöttének sztoriját ismerhetjük meg, amint ártatlan kisiskolásból igét hirdető mesterré válik. Érdemes megnézni, ahogy érdemes lesz elmenni a Ghost novemberi budapesti koncertjére is, hiszen a fentiekből talán egyértelmű, hogy ez a csapat élőben erős igazán.


A Ghost friss klipje a From The Pinnacle To The Pit című dalhoz:

Címkék: ghost
https://recorder.blog.hu/2015/09/15/horror-nemafilmet_forgatott_a_nemsokara_nalunk_is_fellepo_ghost
Horror-némafilmet forgatott a nemsokára nálunk is fellépő Ghost
süti beállítások módosítása