Elhunyt Rico Rodriguez, a jamaicai zene egyik nagy alakja

2015.09.05. 12:00, rerecorder

rico_4592208709_c93641e636_b.jpg

Rico Rodriguezt (1934-2015) itthon a legtöbben alighanem a brit Specials-zel való együttműködéséről ismerik, hiszen 1979-1984 között volt majdnem végig állandó vendégharsonása a neves 2 Tone skazenekarnak, ám az ötvenes évektől haláláig tartó közel hatvanéves pályáján végigjátszotta a jamaicai zene összes nagy korszakát.

rico_p-25-reggae-the-story-of-jamaican-music-399.jpgRodriguez kubai születésű zenész, de családjával már nagyon fiatal korában Jamaicába költöztek, ahol a katolikus apácák által - eredetileg otthontalan fiúknak számára - működtetett iskolában, a zenei képzéséről híres Alpha Boys Schoolban tanult (ide járt a fél Skatalites, de később az Israel Vibration vokáltrió vagy Yellowman is). A Skatalites-os és nála alig idősebb Don Drummond fedezte fel tehetségét és tanította az iskolában harsonázni és ők ketten letten az ötvenes évekbeli skahullám két legkimagaslóbb zenészei a hangszeren. Rodriguez megszámlálhatatlan fontos korai skafelvételen fújt (dolgozott Coxsone Dodd-dal és Duke Reiddel, két meghatározó producerrel is), és közben elkötelezett rasztafári lett, majd 1961 legvégén Nagy-Britanniába költözött, hogy ott terjessze hitét és főképp zenéjét. Saját zenekart alapított, de sessionzenészként is igen keresett volt (Lauren Aitkentől Prince Busterig dolgozott szinte minden jelentős szereplővel), Rico's Combo nevű zenekarával koncertezett és nagyon sokat tett a jamaicai zene ismertté válásáért a brit-szigeteken. Ő harsonázott Dandy Livingstone 1967-es dalában, a Rudy A Message To You-ban, amit bő tíz évvel később a Specials-zel ismét elfújt. Több tucat kislemez után első önálló nagylemezei a hatvanas évek utolsó évében jelentek meg, a következő években pedig már hol reagge- (Toots And The Maytals), hol rocksztárok (Jim Capaldi) albumain működött közre, hogy 1976-ban kiadja élete legjobb és úgy általában is a jamaicai gyökerű zene egyik legnagyszerűbb albumát, az ő harsonajátékát ünneplő, némi vokált leszámítva szinte teljesen instrumentális Man From Wareikat (komoly reggae-szakértők értenek egyet, hogy az egyik műfaji csúcslemez ez). 

rico.jpgInnentől haláláig aztán végképp a legmegbecsültebb harsonásnak számított, közreműködései, műfaji határok nélkül sokszázra tehetők (John Martyn, Burning Spear, The Wailing Souls, Linton Kwesi Johnson, Steel Pulse, Chas Jankel, Ian Dury, Joan Armatrading, Paul Young, Mikey Dread, Mad Professor, Bad Manners, Selecter, Suggs, Lee Perry, Spiritualized, Ocean Colour Scene, Super Furry Animals, Yellowman, Ray Davies stb. - és még Bob Marley-felvételen is fújt, igaz, egy 1992-ben feljátszott, rákevert verzión), de a legismertebb mind közül kétségtelenül, a Specials-zel 1979-től 1984-ig tartó. Először a már említett A Message To You, Rudyban játszott, majd a debütlemezen is, aztán már a borítón is kreditet kapott, hiszen The Special AKA featuring Rico-ként jött ki egy koncert EP (Live! Too Much Too Young), az 1980-as More Specials idején lényegében állandó tagnak számított, de az amúgy is igen képlékeny felállású zenekar még egy olyan kislemezt is kiadott, hogy Rico And The Special AKA (Jungle Music, 1982), aztán viszont már csak vendégként fújt a klasszikus időszak utolsó lemezén, az 1984-es In The Studión. 

Közreműködései, állandó vendégszereplései mellett sokféle saját zenekart is vitt, a kilencvenes években a jamaicai jazzért tett sokat (játékát amúgy is a jazzes megközelítés jellemezte), majd 1996-tól 2012-es visszavonulásáig a sztár tévéműsorvezető-zongorista, Jools Holland zenekarában játszott, közben kapott rangos elismeréseket Nagy-Britanniában és Jamaicában is, halálát rövid betegség előzte meg, 80 évesen, egy londoni kórházban hunyt el. A műfaj egyik nagyja távozott.

az 1976-os, ellenállhatatlan Man From Wareika lemez, Rico főműve: 


és egy kulcssláger eredetiben: 


meg a Specials-zel: 


ez pedig Theo Beckford Easy Snappin'-ja, az egyik első ska-felvétel 1958-ból, amiben Rico is fúj: 


és egy szuper felvétel a kései évekből, Jools Holland zenekarával, 2010-ből: 

https://recorder.blog.hu/2015/09/05/elhunyt_rico_rodriguez_a_jamaicai_zene_egyik_nagy_alakja
Elhunyt Rico Rodriguez, a jamaicai zene egyik nagy alakja
süti beállítások módosítása