Elektronikus tánczene – Visszatérők és zárók

2015.08.13. 19:44, rerecorder

rsz_the_black_dog_03_web.jpg

A The Black Dog új sorlemeze talán a nyár egyik legfontosabb eseménye az agyasabb techno kedvelőinek, de ezen kívül is akadnak jó dolgok a kánikulában. Könnyen emészthető kiadványok ajánlónkban viszont nem.

the-black-dog-neither-neither.jpgÓraműpontossággal adja ki új nagylemezét a UK techno sheffieldi veterán alakulata, a The Black Dog. A Neither/Neither (Dust Science Recordings, 2015) a tizedik nagylemezük (hatodik ebben a felállásban), és meglepően üde hallani, hogy az utóbbi évek egyre gyengülő eredményei után ez a tizenöt szám mennyire egyben van. Aki hallott tőlük valamit 2005 óta, az nagyon nem fog meglepődni, most is az üzenet hangsúlyos: a trió napjaink világára, médiájára, fogyasztói társadalmára és embereire reflektál, miközben gépies ritmusok, fémes ambient hátterek és disztópikus szintiszólamok töltik ki a teret. Érdemes ezzel kezdeni, ha nem hallottál még semmit tőlük!

mr_jones_sounds_for_the_mute_cover_300dpi.jpgDave Clarke tettestársa, a Mr. Jones álnéven alkotó Jonas Uittenbosch közel öt évnyi szárnybontogatás után készítette el a bemutatkozó lemezét, és a Sounds For The Mute (The Public Stand, 2015) pont olyan, mint amit éveken át tökéletesít valaki: hatásos stadiontechnók találkoznak zajokkal és indusztriális hangtömbökkel, minimális pihenőt engedélyezve. Elegáns megoldás a sok átvezető hangulatú zajesszencia, melyek csak még jobban kiemelik a nyolc-tíz perc körüli sötét döngöléseket.


sp040.jpgA harmadik LP című albumát (Spectrum Spools, 2015) adta ki idén nyáron Ren Schofield, vagyis Container. A hétszámos összeállítás az eddigi legtömörebb munkája, és gyanús, hogy a legjobb is: az egész lemez nincs fél óra, de sokkal agresszívebb és nyersebb a szerző korábbi műveinél. Nem igazán techno, bár kétségkívül táplálkozik a műfaj sajátosságaiból, de pusztán kísérleti zenének se lehetne nevezni. Igazi hibrid, ami egy vékony határvonalon egyensúlyoz végig kifejezetten jól.

ITT MÉG RENGETEG ELEKTRONIKUS ZENEI ALBUMOT AJÁNLUNK ROVATUNK KORÁBBI CIKKEIBEN.

zencd222_digi_packshot.jpgMindenképp szemrevaló borítóval jelent meg Lee Bannon új lemeze, ami állítólag az utolsó a művész saját neve alatt. A Pattern Of Excel (Ninja Tune / Neon Music, 2015) sokban eltér a legutóbbi ninjás megjelenésétől, az Alternate/Endingstől: vad jungle- és breakbeat-futamok helyett ezúttal szinte végig az ambienteké és drone-oké a főszerep, néha hallani csak egy-egy ütemet. Inkább torzított hangszerek, vokálok és fura, atmoszférikus hangörvények kerültek előtérbe. Nem könnyű lemez, de idővel felfedheti a szépségeit.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2015/08/13/elektronikus_tanczene_visszaterok_es_zarok
Elektronikus tánczene – Visszatérők és zárók
süti beállítások módosítása