Lemez Gyorstár – 2015. 28. hét: FFS, Jim O'Rourke, Nozinja, Algiers, Donnie Trumpet & The Social...

2015.07.10. 14:29, rerecorder

ffs1892-photo-credit-david-edwards-72dpi.jpg

A nyár eleji legjobb lemezek közül néhány Lemez Gyorstárban: A Franz Ferdinand- és Sparks-tagokat egyesítő FFS (nyitóképen) debütje, Jim O'Rourke csodás 70s dalszerző-előadó poplemeze, Nozinja csodát tesz azzal, hogy Afrikát egyszerre több idősíkban idézi, az Algiers a legjobb az új posztpunkzenekarok között, a Donnie Trumpet & The Social Experiment pedig szép csendben letett egy szuper neosoulalbumot.

JIM O’ROURKE: Simple Songs

jimorourke_simplesongs_mini_sq-543ff57566354b6659d9fc3dfaa5c7fc856922ee.jpgKiadó: Drag City

Megjelenés: 2015. május 18.

Stílus: artrock, 70s pop

Kulcsdal: Life Half Crisis

Jim O’Rourke a chicagói experimentális színtéren tűnt fel eredeti gitárosként, aztán producerként vált keresetté, szorosan dolgozott a Wilcóval (van is közös projektjük Loose Fur néven), egy időre tagja lett a Sonic Youth-nak is, lemezei pedig a kísérleti elektronikától a jazzen át a zajzenéig terjednek, ezek között bújik meg néhány közel hibátlan poplemez (Eureka - 1999, Insignificance - 2001), amelyeken énekel is. A hosszú évek óta Japánban élő zenész most ismét eljutott egy dalos kiadványig és a Simple Songs ismét perfekt lett. Furamód még az idei év kisebb sormintájának nevezhető, a 70-es évekbeli zongorista-dalszerzőket megidéző trendbe is illeszkedik. Ott a helye a 2015-ös Father John Misty-album mellett, a lemezjátszó közelében.

9/10

Dömötör Endre


DONNIE TRUMPET & THE SOCIAL EXPERIMENT: Surf

surf_final.jpgKiadó: magánkiadás, ingyenesen letölthető

Megjelenés: 2015. május 28.

Stílus: neosoul

Kulcsdal: Sunday Candy

A Chance The Rapper hátszelével népszerűvé vált csapat első lemeze igazi egyvelege a fekete zenének: soul, jazz, hiphop is megfér egymás mellett az albumon. Bár a stílusváltások túl gyakoriak, illetve a jazzes interlude-ok inkább kilógnak, így is jó pár szuper szám van a lemezen, amiket a vendégek (pl. Busta Rhymes, Erykah Badu, J. Cole) még szuperebbé tesznek. Jó pótlék, amíg nem érkezik az új Chance-projekt, mert bár ezen a lemezen nem ő a főszereplő, de azok a legjobb pillanatok, amikor ő irányít.

8/10

Szepesi Dániel 

A lemez innen ingyenesen tölthető.


NOZINJA: Nozinja Lodge

nozinja_nnamed-6.jpgKiadó: Warp / Neon Music

Megjelenés: 2015. június 1.

Stílus: shangaan electro

Kulcsdal: Vomaseve Hina

Amióta a Hardwaxben felfedezték a shangaan electrót, titokban mindenki egy Nozinja-albumról álmodott, de valószínűleg senki nem gondolta volna 2010-ben, hogy a dél-afrikai művésznek erre majd pont a Warp fog lehetőséget biztosítani. A lemez azonban most itt van, és nagyon jó: 160 bpm-re húzott proto-technós ütemek, neoprimitív dallamok és folkszerű énekek tíz számba sűrítve, az egész nagyon törzsi és ősi módon futurista, mintha Afrika több idősíkban létezne egyszerre.

8.5/10

Velkei Zoltán


ALGIERS: Algiers

algiers-algiers.jpgKiadó: Matador

Megjelenés: 2015. június 1.

Stílus: posztpunk gospel

Kulcsdal: And When You Fall

Ma már nehéz zenei hullámokról beszélni, mert tényleg minden egyszerre zajlik, de 2015-ben ismét több posztpunkos ihletésű zenekar tért vissza (a Wire-től a Gang Of Fouron és a Fallon át a Pop Groupig) és tűnt fel (pl. A Projection, Nite Fields), utóbbiak közül egyértelműen az Algiers a legeredetibb. Az atlantai trió gospeles posztpunknak nevezi zenéjét, de nincs az olyan távol a soulos, sötét mélységű The Afghan Whigs-megszólalástól sem (és kétségtelenül benne van a déli gospel és blues is). A cím nélküli debütáláson indusztriális elemek keverednek csikorgó gitárokkal, sötét zaklatottsággal, mindhárom tag által püfölt ütősökkel – az egyedi világon belül is változatos dalokkal.

8/10

Dömötör Endre


FFS: FFS

ffs_1035x1035-mi0003854339.jpgKiadó: Domino / Bertus

Megjelenés: 2015. június 8.

Stílus: artpop

Kulcsdal: Call Girl

A hetvenes évek nagy artrock/szintipop-zenekarának, a Sparksnak, és a kétezres évek egyik legjobb poszt-posztpunk együttesének, a Franz Ferdinandnak a rajongói külön-külön is örülhetnek, mert kedvenceik egy remek albumon szerepelnek, de igazán boldogok azok lehetnek, akik mindkét zenekart kiemelten bírják. A két formáció (ötlet szintjén) régre visszanyúló közös projektje mostanra jutott el a nagylemezig, amelyen mindkét fél jellemző vonásai stílusosan és szórakoztatóan hallhatók vissza. Sőt, szinte bravúrosan olvadnak egybe, akárcsak a két frontember énekhangja. Ha annak vesszük, ami – mókás poplemeznek –, akkor semmi okunk panaszkodni!

8.5/10

Dömötör Endre

 

https://recorder.blog.hu/2015/07/10/lemez_gyorstar_2015_25_het_ffs_jim_o_rourke_nozinja_algiers_donnie_trumpet_the_social
Lemez Gyorstár – 2015. 28. hét: FFS, Jim O'Rourke, Nozinja, Algiers, Donnie Trumpet & The Social...
süti beállítások módosítása