Magyararradar - Eril Fjord

2015.06.19. 13:43, Frontrecorder

press_02.jpg

Az először dj-ként, majd a Magamura kortárs/kísérleti elektronika duó egyik feleként is tevékenykedő Pető Krisztián három éve indította el saját zenei elképzeléseinek médiumát, az Eril Fjord projektjét, az ezen a néven a Chi Recordings-nál kiadott bemutatkozó albuma, a gyerekkor emlékét impresszionista (egyebek közt ambientettel, glitch-elektronikával, field recording-okka, avantgárd dzsesszel megfestett) hangtájképekben megidéző Mondoka pedig rögtön mély benyomást tett (ránk is, beválogattuk a 2012-es év kedvenc hazai kiadványai közé). Nem csak ezt a benyomást, hanem saját zenei világát is tovább mélyíti a május 13-án a Farbwechsel gondozásában kazettán és digitálisan kiadott Excalibur című második albuma, amelynek légnemű-cseppfolyós tételeit a Föld egzotikus pontjai mellett a tudomány és a legendák inspirálták, ezúttal is messzire repítve a hallgatót. Hogy mi rejlik Eril Fjord mögött, oda ő maga kalauzol bennünket.

press_01.jpgIndulás: 2012.

Tagok: Eril Fjord - szintetizátorok, elektromos gitár, dob, effektpedálok.

Stílus: kísérleti elektronika, synthwave, absztrakt techno.

Hatások: Thom Yorke, Jonny Greenwood, Led Zeppelin, The Haxan Cloak, Andrew Pekler, Jan Jelinek, Lenta, továbbá a korai, retrospektív sci-fi filmek hangulata és világa.

Kiadók: Farbwechsel, Chi Recordings.

Történet: Vidéki gyerek lévén mindig is arra inspirált a közeg, amiben felnőttem, hogy érdeklődéssel forduljak az élet apróbb és egyszerűbb dolgai felé. Talán ennek köszönhetően találtam meg magamat a zenében is, először dj-ként, majd producerként. Az idő elteltével egyre inkább fordultam a koncepciózusabb zenei világ felé, és évekig terveztem az első albumot. Úgy gondolom, az efféle érzelmi kivetülés csak egy átfogó koncepcióban tud érvényesülni, és igazán így alkothat valós és izgalmas képet egy előadó a hallgatói felé. Az első szerzői albumom óta három év telt el, majd második felvonásként 2014-ben befejeztem az Excaliburt.Ezúttal magasabbra tettem a lécet magammal szemben: fontosnak tartottam, hogy egy olyan fizikai megjelenést tartsak a kezemben, amit ha tíz év múlva újra hallgatok, akkor ugyanolyan hatásosnak és érettnek találjam majd, mint most.

Megjelenések:  Mondoka (2012 - Chi Recordings), Excalibur (2015 - Farbwechsel).

Küldetés:  “Kísérletezzünk és gondolkodjunk”.

Jövőkép: Ha minden jól megy, akkor szeretnék venni jövő héten egy gyulai májast.

Mellékprojektek:  A Magamura projektet évekkel ezelőtt kezdtük el Laurine Frostal, aminek az alapja egyfajta furcsa szimbiózis, hiszen szinte együtt nőttünk fel és együtt tanultunk meg mindent a zenéről. Mindig is szerettük volna a közönség elé vinni ezt a sajátságos koncepciót. Itt korántsem cél a könnyed szórakoztatás, inkább a moziszerū, teátrális közlésforma a meghatározó, afféle elektronikus zenei nyelven. Másik alteregóm, a Chris Plastic pedig leginkább a lemezeken és dj-szetteken alapul. Az utóbbi időben ezt a régi nevet már igyekszem elhagyni, a dj-fellépéseimen is egyre többször Eril Fjordként bukkanok fel. Továbbá 2015 januárjában elindult egy saját rendezvénysorozatunk INTERKOSMOS címmel, aminek keretein belül olyan különleges és egyedi hangzással rendelkező előadókkal együtt lépünk színpadra, akiket különösen tisztelünk és zeneileg hosszú évek óta inspirálnak minket.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Két alkalommal is volt lehetőségem Moszkvában az Arma17-ben fellépni, ami egy felejthetetlen élmény és rendkívüli megtiszteltetés volt. Ez a közeg a magamfajta zenerajongók mekkája (a régi Arma17 klubot időközben lebontották és a szervezők már az új helyszín megnyitásán dolgoznak), mindez kiegészült egy olyan orosz vendégszeretettel és tisztelettel, amit azóta sehol nem tapasztaltam. Emellett sokat számít az is, hogy a kiadványaimból fakadóan olyan kiváló zenészek bizalmát és barátságát élvezhetem, mint a műfajában egyedülálló Andrew Pekler, vagy Justinas Mikulskis, a litván elektronikus zenei mozgalom (SecretThirtheen) egyik kiemelkedő vezéregyénisége. Sokak mellett ők egyfajta indikátorai annak, hogy tudjam, zeneileg jó úton haladok.


Eril Fjord második albuma, az Excalibur:

https://recorder.blog.hu/2015/06/19/magyararradar_eril_fjord
Magyararradar - Eril Fjord
süti beállítások módosítása