Vénusz a Skorpióban, Aszcendens a Vízöntőben – Domináns csillagjegyek a popzenében

2015.06.15. 15:11, rerecorder

nirvana_4.jpg

Carl Jung egyik levelében azt írta mesterének, Sigmund Freudnak, hogy lenyűgözi az asztrológia, az, ahogyan a születés pillanatában „az egyén tulajdonságaiban felveszi az univerzum pillanatnyi állapotát.” Más szóval, egy egyén bizonyos meghatározó személyiségjegyei leírhatók az alapján, ahogyan az égitestek születése pillanatában álltak. (Persze csak annak, aki hisz benne.) Ez popzenei relációban akkor lehet érdekes, mikor egyes jegyek tipikus jellemzői hangsúlyosan kiütköznek bizonyos rocksztárok személyiségében és munkásságában. Kiugró példák Josh Homme-tól Kurt Cobainig.

„I want to fuck you like an animal” – Bika

A Bika a kézzel fogható dolgok, a testi élvezetek, a megbízhatóság, a türelem, az egyszerűség, a birtoklási vágy, a lomhaság, a hosszú reakcióidő és a kitartás jegye. A központba kerülő testiség kiütközhet az olyan dalokban, mint a Bika jegyében született Queens Of The Stone Age-frontember, Josh Homme szerzeményei, például a bódító, agyzsibbasztó és hipnotizáló Make It Wit Chu, extrém esetekben azonban olyan sorokat is eredményezhet, mint a Trent Reznor-féle (lent) klasszikus, a Closer refrénje, az „I want to fuck you like an animal.” A Nine Inch Nails Bikájának nem ez az egyetlen vágytól fűtött, brutális szexuális kinyilatkoztatása, a Broken EP például hemzseg az olyan dalcímektől, mint a Suck, a Physical vagy a Happiness In Slavery és az olyan dalszövegektől, mint például az, hogy „I bow my head to confess/the temple walls are made of flesh.”

Jellemző Bika még: Bono, Iggy Pop, David Byrne.

nin_2.jpg


„Always on the Run”
- Ikrek

Az Ikrek az információcsere, az intelligencia, a spontaneitás, a változás és a rugalmasság jegye. Az Ikrek nyughatatlan, mindig mozgásban van, koncepciókban gondolkodik és csak rövid ideig tud egyetlen dologra koncentrálni, a tempója szédítő, és állandóan a vállán érezheti a múló idő nyomását, ami folyamatosan tettekre sarkallja. Nem csoda, ha a jegy egyik leghíresebb zenészszülötte, Bob Dylan karrierjének olyan gyöngyszemei, mint a Like A Rolling Stone, vagy a The Times They Are a-Changin’ akár az Ikrek jegy himnuszai is lehetnének. Ehhez a másik neves Ikrek-szülött, Lenny Kravitz olyan szerzeményekkel csatlakozik, mint az Always On The Run, a Where Are We Runnin’ vagy a Fly Away. Minderre a koronát Matt Bellamy teszi fel a Muse hiperaktív hangzásával és olyan dalokkal, mint a Time Is Running Out.

Jellemző Ikrek még: Kanye West, Paul McCartney, Kylie Minogue.


„Blood Sugar Sex Magik”
– Skorpió

kiedis.jpgA halál, az újjászületés, a hatalom, a szex és a teljes átalakulás a Skorpió jelszavai. Emellett a trauma, a végletek közt ingadozó érzelmi intenzitás és a jól titkolt érzékenység is a nyomába szegődik annak, akinek születési képletében hangsúlyos a Skorpió jegy. Az egyik tipikus Skorpió például a Red Hot Chili Peppers Anthony Kiedis-e (születése pillanatában nem csak a Nap, de a Vénusz és a Neptunusz is a Skorpió jegyében állt), aki maga a megtestesült túlélőművész. Élete nagy részében küzdött kokain- és heroinfüggőséggel, többször került életveszélybe, jó néhány balesetet is szenvedett, egyszer a gerincét is eltörte, májbetegségen esett át, újra és újra megjárta a függőség-tisztulás-visszaesés brutális hullámvasútját. Hogy a szex mennyire központi téma a Chili Peppers zenéjében, talán említeni se kell, maga a hangzás olyan, mint a megzenésített szex, ami a zenekar egyik csúcsművével, a Blood Sugar Sex Magikkel tetőzik, de a zenekar egész életműve tobzódik a témában, az olyan gyöngyszemekkel például, mint a Party On Your Pussy. Egy másik jellemző Skorpió Ryan Adams, aki látszólag már-már perverz élvezetre lel a szerelmi csalódások és szakítások okozta kín átélésében, persze, hogy albumait is szinte egytől egyig ezek ihletik, az egyik legjobban sikerült címe az, hogy Heartbreaker, a másiké pedig az, hogy Love is Hell. Ezek mellett persze a drasztikus váltások és a függőség és tisztulás is központi helyen vannak az életében.

Jellemző Skorpió még: Jeff Buckley, Björk, Joni Mitchell, Neil Young.


„Fire”
– Nyilas

A Nyilas a szabadság, a határok feszegetése, a tűz, az inspiráció és a lelkesedés pattogó szikráinak jegye. A Nyilas jegy eleme a tűz és az egyik leghíresebb Nyilas zenész, a piromániás Jimi Hendrix karrierjében elképesztő mennyiségű tüzes elem jelenik meg. A sort lehet olyan dalcímekkel kezdeni, mint szimplán a Fire, vagy olyan albumcímekkel folytatni, mint az Electric Ladyland, de ez csak a kezdet: Hendrix szállította a poptörténet egyik legikonikusabb pillanatát, amikor a Monterey Popfesztiválon a koncert végén felgyújtotta a gitárját. Woodstock-fellépése után azt nyilatkozta, hogy a színpadra halmozott rengeteg erősítővel „a rakéták és bombák hangját” akarta utánozni (naná, hogy a koncertet követően mindezt a New York Post újságírója a Woodstock egyik legtüzesebbjeként jellemezte). Arra pedig, amit a gitárjával művelt, azt lehet mondani, amivel William próbált bevágódni a Stillwaternél a Majdnem híres című filmben: hogy a gitárhangzás perzselő.

Jellemző Nyilas még: Jim Morrison (Light My Fire), Frank Zappa, Billy Idol, a Yeah Yeah Yeahs Karen O-ja (lásd például a Gold Lion videóját).

jimi_hendrix.jpg


„Outside”
– Vízöntő

A Vízöntő egyik legkarakteresebb jellemzője a progresszív gondolkodásmód. A jegy szülötte mindig különleges és egyedi, emellett intellektuális, provokatív, hűvös és nem könnyen megközelíthető, igazi kívülálló, nevet az idejétmúlt dolgokon és semmi pénzért sem hajlandó a járatlan utat a jártra cserélni. Nem csoda, ha a popkultúra egyik legexcentrikusabb, legegyedibb figurájának, a született innovátor David Bowie-nak az aszcendense a Vízöntőben található. Az aszcendens nem csak a világszemléletet, de a külső megjelenést is meghatározza, ez valószínűleg segített Bowie-nak játszi könnyedséggel cserélgetni a magára vett perszónákat és ugrálni a stílusok között. Bowie a Vízöntők Vízöntője: ikonikus imidzs, androgün szépség és a különböző színű szemek.

Jellemző Vízöntő még: Laura Marling, Peter Gabriel, Philip Glass.

david_bowie-2.jpg


„Aqua seafoam shame”
– Halak

Kurt Cobaint az asztrológia és zene iránt egyaránt érdeklődök körében csak „water sign poster child-ként” emlegetik. Születési képletében a tíz fő játékos égitest közül nyolc a víz jegyben áll, ezek közül négy a Halakban. Ebből következik, hogy Kurt személyiségét szinte teljes egészében a víz és azon belül főleg a Halakra jellemző energiák határozták meg: a fokozott érzékenység, a kreativitás, az együttérzés, az intuíció, a már-már természetfölötti észlelés, a tolerancia, a valóságból való kényszeres menekülés folyamatos vágya (művészi tevékenység, alkohol, drogok) és a túláradó érzelmek. A víz ilyen elképesztő mértékű jelenléte egyúttal a női/yin energiákkal való teljes azonosulást is jelzi, nem csoda, hogy Kurt valósággal bocsánatot kért saját neméért, megesküdött, hogy nincs nála fegyver és markáns érzéseket juttatott kifejezésre a feminizmus, a rasszizmus, a cenzúra és a homofóbia tárgyában. Emellett magyarázatot adhat arra a különleges aurára, ami körbelengte, amitől minden vele töltött percnek súlya volt, amitől, – Dave Grohl szavaival – ha elmosolyodott, „az egész kibaszott szoba kivilágosodott.” Kurt maga is gyakran emlegette saját domináns jegyét, és a víz mint elem is hangsúlyosan jelenik meg a Nirvana munkásságában, elég csak a Nevermind albumborítójára gondolni, vagy a Come As You Are sejtelmes, zavaros, víz alatti hangzására, az ahhoz tartozó videóra, amelyben a rendező Kevin Kerslake a tagok arcát vízzel mossa el, nem is beszélve az olyan dalszövegtöredékekről, mint az „aqua seafoam shame.” És akkor Kurt átható kék tekintetéről még nem is esett szó.

Jellemző Halak még: Billy Corgan, John Frusciante, Lou Reed.


Katona Eszter

https://recorder.blog.hu/2015/06/15/venusz_a_skorpioban_aszcendens_a_vizontoben_dominans_csillagjegyek_a_popzeneben
Vénusz a Skorpióban, Aszcendens a Vízöntőben – Domináns csillagjegyek a popzenében
süti beállítások módosítása