„Minden helyzetből kihozni a maximumot” – PASSED-interjú

2015.06.03. 19:00, rerecorder

passed_ny.jpg

Ha a popzene – amin itt nemcsak a pop popzenét értjük – az utóbbi egy-két évben nem is a legjobb formáját mutatja a világnak, és ha a zene/zeneipar témakörében itthon is bőven van min fennakadni, azért az kétségtelen, hogy mostanában sokkal több a jó feltörekvő magyar előadó, mint korábban. Ráadásul egyre többen játszanak közülük évtizedes lemaradás után végre jelen idejű, kompromisszummentes, előremutató popzenét. A friss, 32. Recorder magazin címlapján a három kedvencünk: a PASSED eddig egyetlen dallal hódított, de többi szerzeményük is üdítően friss, az elektropopos The Biebers élőben pillanatnyilag a 110%-on pörgő ellenállhatatlan funkrockos csúcszenekar, a Bermuda pedig úttörő dalsorozattal lép folyamatosan új szintre. Mindegyikükkel leültünk beszélgetni, a Bermuda-interjú, valamint a Nagy-Szín-Pad! 2015 második helyén végzett The Biebersszel közös eszmecsere után jöjjön az 1919 című bemutatkozó EP-jét június 22-én megjelentető PASSED-del készült beszélgetésünk! Továbbá bónuszként egy teaser, amely a friss EP számaiból ad ízelítőt!

A tavaly év végén berobbant Mesmerize-t nem csak az underground fogadta kitörő lelkesedéssel, de az overground is, hiszen A Dal című tévés vetélkedő döntőjébe jutott vele a formáció, amelyik azóta is annyira pörög, hogy első EP-jének megjelentetésére is csak most, bő két hét múlva kerül sor.


- Amikor tavaly novemberben kitették a
Mesmerize klipjét, akkor nyilván nem sejtették, hogy alig fél év alatt ennyi minden történik majd veletek. Mit reméltetek?

passed_4en_eredeti.jpgNizalowski Dorottya: - Reméltük, hogy jól fogadják majd, de igazából nagyon bele se gondoltunk, hogy mi lesz – egyszerűen mókának indult. Egyáltalán nem akartuk ennyire komolyan venni ezt az egészet. De amikor láttuk, hogy mennyire jó a fogadtatás, akkor már mi is máshogyan álltunk hozzá.


- És ez miben valósult meg? Elhatároztátok, hogy megpróbáljátok kihozni a maximumot ebből a helyzetből?

Nizalowski Fanni: - Annyira gyorsan jött az, hogy mindenhol felkapták a dalt, hogy csak kapkodtuk a fejünket, hirtelen nem is nagyon tudtuk, hogy mit kezdjünk a helyzettel. Nem tudtunk stratégiát kialakítani, mert már fel is hívtak, hogy bekerültünk A Dal jelöltjei közé és az időnk a rengeteg próbával telt el.

Szabó Levente: - Érdekesség, hogy nem próbateremben, hanem a lányok hálószobájában gyakoroltunk – és ez különben a mai napig így van.

Fanni: - Úgyhogy egyszerűen csak sodortak magukkal minket az események.

Dorottya: - És ez a mai napig így vagy, egyelőre csak sodródunk a sok mindennel, ami jön a Mesmerize hatására. Felléphettünk Halott Pénzzel egy telt házas koncerten, játszhattunk Bonobo előtt, olyan hirtelen jött minden egyes új lépés, hogy mi sem hisszük el.

Levente: - Szerencsésen alakulnak a dolgok, így nem is nagyon kell stratégiát építeni, hiszen mindig jön valami, amire muszáj készülni, és amivel lehet tovább építkezni.


- A Dal című Eurovíziós Dalverseny hazai válogatóján döntőbe jutottatok. Egyáltalán hogyan került be oda a Mesmerize?

passed_3an.jpgFanni: - Még Levi előző formációjával kapcsolatban merült fel egyetlen napra, hogy milyen vicces lenne, ha neveznék az egyik számot.

Dorottya: - És amikor tavaly nyáron elkészült a Mesmerize, akkor Levi apukája mondta, hogy jó lenne, ha beküldenétek, mi meg hogy jó lenne, persze, de (ironikus hangra vált) „biztos beválogatják majd, igen”, de úgy voltunk vele, hogy végül is, mit lehet veszíteni? Beküldjük! És akkor felhívtak, hogy „holnap menni kéne a Petőfi Rádióba, mert bejelentjük, hogy ti vagytok a harmincadik bejutók.”


- Normál helyzetben egy zenekarnak van terepe a természetes fejlődésre, ti viszont rögtön reflektorfénybe kerültetek és azóta is abban vagytok, ennek lehet negatív és pozitív oldala is. Ti ez hogyan éltétek meg?

Levente: - Mi csak a pozitív oldalát látjuk, mindannyian régóta, több mint tíz éve zenélünk.

Dorottya: - Nem-nem, azért volt negatív is, tapasztalatlanság bizonyos helyzetekben és hasonlók. De nem volt annyira vészes, hogy ne tudjunk túllendülni rajta. A Dalban is volt, hogy nem sikerült egy fellépés jól, az is a tapasztalatlanság miatt, és akkor mindenki azt mondta, hogy „kellett volna még öt év, ahol kipróbálsz minden mikrofont, fülest!” Én meg erre azt tudtam mondani, hogy ez most így alakult. Szóval egyáltalán nem sajnálunk semmit.

Levente: - Inkább tanulságos volt minden tapasztalás, mint bármilyen mértékben is pofon.


- Pofonról pedig már csak azért sem lehet szó, mert az egész ország megismert titeket, és azóta is folyamatosan koncerteztek.


passed_06_1.jpgFanni:
 - Így van, próbálunk folyamatosan tanulni, és minden helyzetből kihozni a maximumot. Épp ezért is vállalunk el minden fellépést, hogy tapasztalatot szerezzünk és gyakoroljuk az előadást.


- Mindeközben viszont hivatalosan még mindig csak egyetlen dalotok jelent meg. Meddig lehet erre építeni?

Dorottya: - Készen van a bemutatkozó EP. Apróbb simításokat végeztünk még rajta májusban, két szám pedig már régebb óta teljesen készen volt, de most már hamarosan kiadjuk.

Levente: - Deutsch Gábor maszterelte az anyagot, június 22-én fog megjelenni.


- Viszont élőben már játsszátok ezeket a különben változatos szerzeményeket – van köztük olyan is, amiben Dorottya rappel. Mindez egyfajta teszt a számoknak, hogy megnézzétek mi működik és mi nem? Alakítottak a koncertek hatására rajtuk?

Levente: - Ez nagyon jól hangzana, de nincs erről szó! (nevet) Mi egyszerűen egyszerre szerettük volna kiadni az összes új dalt és mostanra kerültek olyan állapotba, hogy elégedettek vagyunk velük.


- Mi lesz a címe és hány számos lesz?

Fanni: - 1919 EP a címe és négyszámos lesz.

Dorottya: - Megmarad a Mesmerize vonala és a koncertekről ismert számok hangulata, de lesz egy poposabb szám is közte, amit reményeink szerint lehet majd játszani bulikban, a kétezres évek klubzenéinek hangulatában írtuk.

Levente: - Június 22-én fog érkezni a klip az On The Grind című dalunkhoz, ami már lement a Petőfi rádióban, az EP is 22-én jelenik meg. Ehhez a dalhoz az OpenCut stábjával forgatunk, de a másik két felvétel, a Glow és az Arlene is fog kapni videoklipet, utóbbit Borsi Flórával forgatjuk, akinek nagyon szeretjük a munkáit. Egyébként a Glow című szám az, ami a 2000-s évek klubzenéinek hangulatát idézi, az Arlene meg egy nagyon mély témához nyúl, az iskolai ámokfutókról szól, ez sajnos igen aktuális téma, főleg az USA-ban, ezért is van egy feat a dalban egy amerikai rappertől, NLJ-től/Joshua-tól. A negyedik szám az EP-n pedig a Mesmerize.


- Mennyire hagyjátok még inspirálni a PASSED-hangzást? Rátaláltatok már a fő vonalakra, vagy még folyamatosan alakul?

passed_negyen.jpgDorottya: - Egyáltalán nem határoljuk be magunkat. Általában úgy írunk számot, hogy leülünk együtt, összedobjuk a kis ötleteinket, és abból építünk fel egy vázat, de ez akármerre elkanyarodhat. Teljesen váratlan helyekről is hathat ránk egy dobhangzás, vagy egy szinti-sound és akkor azt simán be is építhetjük. Sőt, készülnek már új számok egy következő EP-re és azok között vannak eddig tőlünk teljesen eltérő hangulatúak, például funkosabb dalok is.

- Mostanában miket hallgattok?

Levente: - Én rengeteg Lidot hallgatok, ő egy tehetség norvég producer.

Dorottya: - Én most legtöbbet Bones-t hallgatok, ő egy amerikai rapper.

Fanni: - Én legtöbbször mostanában csak gyakorlom a számainkat, de amúgy mindenféle zenét, a rádiópoptól a klasszikusokig. Most különben leggyakrabban Bernsteint hallgatok, és tőle olvasok is éppen.

Farkas Áron: - Én rockzenei gyökerekkel rendelkezem, de sokáig nem hallgattam, most viszont egy olyan helyen dolgozom, ahol a kollégáknál ez szól, úgyhogy óhatatlanul megy a klasszik rock. Magamtól viszont brit gitárpopot és klubzenét hallgatok. Például a Disclosure-t is az első dala óta imádom.

Levente: - Nekem még nagy élmény volt, amikor a lányok apukája a lengyel Czesław Niementől mutogatott jazzprogavantgárd zenéket, döbbenetes áthallások vannak benne a Mount Kimbie-vel!


- Van bármi közötök a Clean Bandit-féle klasszikus hangszereket dance-szel keverő előadókhoz?

passed_harfa.jpgDorottya: - Én soha egyetlen számukat nem hallottam, úgy, hogy tudtam is volna róla!

Áron: - Nagyon ciki az élő felállásuk. Én bennük nagyon bíztam különben, elsőre friss volt a sound, de nincsen benne következő szint.


- Az eredeti négyes átalakult
A Dal után, meséljetek erről!

Fanni: - Dávid (Godzsák Dávid – a szerk.) már az elején mondta, hogy neki az egyetem mellett nem biztos, hogy annyi minden belefér majd, plusz A Dal sem annyira az ő világa volt, de azt megbeszéltük, hogy nem kell eljönnie mindenféle műsorokba, amikbe akkoriba minket hívtak. És aztán a műsor után ki is lépett. Ezután került basszusgitáron Áron a zenekarba.

Áron: - Egy közös ismerősünk, Marge, azaz Batta Zsuzsanna révén, akivel én hosszú évek óta zenélek.

Dorottya: - Úgy volt, hogy vigyáztuk Marge kisfiára és ő javasolta Áront. Nagyon gyorsan kiderült, hogy egy hullámhosszon vagyunk, egyből hozott ötleteket a dalszerzésben is, úgyhogy ez is benne volt, hogy nem jött olyan gyorsan az EP, szerettük volna, ha a közösen kialakított számok is helyet kapnak rajta.


- Hogyan álltok a jövőbeni megjelenésekhez, EP-kben gondolkodtok vagy lesz egyszer nagylemez is?

Levente: - Szerintem az az egészséges, ha lesz még legalább két EP és majd csak utána jön a nagylemez. De mindenképpen szeretnénk rendes albumot is. Egy egységes hangzásút.

Dorottya: - Viszont, hogy addig eljussunk, ahhoz még fejlődnünk kell.


- És hogyan látjátok most az élő megszólalásotokat?

live.jpgFanni: - Abban is kell még fejlődnünk, de minden egyes alakalommal jobb lesz.

Dorottya: - Így van, de már nem kell sok ahhoz, hogy teljesen működőképes legyen. Az biztos, hogy most ki kell adnunk új dalokat, amivel el is csábítjuk az embereket a koncertjeinkre.


- Az eddigi utatok és a most elmondottak alapján azért jó adag tudatosság is sejthető a produkció mögött. Mik a terveitek?

Fanni: - Néhány dolgot valóban lefektettünk. Alapelveket, amiknek szeretnénk megfelelni, hogy például szeretnénk magyar fiatal alkotókkal közreműködni, magyar termékekkel együtt dolgozni. Például ha szeretnénk pólót terveztetni, azt biztosan egy fiatal magyar alkotóval fogjuk véghezvinni, de ez bármire igaz a klipektől egészen extrém projektekig.

Dorottya: - Szeretnénk minél több emberrel megismerkedni, összedolgozni és persze terv az, hogy minél több koncertünk legyen.


- Kiemelkedtetek saját korosztályotokból, kicsit talán képviselitek is azt. Erről mit gondoltok?

Levente: - Az esetek 70%-ban fel sem fogjuk, hogy mi történik velünk, a 30%-ban pedig nagyon sok felelősségtudattal csináljuk. És ezt egy kicsit érezzük is, hogy felelősek vagyunk valamiért.

interjú: Dömötör Endre
nyitófotó: Lékó Tamás


a sűrűn koncertező PASSED ma este a Millenárison lép fel Matisyahu előtt (Facebook-eseményoldal), aztán június 6-án Pécsen is bemutatkoznak Marge előtt, Facebook-eseményoldal

és akkor egy félperces - a Mesmerize klipjének képi világát folytató - ízelítő a PASSED június 22-én érkező 1919 című bemutatkozó EP-jének mindegyik dalából: 


na és, ha valaki még nem hallotta volna, a Mesmerize


Passed-Facebook

Címkék: magazin passed rec032
https://recorder.blog.hu/2015/06/03/_minden_helyzetbol_kihozni_a_maximumot_passed-interju
„Minden helyzetből kihozni a maximumot” – PASSED-interjú
süti beállítások módosítása