Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Mán-Várhegyi Réka

2015.06.02. 15:00, rerecorder

man-varhegyi.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után, az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét előtt vagyunk, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás Ferenc és Győrffy Ákos után Mán-Várhegyi Réka válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Mán-Várhegyi Réka

man_varhegyi_watw-album-cover.jpg1. A legelső sorsfordító zenei élményem a We Are The World. A nyolcvanas évek közepén, valamikor négy-öt éves koromban mutatta apám, aki a maga környezetében egy popzenei lexikon. Apám imádta ezt a számot, még a hangfalhoz is odabújt, hogy jobban hallja, és időnként megkérdezte, hogy na, most ki énekel. Én a másik hangfalat öleltem át, és lehunyt szemmel válaszolgattam. Emlékszem, azon gondolkodtam, milyen szerencsés vagyok, hogy az óvodástársaimmal ellentétben én tudom, hogy ki az a Bruce Springsteen

2. Írásra hangolódásként szoktam zenét hallgatni. Egy-egy szöveghez gyakran kötődik valamilyen lemez, és amikor elkezdek írni, azt hallgatom, arról jut eszembe, hogy pontosan mi is az, amit meg akarok írni. Kate Bush Wuthering Heights-a például egy szereplővel kapcsolódott össze a fejemben, és valahányszor azzal a szereplővel akartam valamit kezdeni, ezt a lemezt hallgattam. De szerkesztéskor már nem hallgatok semmit, legalábbis nem olyat, amiben énekelnek. 


Mán-Várhegyi Réka - akinek tavaly jelent meg az első novelláskötete, a nagy sikerű Boldogság az Auróra-telepen, tavasszal A szupermenők címmel egy ifjúsági regényt publikált, az eheti könyvhétre pedig Kókusz Franci, a fodrász titkosügynök című mini meseregénye jött ki - kétszer is szerepel majd a Margó Irodalmi Fesztiválon: először június 4-én, csütörtökön az Irodalom éjszakája programsorozatban a Centrális Galériában 22:30-tól az Ez a város egy távoli bolygó című felolvasáson (Facebook-eseményoldal), másodszor a június 5-én, pénteken a PIM-ben 22:00-tól a Hetedik - Éjszaka a múzeumban című felolvasáson (Facebook-eseményoldal).


az 1985-ös We Are The World Bruce Springsteennel és sokan másokkal: 


és Kate Bush első kislemeze, az Emily Brontë-regény (és BBC-tévésorozat), az Üvöltő szelek ihlette 1978-es Wuthering Heights


nyitókép: Bach Máté

https://recorder.blog.hu/2015/06/02/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_man-varhegyi_reka
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Mán-Várhegyi Réka
süti beállítások módosítása