Elhunyt B.B. King, minden idők egyik legnagyobb gitárosa

2015.05.15. 18:00, rerecorder

b_b_king_3011710047.jpg

B.B. King a blues műfaj alighanem leghíresebb és sokak szerint legjobb gitárosa volt, nyilvánvalóan minden idők egyik legnagyobb zenésze távozott 2015. május 14-én, csütörtökön éjszaka - álmában, 89 éves korában. 

b-b-king-the-hooks-brothers-1949.jpgB.B. Riley B. King néven született 1925. szeptember 16-án, Mississippiben található Itta Benában. Zenéhez először a templomi kórus tagjaként volt köze, a gospelek éneklése mellett aztán a prédikátor, Archie Fair (aki gitározott is a templomban) volt az, aki megmutatta neki élete első három akkordját. King tőle tanulta az alapokat, tizenkét éves volt ekkor. Először azonban nem gitárosként, hanem énekesként lépett színpadokra, miután megalapította az Elkhorn Jubilee Singerst, de eddigre már tragédiák sora keserítette életét. Öccse egy balesetben halt meg, négy éves korában az anyja elhagyta az apját egy másik férfiért, King kilenc éves volt, amikor meghalt édesanyja, anyai nagyanyja nevelte, aki öt évvel később hunyt el. A fiatal King egy darabig egyedül élt, aztán nagynénje és nagybátyja nevelte, utóbbiak gramofonját hallgatva érte az első meghatározó hatás Charley Patton, Blind Lemon Jefferson, Lonnie Johnson lemezeivel. Egy időre az újraházasodott édesapja is magához vette, de King elmenekült tőle és ezután egy fehér farmer fogadta be, aki megvette neki első rendes gitárját, egy piros Stellát. King a negyvenes években a St. Jones Gospel Singerst kísérte, majd anyai ági rokonával, a híres countryblues gitárossal, Bukka White-tal Memphisbe költözött és egyre népszerűbb zenész lett. Hírnevét először egy helyi rádió, a WDIA énekes-disc jockey-jaként legendás spotjaival alapozta meg - művészneve is innen ered: Beale Street Blues Boy-ként hívták, ebből lett a B.B.. A rádiós karriernél azonban jobban izgatta a gitározás, főleg, miután hallotta elektromos gitáron T-Bone Walkert (rajta kívül még Django Reinhardt és Charlie Christian hatott stílusára). Vibrato játéktechnikája megújította az elektromos gitáron való játékot, a blueson túl a rockzenére gyakorolt hatása is felbecsülhetetlen.

b-b-king-lucille-2008.jpg1949-ben írta alá első lemezszerződését, az ötvenes években már jelentős kislemezeket adott ki, első rhythm and blues listás No. 1-ja az 1952-es 3 O'Clock Blues volt. Jöttek sorban a sztenderdekre épülő, valamint általa írt sikerdalok (Everyday I Have The Blues, Sweet Little Angel, Sweet Sixteen), 1956-ban már 342 koncertet adott. Az ötvenes évek második felétől nem is nagyon erőltette a sikerlistás kislemezeket (könnyedén válhatott volna Chuck Berryhez vagy Little Richardhoz hasonló r&b-s rock and roll-sztár belőle, ő viszont e helyett) kisebb fekete koncerthelyeken játszott és nem érdekelte a kommerciális siker. Élőben azonban verhetetlen volt és erre a szélesebb közönség 1965-ös Live At The Regal című koncertlemezével döbbent rá - a legtöbbek szerint egyben ez a legjobb albuma is -, és innentől a legmegbecsültebb blues-gitárosok közé tartozott, reputációja gyakorlatilag évről-évre csak nőtt (a Rolling Stones 1969-es turnéján egy másik generáció is megismerte és elkezdte hősként tisztelni, 1988-ban a U2-val közös When Love Comes To Town ugyanezt tette egy még újabb és más zenei világban élő generációval). 

1987-ben iktatták a Rock And Roll Hírességek Csarnokába, 15 Grammy-t kapott, a 'Minden idők legjobb gitárosai'-listák állandó Top 10-szereplője, mindezek és megszámlálhatatlan díja, elismerése ellenére élete végéig egyszerű, közvetlen ember maradt, akinek tényleg a blues volt a mindene. 2014-ig megállás nélkül koncertezett, egyes számítások szerint 15 ezer körüli a fellépéseinek száma. Legendás Gibson ES-355-ös gitárját Lucille-nek nevezte (egyszer egy olyan tűzből mentette ki a hangszert, ami egy Lucille nevű nő miatt keletkezett), naná hogy kapott Gibson Lucille márkanevű saját gitársorozatot is. Húsz éve kettes típusú cukorbetegséggel élt, kétszer házasodott, de különböző anyáktól vagy tizenöt gyereke született és közel ötven unokát hagyott hátra, amikor csütörtökön, 89 évesen álmában, egy teljes élet után elhunyt.


1969-es slágere, a The Thrill Is Gone


és egy teljes koncertje 2011-ből: 


itt pedig B.B. King mesél a gitározásról és aztán be is mutatja hogy kell ezt, 24 percben: 

Címkék: gyász bb king
https://recorder.blog.hu/2015/05/15/elhunyt_b_b_king_minden_idok_egyik_legnagyobb_gitarosa
Elhunyt B.B. King, minden idők egyik legnagyobb gitárosa
süti beállítások módosítása