Elektronikus tánczene – Tavaszváró kontextus

2015.03.30. 16:25, rerecorder

6t_hear_anthonynaples.jpg

Fókuszban a hónap kevésbé egyértelmű, de kiváló techno- és house-lemezei, valamint Anthony Naples (nyitóképen) bemutatkozása, sőt itt van a kedvenc friss underground albumunk is elektronikus zenei összeállításunkban.

anthony-naples-body-pill.jpgFour Tet kiadójánál jelent meg a new york-i Anthony Naples első nagylemeze. A leftfield house zenékkel elhíresült művész ismét váratlant húzott, a nyolc felvételt tartalmazó Body Pill (Text, 2015) ugyanis a félórányi játékidőt sem éri el, és kevés rajta az egyenes ütem. Vannak viszont helyette ambient és lo-fi textúrák, valamint downtempós és electrós elmozdulások. Talán az a legmeglepőbb az egészben, hogy a végeredményen így is tökéletesen fel lehet ismerni Naplest – reméljük, azért a jövőben újabb kiváló klubzenékkel is megörvendeztet majd minket. 



A 2015-ÖS ÉV ELSŐ UNDERGROUND TÁNCZENEI AJÁNLÓJÁBAN: MUMDANCE ÉS LOGOS LEMEZE.

ostgutcd33-lp19-front-artwork.jpgA berlini Nick Höppner ezzel szemben nem teketóriázott, a Folk (Ostgut Ton, 2015) című nagylemezén rengeteg igazi parketthouse található. Persze ez a minimum, amit elvárunk az Ostgut Ton kiadó alapítójától és tehetségkutatójától, mindazonáltal jó hallani, hogy a cég vezetése mellett művészként is helytáll ötven felett. A Come Closer és a Rising Overheads a két csúcspont, mindkettőt érezhetően a Panorama Barnak dedikálta, de nem lepődnék meg, ha más felvételek is kiemelkednének majd később és természetesen nagyon várjuk már a remix EP-t is.



p-ben.jpgTavaly többször ajánlottuk már ebben a rovatban a detroiti Motech kiadó újdonságait, ezért ismét nagy öröm jelezni, hogy az amerikai apokalipszis fellegvárában a techno még mindig rendben van. Ezúttal a francia P-Ben albumával jelentkeznek, és az Influence (Motech, 2015) című gyűjtemény azt a fajta heves, szintetizátorokban gazdag, nagy sátoros fesztiválhangzást tartalmazza, ami úgy képes tömegeket megmozgatni, hogy közben nem válik olcsóvá. Ez a Motech igazi erőssége és brandje, P-Ben sem okozott csalódást. 



ip018_artwork.jpgVégül pedig egy kis előrejelzés a jövőből: sokan a francia In Paradisum kiadót várják be 2015 nagy felfedezettjei közé, ahol a napokban jelent meg az olasz Run Dust (Luke Calzonetti) első albuma, a Serf Rash (In Paradisum, 2015). A brutális technókat, disztopikus minimálokat és romantikus melódiákat felvonultató összeállítás egyszerre progresszív és megbotránkoztató: földalatti jellege miatt az Opal Tapes legjobbjai ugorhatnak be róla, de ugyanakkor valóban ott van benne a potenciál, hogy szélesebb közönséget érjen el. 

Velkei Zoltán

(X) Hallgasd a hónap lemezeit bárhol, bármikor a Telekom Music díjcsomagokba foglalt Spotify Premiummal! Részletek: telekom.hu/zene

https://recorder.blog.hu/2015/03/30/elektronikus_zene_tavaszvaro_kontextus
Elektronikus tánczene – Tavaszváró kontextus
süti beállítások módosítása