Bob Dylan film noir videót forgatott Sinatra-feldolgozásához

2015.03.03. 10:12, subrecorder

bob-dylan.jpg

A 73 éves Bob Dylan pár hete adta ki 36. stúdióalbumát, a Shadows In The Nightot, melyen Frank Sinatra-klasszikusokat, dzsessz-sztenderdeket dolgozott fel érces hangjával és négytagú zenekarával. A lemez The Night We Called It A Day című dalához a fekete-fehér film noirok világát idéző klip készült, főszerepben magával Dylan-nel.

Bob Dylan, úgy tűnik, elfelejtette a nyugdíjkorhatárt. Még most, a 70-en túl is folyamatosan jelentet meg friss kiadványokat és körbekoncertezi a világot, amikor épp kedve tartja. A 90-es évek végétől a 2000-es évek közepéig tartó reneszánsza (Time Out of Mind - 1997, Love and Theft - 2001, Modern Times - 2006) után következő három albuma kicsit altatóbbra sikeredett a kelleténél (még egy karácsonyi válogatás is belefért 2009-ben), de még így is sikerült mindig előrukkolnia valami különlegessel, nehogy elfelejtsük. Legutóbb 2013 végén akadt példa ilyenre, amikor interaktív videó készült Like A Rolling Stone című emblematikus dalához. A klip külön online felületet kapott, tévécsatornák között válogatva hallgathattuk a dalt, olyan hírességek mellékszereplésével, mint például Danny Brown. Tavaly év végén aztán érkezett a bejelentés, hogy a legenda egy másik legendához fordult inspirációért 36. stúdióalbumának elkészítésekor - Dylan teljes lemezt szentel olyan pop- és dzsessz-sztenderdeknek, amiket Frank Sinatra előadásában ismert meg a világ a 40-es és 50-es években. Az alig pár hete megjelent Shadows In The Night pedig kellemes hallgatnivaló lett, még ha semmi különlegességet nem is szabad várni tőle.


AZ MEGVAN, HOGY 45 ÉVVEL EZELŐTT DYLAN MAJDNEM KÖZÖS LEMEZT KÉSZÍTETT A BEATLES-SZEL ÉS A ROLLING STONES-SZAL?

A friss Dylan-album egyik legjobban sikerült feldolgozásához most videó is készült, ami szintén egy korabeli műfajnak állít emléket: a film noirnak. A Nash Edgerton által rendezett klip története ugyan nem vetekszik az olyan klasszikusok bonyolultságával, mint a Máltai sólyom, de ezt 3 és fél percben nehéz is lett volna megvalósítani. Inkább a noir hangulatát és elengedhetetlen szimbólumait (femme fatale, gyilkosság, füstös nightclub) idézik meg az előadóval közösen, hiszen a címszerepet a képzeletbeli filmben maga Dylan játssza. A végzet asszonyának szerepe Tracy Phillips-re esett, a harmadik színész pedig az a Robert Davi, aki nem elég, hogy rengeteg gengszterfilmben szerepelt már, de neki is van saját Sinatra-feldolgozáslemeze. A történetről inkább nem árulunk el semmit, az pedig reméljük nem csak a sminkeseknek köszönhető, hogy Dylan nem nézett ki ilyen jól évek óta. Még a nálánál 33 évvel fiatalabb Phillips-et is sikerül elcsábítania! Majdnem.


Bob Dylan új videója, a The Night We Called It A Day feldolgozásához:


az eredeti Sinatra-előadás:

https://recorder.blog.hu/2015/03/03/bob_dylan_film_noir_videot_forgatott_frank_sinatra_feldolgozasahoz
Bob Dylan film noir videót forgatott Sinatra-feldolgozásához
süti beállítások módosítása