Heti Top 10: zenészek zenész lányai

2014.12.07. 20:37, Frontrecorder

lolawolf.jpg

A nyomtatott Recorder novemberi számában KRSA írta meg a véleményét Hollie Cook albumáról, és ugyancsak novemberben hozta ki új klipjét Zoë Kravitz formációja (a fenti képen). Mi az összefüggés? Csak annyi, hogy mindketten világhíres zenészek lányai. Ez az adottság persze korántsem ritka, össze is gyűjtöttünk rá további példákat, több generációból.

Nancy Sinatra

Frank Sinatra és első felesége Nancy Barbato Sinatra közös gyermeke idén volt 74 éves, de a mai napig aktív énekesnőként, legutóbbi albuma tavaly jelent meg (a nevét viselő 2004-es albumán olyanok írtak neki egy-egy dalt, mint  Bono, Jarvis Cocker, Jon Spencer és Thurston Moore), de őt már csak mindenki az első, 1966-os slágerével, a These Boots Are Made For Walkin' című dallal fogja azonosítani, amit egykori partnere, Lee Hazlewood írt. Lana Del Rey számára is fontos inspiráció, előkép.

frank_and_nancy.jpg

Neneh Cherry

A közel 18 év után idén év elején erőteljes új szólóalbummal visszatért svéd énekesnő különleges eset, hiszen a vér szerinti apja is zenész (Ahmadu Jah, egy Sierra Leone-i dobos), a nevelőapja pedig már világhíres zenész volt, az amerikai dzsessztrombitás Don Cherry, akinek a nevét felvette. Ja, és neki ugyancsak van egy zenész lánya, Tyson McVey, aki jelenleg a PANES nevű elektropop duóban énekel, itt a legutóbbi klipjük:

KURT COBAIN SZEXI LÁNYA NEM ZENÉSZ, DE TELE VAN ZENÉSZEKRE UTALÓ TETOVÁLÁSOKKAL!

Charlotte Gainsbourg

Valószínűleg az egyetlen előadóművész a világon, akinek a szülei,a francia popzene utolérhetetlen botrányhőse, Serge Gainsbourg és Jane Birkin angol színésznő egy fülledten erotikus duettel (Je T'aime) lettek világhírűek. De olyan énekes-színész is kevés akadhat, aki 12 évesen az apjával egy vérfertőzéssel kacérkodó dalt adott elő (Lemon Incest). Charlotte Gainsbourg (született: Charlotte Lucy Gainsbourg, 1971. július 21.) 15 évesen megjelent első albumánál is az apja bábáskodott, ezután viszont húsz évvel később tért csak vissza a zenéhez, eddigi utolsó (negyedik) albuma 2011-ben jött ki.

charlotteserge.jpg

Nona Gaye

Egy alig ismert zenészlány, pedig az édesapja halhatatlan előadó, Marvin Gaye. A soulnagyságnak ő egyetlen lánya (született: Nona Marvisa Gaye, 1974. szeptember 4.), az első házasságából. Ráadásul a kilencvenes évek első felében Prince-hez fűzte munka- és magánéleti kapcsolat, de mindezek ellenére a saját zenei karrierje sosem indult be; 1992-ben jelent meg máig egyetlen szólóalbuma, utoljára pedig egy EP-t adott ki 2008-ban. Sokáig modellkedett, a kétezres évektől színésznőként dolgozik, legismertebb szerepe Zee a Mátrix második és harmadik részében.

marvinkids.jpg

Carnie és Wendy Wilson

A Beach Boys alapító géniuszának, Brian Wilsonnak és első feleségének (a korábban a Honeys nevű girl groupban éneklő) Marilynnek házasságából két lány született, Carnie (1968. április 29.) és Wendy (1969. október 15.), akik a kilencvenes évek elején barátnőjükkel, Chynna Philips-szel (történetesen a Mamas & Papas-ból John and Michelle Phillips lányával) alakítottak popegyüttest. A bemutatkozó albumuk három listavezető dalt fialt Amerikában, és eladtak belőle 10 milliót. A sikerük aztán gyorsan alábbhagyott, '93-ban fel is oszlottak, de egy évtizeddel később azért csak újjáalakultak.

brian_wilson_daughters_std.jpg

Norah Jones

A szitárlegenda Ravi Shankar és a koncertrendező Sue Jones lánya (született: Geetali Norah Jones Shankar, 1979. március 30.) a kétezres évek egyik legjobb női előadója, legutóbb tavaly a Green Day-frontember Billie Joe Armstronggal adott ki közös feldolgozáslemezt

norahravi.jpg

Hollie Cook

Az 1986-ben született énekesnő a Sex Pistols egykori dobosának, Paul Cooknak és a Culture Club ex-háttérénekesnőjének lánya, akinek Boy George a keresztapja, a zenei pálya nem is lehetett kérdéses. Hollie egy időre beszállt az újjáalakult legendás női punkegyüttesbe, a Slits-be, dolgozott Ian Brownnal és Jamie T-vel, szerepelt az Amy Winehouse tribute albumon is. Első albuma 2011-ben jött ki, de igazán az idén megjelent másodikkal keltett komolyabb visszhangot. Az okos és szórakoztató pop-reggae lemezről KRSA, a PASO frontembere írt nekünk kritikát.

paulcookholliecook.png

Eliot Sumner

Sting és Trudie Styler lánya (született: Eliot Paulina Sumner, 1990. július 30.) 15 éves kora óta ír dalokat, először I Blame Coco néven próbálkozott a popiparban (Coco a beceneve), 2010-ben megjelent egy albuma, de aztán ezt az egyszemélyes projektet berekesztette és idén már a saját neve alatt szivárgott vissza a köztudatba. Augusztusban közreadott egy EP-t, amely itt meghallgatható, és javában dolgozik a második (vagy az első, ahogy vesszük) albumán.

stingcoco.jpg

Zoë Kravitz

Lenny Kravitz és Lisa Bonet lánya (született: Zoë Isabella Kravitz, 1988. december 1.) elsősorban színésznőként tekint magára (szerepelt többek közt az X-Men: Az elsők, A Föld után és A beavatott című filmekben, illetve a Kaliforgia sorozatban), a zenélést hobbiként fogja fel, rendszeresen hangoztatja, hogy nem akar popsztár lenni. És nem is szólóban próbál érvényesülni: 2009-től az Elevator Fight nevű zenekar élén énekelt, majd két barátjával (Jimmy Giannopoulos és James Levy) megalapította a Lolawolf triót, amely tavaly mutatkozott be a kilencvenes évek hiphopját és R&B-jét, mai hipszter-elektronikát és popot szintetizáló zenéjével. Idén októberben jelent meg az első albumuk, íme a címadó dal, a Calm Down klipje:

Miley Cyrus

A countrysztár Billy Ray Cyrus és felesége, Letitia Jean Finley Cyrus lánya (született Destiny Hope Cyrus, 1992. november 23.) már fényévekre van az egykori ártatlan tinisztár imidzsétől, ma ő Amerika egyik legnagyobb figyelmet kiváltó pop entertainere. Néhány napja épp Miamiban, az Art Basel művészeti seregszemlén és vásáron trollkodott ebben az outfitben (amúgy ki is állított, a saját kézzel készített szobraiból):

mileyartbasel.jpg

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2014/12/07/heti_top_10_zeneszek_zenesz_lanyai
Heti Top 10: zenészek zenész lányai
süti beállítások módosítása