Negyvenöt éve majdnem összeállt minden idők legnagyobb szupergrupja

2014.11.09. 14:53, subrecorder

screen-shot-2014-11-07-at-10-38-11-am.png

Szupergrupok jönnek-mennek, de az, amelyik 1969-ben Glyn Johns producer-hangmérnök állítása szerint majdnem létrejött, értelmetlenné tette volna a kifejezést minden ilyen jövőbeni projektre vonatkoztatva: Bob Dylan ugyanis közös albumot akart a Beatlesszel és a Rolling Stones-szal - és nem sokon múlt, hogy ez összejöjjön.

Glyn Johns rengeteg legendás albumon dolgozott producerként vagy hangmérnökként (Led Zeppelin I, The WhoWho's Next, The Beatles: Abbey Road, The Rolling Stones: Beggars Banquet), most megjelent könyvében (Sound Man) pedig beszámol arról is, hogy mi az, amit kihagyott. 1969 nyarán a New York-i reptéren találkozott Bob Dylannel, aki épp befejezte később klasszikussá vált interjúját a Rolling Stone alapítójával, Jann Jennerrel, majd Johns-hoz fordult. Ami ezután történt, arról így ír a könyvében: "Dylan kérdezgetett a Beatles-albumról, amit épp befejeztünk. Aztán nagyon nagy szavakkal illette a Stones-szal közös munkáinkat. Meg voltam illetődve, össze-vissza hablatyoltam arról, hogy mindkettőjük számára mekkora inspirációt jelentett ő. Aztán ledobta a bombát. Azt mondta, régóta van egy ötlete, hogy kéne egy közös albumot csinálni a Beatlesszel meg a Rolling Stones-szal, és megkért, puhatolózzak körbe, hátha őket is érdekli a dolog. Teljesen elaléltam. El tudjuk képzelni, hogy a könnyűzene három legnagyobb hatású előadója együtt dolgozzon?"

Johns, miután hazaért, azonnal heves telefonálgatásba kezdett. Keith Richards és George Harrison rögtön igent mondtak, ők hatalmas Dylan fanok voltak. Ringo Starr, Charlie Watts és Bill Wyman azt mondták, ha mindenki más is benne van, ők nem ellenzik az ötletet. John Lennon nem mondott kifejezetten nemet, de Johns szerint érződött a hangján, hogy annyira azért nem lelkes. Akiken az egész megbukott, azok Paul McCartney és Mick Jagger voltak. Ők teketóriázás nélkül elutasították az egészet, és így természetesen a lemez nem valósult meg, pedig Johns állítása szerint tényleg mindent megtett annak érdekében, hogy a szkeptikus tagokat meggyőzze. Kinek volt igaza? Lehetséges, hogy McCartney és Jagger nem mondott butaságot azzal, hogy egy ekkora projekt a hozzá fűzött elvárásokat egyszerűen nem lett volna képes teljesíteni. Talán tényleg jobb, hogy ez a legendás lemez megmarad a zenei világ Szent Gráljának, de azért borzongató belegondolni, mi lett volna, ha. 


1969-ben aztán Bob Dylan a Nashville Skyline-t adta ki:


A Rolling Stones a Let It Bleedet:


a Beatles pedig az Abbey Roadot:

https://recorder.blog.hu/2014/11/09/negyvenot_eve_majdnem_osszeallt_minden_idok_legnagyobb_szupergrupja
Negyvenöt éve majdnem összeállt minden idők legnagyobb szupergrupja
süti beállítások módosítása