Lemez gyorstár - 2014. 39. hét

2014.09.29. 14:42, rerecorder

ty_segall_veronika_moore.jpg

Alex G pincéből szóló, szívét kiöntő popját megszerettük, a Spoon új albuma a mellkasunkat masszírozta, az Adult Jazzbe belefeledkeztünk, Ty Segall revitalizált minket is, a Basement Jaxx pedig ránk rúgta az ajtót. Lemez gyorstárunkban öt albumot ajánlunk.

Alex G: DSU

alex-g-dsu.jpgKiadó: Orchid Tapes

Megjelenés: 2014. június 17.

Stílus: pincepop

Kulcsdal: Harvey

Nagyon szeretnék most egy 21 éves philadelphiai tinédzser, konkrétan Alex G lenni! Büszkén mesélhetném a spanoknak, hogy „srácok, csak kapkodom a fejem, nem értem mi történik körülöttem, a csapból is én folyok!” Alex G-ről egyre többet hallani, és ezt ki is érdemelte, legújabb albumán is (ami az utóbbi évek legjobb DIY kiadójánál, az Orchid Tapesnél jelent meg) fittyet hányva bármiféle dalszerkezetet kívánó konvenciókra, egyszerűen csak fiatalos őszinteséggel zenél és kiönti a szívét – és ezzel válik nagyon szerethetővé.

8.5/10

Elekes Roland

Spoon: They Want My Soul

Spoon-Thye-Want-My-Soul.jpgKiadó: Loma Vista

Megjelenés: 2014. augusztus 4.

Stílus: workman artrock

Kulcsdal: Outlier

Ez epikus lett! De szerencsére nem a szó klasszikus értelmében. A Spoon kicsit mindig az egy sima, egy fordított – zseniális/okés – felosztásban adta ki nagylemezeit, de az egészen kiváló 2007-es Ga Ga Ga Ga Ga után elértek az addigi mélypontra (Transference, 2010). Ki tudja, lehet, hogy ez a titkuk: elengedik magukat, de aztán muszáj újra 110%-on izzani. A They Want My Soulba nagyon nehéz lenne belekötni, de hasonlóan nem egyszerű elmagyarázni, miért közel tökéletes ez a lemez. Minden hang a helyén, egyetlen ötlet sem tolakodó, mégis mind bizsergető (heló, Dave Fridmann producer!), egyik jó számra szinte végig egy még jobb jön –  agybaszogató, mellkasmasszírozó, vádlirángató lemez. Agyalás nélkül az év egyik legélvezetesebbje!

9/10

Dömötör Endre

a teljes lemez - (X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom):

Adult Jazz: Gist Is

adult jazz.jpgKiadó: Spare Thought

Megjelenés: 2014. augusztus 4.

Stílus: adult jazz

Kulcsdal: Springful

A leeds-i kvartett anyaga még sokadik albumnak is bátor lépés lenne, nemhogy bemutatkozásnak. A rengeteg stílust – a folktól az indiepopon át természetesen a jazzig – egyben, akár egyetlen dalon belül is felvonultató eklektikus zenébe könnyű belefeledkezni néhány percre, hogy aztán egy meglepő mozzanatra felkapja az ember a fejét és derüljön ki: még mindig ugyanannál a számnál tartunk. Az Adult Jazz a nyilvánvaló hatások (Grizzly Bear, The Dirty Projectors, Alt-j) ismeretében is a nyár egyik legkülönlegesebb, legegyedibb anyagával rukkolt elő.

8.5/10

Biczó Andrea

a teljes lemez - (X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom)


Ty Segall: Manipulator

ty-segall-manipulator.jpgKiadó: Drag City

Megjelenés: 2014. augusztus 25.

Stílus: rock

Kulcsdal: Tall Man Skinny Lady

Valószínűleg a rockzenén belül már tényleg mindent kitaláltak, úgyhogy érthető, miért örül most nagyon a zenerajongó világ egy jó része Ty Segall új albumának. Persze a Manipulatoron sincs semmi olyan, amit ne hallhattunk volna a hatvanas-hetvenes években, de Segall még csak nem is sugallja, hogy az ötlettelen revival érdekelné. Helyette magabiztosan, a tőle megszokott erővel és frissességgel revitalizálja a glam-rock/pszichedelikus rock klasszikusait, amiből ugyan semmi új nem születik, „csak” egy príma ROCKlemez, de az tele emlékezetes pillanatokkal, baszott erővel és persze egy rakat kvázi slágerrel.

9/10

Csada Gergely

Basement Jaxx: Junto

Basement-Jaxx-Junto-2014-1500x1500.jpgKiadó: PIAS Recordings

Megjelenés: 2014. augusztus 25.

Stílus:eklektik basementronic

Kulcsdal: Never Say Never

A hosszú szünet után visszatérő Basement Jaxx úgy rúgja be az ajtót új albumán, ahogy azt egy húsz éve alkotó duótól nem feltétlenül várná az ember. Főleg nem az öt évvel ezelőtti páros lemez emléke után, amelyek közül még a tempósabbon sem volt megközelítőleg olyan direkt tánczene, mint amilyen itt a latin house-himnusz Power To The People vagy az azt követő, múltidéző, nosztalgikus, felemelő diszkó- és house-trekkek. Aztán a kortárs R&B, trap és szamba felemás sikerrel való feldolgozása után a lemez végén ismét robban a bulibomba, ami meg is menti a már majdnem unalomba fulladó albumot.

7.5/10

Csada Gergely

a teljes lemez - (X) Hallgasd a Spotify-on (Spotify ♥ Telekom)

 

https://recorder.blog.hu/2014/09/29/lemez_gyorstar_2014_39_het
Lemez gyorstár - 2014. 39. hét
süti beállítások módosítása