Zene géphangokból és teniszmeccsekből

2014.08.31. 14:48, subrecorder

matthew dear_1.jpg

Az utóbbi napokban két érdekes zenei projekt is indult, mindkettőben nem megszokott módszerekkel, de a rájuk jellemző kísérletezéssel készítenek zenét menő producer-zenészek. Matthew Dear űrtechnóvá alakítja át egy General Electric gyár gépeinek hangjait, James Murphy pedig teniszmeccsek adatait formálja hallgatható dalokká.

Matthew Dear technoproducerként indult az előző évtized közepén, de aztán zenéje gyorsan kitárult, sokkal több lett annál, hogy ilyen egyszerűen behatárolható legyen. Élő hangszereket integrált a számaiba, maga énekelte fel a szövegeit és rengeteg törzsi ritmust épített bele dalaiba, az egyéb hangmintákról nem is szólva. A kaotikusnak is nevezhető stílusparádé a 2012-es Beams című albumán teljesedett ki, ez olyan nagyszerű lett, hogy azóta sokan próbálták utánozni, de senkinek nem sikerült. A Beams után maga Dear is új inspiráció után nézett, most pedig egy igen érdekes projektben láthatjuk viszont texasi avantpopzenészt. A General Electric nevű céggel fogott össze, hogy az óriási ipari gépeket készítő vállalat egyik gyárában több ezer masina hangját vegye fel, és alkosson belőlük zenét. " A gépek hangjelei olyanok, mint az emberek ujjlenyomatai. Nincs közöttük két egyforma, a lehetőségek száma végtelen." Ezt már Fabian Dawson, a GE egyik munkatársa mondta, de nem ő, hanem a cég akusztikai mérnöke, Andrew Gorton segített Dearnek a hangok kiválasztásában és a gépek működésének megértésében. A dal végül a Drop Science címet kapta, érdemes megnézni a kissé hatásvadász projektreklám-videót is mellé.


2012-ES INTERJÚNK A PRODUCERREL ITT OLVASHATÓ.

 


Nem mondhatni, hogy James Murphy sokat pihent az LCD Soundsystem 2011-es feloszlatása óta, hiszen azóta filmzenét írt, zenélő metróállomásokat tervezett New Yorknak, saját kávét dobott piacra, most pedig 400 órányi teniszmeccs adatait alakítja át zenévé. Ennek lényege, hogy Murphy és az IBM mérnökei egy algoritmust terveznek, amely az éppen futó U.S. Open minden meccséből adatokat von ki, ezeket pedig hangokká formálják. Így minden játék egy egyedi dallá alakul át, amelynek saját ritmusa is van. Ebből a projektből még csak egy trailert tudunk mutatni és egyelőre még úgy tűnik, hogy maga Murphy sem érti egészen, hogyan is fog alakulni, illetve hogyan működik a dolog, de kíváncsian várjuk a végeredményt. Egy Fradi - Debrecen focimeccsből vajon milyen dal születne? Techno? Metál? Chillwave?

 

https://recorder.blog.hu/2014/08/31/zene_gephangokbol_es_teniszmeccsekbol
Zene géphangokból és teniszmeccsekből
süti beállítások módosítása