Zenélő metróállomásokat New Yorkba!

2014.02.25. 08:42, subrecorder

james murphy.jpg
Az LCD Soundsystem pihenőre küldése óta James Murphy-nek rengeteg ideje van jobbá tenni a világot. Hangrendszereket tervez, vezeti a DFA kiadót, most pedig New York metrórendszerét varázsolná egy kellemesebb hellyé, méghozzá a beengedő oszlopok zenélővé változtatásával. 

Ha most az ember elhúzza a jegyét/bérletét egy érzékelő előtt, akkor egy idegesítő, magas frekvenciájú sípolást hall. Murphy ötlete szerint, ha már ezek a rendszerek képesek hang kiadására, miért ne állítanánk be egy kellemes, nem fülsértő csilingelést. Továbbgondolva a koncepciót odáig is eljutott, hogy miért ne adjanak az oszlopok minden egyes beengedésnél kissé különböző hangot, és ha elég nagy a nyüzsgés az állomáson, a kakofónia helyét egy kivehető zenei dallam venné át. Minden egyes megállóban más hangok közül választhatna a rendszer, így New York mind a 468 csatlakozópontjánál más és más zenét hallhatnánk. "Azt szeretném, hogy a gyerekek ezekkel a hangokkal nőjenek fel,és később, ha meghallanak egy dalt, azt mondják: ez amúgy a Union Square-re emlékeztet" - mondta Murphy a projektről.

AZ LCD SOUNDSYSTEM UTOLSÓ KONCERTJÉRŐL KÉSZÜLT FILMRŐL ITT ÍRTUNK.


Jól hangzik nemde? Maga az ötlet a New York-i metrótársaság vezetőségének is tetszik, ráadásul nemrég csoportosítottak át évi 900 000 dollárt a beengedő oszlopok átalakítására, így teljesen aktuális lenne a tervezés megkezdése. Ugyanakkor a társaság szóvivője szerint nem lenne akkora előnye, mint amekkora forrásokat felélne az egész "művészeti projekt", visszautasították hát Murphy ötletét. Ő azonban ebbe nem nyugodott bele, petíciót kezdeményezett, melyet itt lehet aláírni. 

JAMES MURPHY ÁLLÍTÓLAG A TÖKÉLETES KÁVÉALAPANYAGOT IS MEGTALÁLTA, MÁR SAJÁT MÁRKÁJÁN DOLGOZIK.


El tudjuk képzelni, hogy márciustól a Corvin-negyed beengedő kapui az új Kiscsillag-dalokat játsszák? Szebben indulna a reggel?

Alább James Murphy beszél a projektről, és némi ízelítőt is ad abból, milyennek képzeli el a zenélő metrót:


az LCD Soundsystemnek ezt a dalát egész nap elhallgatnánk a metróoszlopokból:


és ha megvalósulna a projekt, akkor James Murphy-t már biztosan semmi sem gyűrné le szeretett városával kapcsolatban:

https://recorder.blog.hu/2014/02/25/zenelo_metrokat_new_york-ba
Zenélő metróállomásokat New Yorkba!
süti beállítások módosítása