Heti Top 10: Twin Peaks-ihletésű dalok

2014.08.31. 21:29, Frontrecorder

twinpeaks.jpg

A héten fejeződött be az m1-en az ismétlése David Lynch kultikus tévésorozatának, a közel 25 éve készült Twin Peaks-nek, amelynek maradandó popkulturális hatása zenében is lépten-nyomon visszaköszön együttesnevek, lemezcímek és dalok formájában. Mi most utóbbiak erdejében vágunk rendet -  íme tíz kiemelkedő, Twin Peaks által ihletett zeneszám.

A TWIN PEAKS-ET NEM KERÜLHETTÜK MEG A LYNCH MÚZSÁJÁVAL, CHRYSTA BELLEL KÉSZÍTETT INTERJÚNKBAN SEM.

Yasume: When Audrey Dances

Ennek a kétezres évek elején működő kéttagú IDM-formációnak a zenéje nem áll olyan távol a Twin Peaks zenéjét jegyző Angelo Badalamenti világától, talán nem véletlen, hogy a 2003-as első albumuk címe - Where We're From The Birds Sing A Pretty Song - egy Twin Peaks-idézet (Cooper ügynök első álomjelenetében mondja a törpe, vagyis az Ember egy másik helyről, hogy "ahonnan én jövök, a madarak édesen énekelnek és mindig szól a zene"), és az egyik számot Audrey Horne férfiakat megdelejező tánca ihlette.

Aix Em Klemm: Sparkwood And Twentyone

Badalamenti Twin Peaks-zenéjének bűvöletében fogant ez a 2000-ben megjelent felvétel is a Labdardford és a Stars Of The Lid egy-egy tagjának alkalmi formációjától. A cím egyébként arra az útkereszteződésre utal Twin Peaks határában, ahol utoljára látták Laura Palmert.

Stars Of The Lid: Music For Twin Peaks Episode #30, Part I

Ami azt illeti, a fent említett Stars Of The Lid tovább is ment a Twin Peaks-i úton, a texasi drone ambient duó ugyanis 1996-ban megírta a sorozat nem létező 30. részének kísérőzenéjét.

Anthrax: Black Lodge

A New York-i metálrenegátok az 1993-as Sounds Of White Noise albumukkal felugrottak a grunge-vonatra, ez a badalamentis hangulatú daluk pedig egyenesen a gonosz által lakott Fekete Barlangba viszi a hallgatót.

Swallow The Sun: The Ghost Of Laura Palmer 

De jöjjön valami rendes metál is, a finn dallamos doom/death zenekar 2005-ben idézte meg Laura Palmer szellemét.



LAURA PALMERRŐL A HANGMÁS IS ÍRT EGY REMEK DALT, AMIHEZ SZTRIPTÍZBÁROS KLIPET FORGATTAK.

The Grid: Floatation

A kilencvenes évek első felében aktív brit elektronikus zenei duó 1990-es első albumának ambient house kislemezdalában a Twin Peaks főtémájának motívumai köszönnek vissza.

Moby: Go

A Twin Peaks soundtrackjéből Laura Palmer témája adta az alapját Moby első, 1991-es slágerének. Rave Twin Peaks-módra.

Bastille: Laura Palmer

Az idei Szigeten is fellépett brit zenekar nagy Lynch-rajongó, amint arról ez a 2011-es daluk is árulkodik. Túlságosan magas labda lett volna, ha a dal klipje a Twin Peaks-re utal, ezért direkt nem csapta le a zenekar.

A BASTILLE ELSŐ - NEKÜNK ADOTT - MAGYARORSZÁGI INTERJÚJÁBAN IS SZÓBA KERÜLT A TWIN PEAKS.

You Say Party! : Laura Palmer's Prom

A kanadai dancepunk együttesnek már nem voltak ilyen skrupulusai, sőt, ők teljesen konkrét Twin Peaks tisztelgést/paródiát forgattak ehhez a 2009-es dalukhoz, ami Laura Palmer végzős báljáról szól (tehát duplán fikció, hiszen a gyilkosság áldozatául esett lány ezt az eseményt nem érhette meg).

Jenny Gabrielsson Mare: The Black Lodge

A zene, a dalszöveg, a videó - totális Twin Peaks-tripen a svéd avant-lounge dizőz.

TWIN PEAKS-HANGULAT ÉLŐBEN? SZEPT. 11-ÉN A KANADAI AUSTRA LÉP FEL A REC025 PARTY-N!

 

Címkék: twin peaks heti
https://recorder.blog.hu/2014/08/31/heti_top_10_twin_peaks-ihletesu_dalok
Heti Top 10: Twin Peaks-ihletésű dalok
süti beállítások módosítása