„Müzlis dobozra erősített befőttes gumi” – Clean Bandit-interjú

2014.08.22. 19:18, rerecorder

IMG_3937.jpg

A már hat éve formálódó, tavaly feltűnt, és idén berobbant Clean Bandit vonószenekarból lett vonós-tánczenei hibridformáció, övék az év leggyorsabban fogyó kislemeze Angliában és a Balaton Sound után a Szigeten is felléptek - igaz csak azért, mert a London Grammar az utolsó héten lemondta koncertjét. Ám ha már itt voltak, megkérdeztük a Chatto Quartet nevű vonósnégyesből lett Clean Bandit két klasszikus hangszeres tagját, Grace Chatto csellóst és Milan Neil Amin-Smith hegedűst erről a szokatlan zenei párosításról.

- Mi az első zenei emléketek? Klasszikus vagy pop?

Milan Neil Amin-Smith: - Az enyém klasszikusan gyermeki. Hegedülni tanultam úgy, hogy egy müzlis dobozra erősített befőttes gumikat huzigáltam egy evőpálcával.

- És mi késztetett erre?

Neil: - Az, hogy ahol ekkor laktunk, a londoni lakásunk alatti földszinti üzlethelyiségben, egy hangszerbolt üzemelt, rengeteg hegedűt láttam ott.

Grace Chatto: - És ekkor még csak két éves volt!

- És neked Grace?

Grace: - Nem emlékszem pontosan. A mi házunkban folyton szólt a zene, apu is csellózik és hangszerkészítő is egyben, szóval valószínűleg egy cselló hangja lehet az első zenei emlékem. Én viszont először egy furulyán kezdtem el játszani (mosolyog és mutatja a Recorder címlapját, hiszen a furulya angolul recorder – a szerk.).

IMG_3954.jpg


- Szóval inkább klasszikus zenei gyökerekkel rendelkeztek. Mikor jött el az a pillanat, amikor rádöbbentetek, hogy ezt akár keverni is lehet popzenével? Valamelyik klasszikpop dal volt ez esetleg?

Grace: - Nem, egyáltalán nem ilyen dal volt, mert soha nem hallgattunk ilyen zenét. A Clean Bandithoz semmilyen zsánerkeresztező zene nem szolgált előzményül. Egyszerűen játszottunk Neillel a vonósnégyesünkkel és Jack (Patterson, a zenekar producere – a szerk.) elkezdte rögzíteni ahogyan játszunk Dvořákot meg Sosztakovicsot, aztán ezekből a felvételekből elkezdett különböző mixeket, editeket készíteni, dobgépet rakott alá, nekünk meg tetszett, amit hallottunk. Így indult a zenekar, semmilyen más előzetes szándék nem volt mögötte, így korábbi példák sem. És mindez már hat évvel ezelőtt volt, akkoriban sok apró klubkoncertet adtunk, ezek alatt a fellépések alatt alakult ki a hangzásunk és lettünk popzenekar.

A CLEAN BANDIT KAPCSÁN ÖSSZESZEDTÜNK A LEGJELLEMZŐBB KOMOLYZENEI-POPZENEI FÚZIÓKAT.

clean-bandit-billboard-650.jpg- Kik a kedvenc klasszikus zeneszerzőitek?

Grace: - Valószínűleg Beethoven és Schubert a Top 2 nálam.

Neil: - Igen, ők nagyok.


- És mi a helyzet Mozarttal?

Grace: - Oké, nehéz a kérdés.

Neil: - Ő is géniusz volt, persze.

Grace: - És akkor már nem hagyhatjuk ki Haydn-t sem.


- Amikor elkezdtetek komolyabb figyelmet kiváltani, akkor a brit underground house színtér is éppen újra felvirágzóban volt
. Mikor éreztétek először azt, hogy ez a szokatlan zenei házasság működhet?

Neil: - Azt hiszem mi sokáig nem kapcsoltuk össze a két dolgot, magunkat és az új house-színteret. Sőt, nem is tartoztunk a színtérhez akkoriban, hiszen a korai dolgaink inkább hiphoposak, downtemposak voltak. Persze a Disclosure teljesen újraírta a divatot, viszont addigra már mi is megírtuk a Mozart’s House-t.

Grace: - Igen, azt a dalt mi akkor írtuk Jackkel, amikor Moszkvában laktunk egy ideig (ők ketten járnak is – a szerk.), ráadásul egy olyan házban, ahol egész nap house zene szólt. Ez volt az inspiráció számunkra, gondoltuk, kipróbálhatnánk ezt is.

- Mi újság a Chatto Quartettel? Van még időtök csak komolyzenét játszani?

Neil: - Pillanatnyilag a Clean Bandit elviszi minden időnket, szóval most ez nem működik, de azért nem álltunk le teljesen a vonószenéről sem. A Tate Galleryben adtunk egy koncertet például így, de aztán ugyanazon a színpadon jött egy Clean Bandit fellépésünk is.

IMG_3992.jpg


- Hogyan reagáltatok arra, hogy No. 1 lett a
Rather Be kislemez? Mennyire volt számotokra is meglepetés?

Grace: - Meglepődtünk, persze. Nem számítottunk rá.

Rather_Be_single_cover.jpgNeil: - Elég vicces, mert nem igazán van egyetlen pillanat, amikor rádöbbensz, hogy megvan az első hely, hanem egy egész héten át izgulsz, és nézed a számokat. Szóval nem könnyű kiválasztani azt a pillanatot, amikor azt mondod magadban, hogy „Ó igen, megvan!” De az biztos, hogyha előző novemberben azt mondtad volna, hogy januárban elsők leszünk, azt minimum kétkedve fogadjuk (olyannyira elsők lettek, hogy a Rather Be az első heti 163 ezres eladással a leggyorsabban fogyó januári kislemez Nagy-Britanniában 1996 óta – szerk.).

- Túl vagytok a szintén sikeres első nagylemezen, és éppen nyakig benne annak turnéztatásában, de mégis, hogyan látjátok, merre mentek tovább a zenétekkel? Meddig folytatható ez a klasszikus-house párosítás?

Neil: - Valóban nagyon korai még erről beszélni, de talán egy következő lemezen egy sokkal koherensebb egésszel fogunk jelentkezni, mintsem dalok egymásutánjával. Egy összefogott, nagyobb tételből álló művel, mert különben már az első lemezt is ilyen céllal kezdtünk összerakni.

Grace: - Ezen a lemezen van olyan dal, amelyik már öt éves! Szóval némelyik már nagyon régóta velünk van. De hogy mennyit fogunk változni? A legkorábbi megszólalásunkhoz képest sokat változtunk, lehet, hogy ez újra meg fog történni a második lemeznél.

interjú: Dömötör Endre
fotók: Lékó Tamás


a Clean Bandit legfrissebb klipes dala a Come Over


a Rather Be a Szigeten: 

Címkék: sziget clean bandit
https://recorder.blog.hu/2014/08/22/_muzlis_dobozra_erositett_befottes_gumi_clean_bandit-interju
„Müzlis dobozra erősített befőttes gumi” – Clean Bandit-interjú
süti beállítások módosítása