Elektronikus tánczene – Nyári lazulás

2014.07.18. 15:30, rerecorder

Lone---4.jpg

Itt a nyár és az undergroundban egy kisebb pangás érzékelhető, cserébe viszont a nagyobbak közül sokan adtak ki nemrégiben jó dolgokat. Kiválogattuk a nem feltétlenül egyértelmű lemezeket.

WARP248 NOW Is The Time Packshot_480.jpgGeorge Evelyn a huszonötödik évét ünnepli a Nightmares On Waxszel. A manapság főleg (megfáradt) downtempo projektnek elkönyvelt N.O.W. az indulásakor még az acid house utólökéseit hordozta magán, majd félúton belekóstolt a dubba és sosem vetette meg a soulos hangszerelést, jobban mondva -hangmintákat sem. A negyedszázadot ünneplő kétcédés N.O.W. Is The Time (Warp / Neon Music) válogatásban az a legmeglepőbb, hogy a két és félórányi zenéje cseppet sem kellemetlen, sőt: ezek a számok maradtak meg az utókor számára örökzöldként. A Les Nuits és a Nights Interlude még mindig hibátlan, édes nosztalgia lengi körbe a Dextroust és az I’m For Realt, valamint még mindig nagyon szerethető a Give Thx és a 70s & 80s. Meg a többi huszonkét felvétel is.

RS1405_Lone.jpgA brit Lone (nyitóképünkön) még hetedik éve sincs benne az elektronikus tánczene körforgásában, de a Reality Testing (R&S) már a hatodik nagylemeze. És ismét előrelép vele: galaktikus elektronika helyett többet tekint ezúttal vissza, többnyire a house gyökerei felé (Aurora Northern Quarter, Begin To Begin), de van klasszikus hiphop is rendesen (Restless City, 2 Is 8). Az Airglow Fires még egy év után is kiemelkedően téma, jó ötlet volt a lemez közepére tenni, mert szép ívet biztosít hozzá. A végeredmény pedig jó: nem ez a legprogresszívebb Lone-album, de alkotói szempontból talán ezen van a legtöbb igazán korszakos zene.

PG24CoverArtWorkA.jpgChristian Wünsch a spanyol techno egyik olyan nagy örege, aki valamiért rettentően kerüli a hírnevet. Tizenöt éve jelennek meg a bakelitjei, közös projektje van Oscar Muleróval (Spherical Coordinates), és remek DJ is, de mégis, a nagyok közt sosem jegyezték. Az Internal Conversion (Pole Recordings) az első albuma, és már a sajtóanyagban feketén-fehéren szerepel, hogy a művész szeretne háttérben maradni, mert csak a zenéje számít. Ami kompromisszummentes sötét techno; bizonyára ilyenből most lehet meríteni bárhonnan, de mi most csak azért is ezt ajánljuk. Hiszen jóféle. Meg, mert olyan számcímek vannak rajta, hogy Auger Electrons, Ionized, Radioactive Decay és Nuclear Transition.

Velkei Zoltán

https://recorder.blog.hu/2014/07/18/nyari_lazulas_elektronikus_tanczenek
Elektronikus tánczene – Nyári lazulás
süti beállítások módosítása