Gyorsan reagáló Wikipédia – Tropicália

2014.07.10. 20:05, rerecorder

tropicália.jpg

Nem a tropicália volt a legnagyobb hatású brazil zenei mozgalom, de a hatvanas évek második felének pszichedelikus forradalma máig eleven. Klág Dávid írása.

Poster-Tropicalia-Internacional-small.jpgHa van zenéről szóló dokumentumfilm, ami elé jegyzetfüzettel és egy gyorsan reagáló Wikipédiával érdemes leülni, akkor az a Tropicália, mert ez a film nem elégszik meg azzal, hogy ismered Caetano Veloso, Gilberto Gil és Gal Costa nevét, hogy esetleg megvan az Os Mutantes első lemezének címe, sőt, talán tudod az A Minha Menina szövegét fejből. A Tropicália nem kevesebbet akar, mint pontosan bemutatni azt a világot, országot, aktuálpolitikát, kultúrhelyzetet és általános életérzést, amiből a címét adó zenei stílus kinőtt. Ehhez viszont elhadar legalább több tucat korabeli tévéműsort, zenei producert, zeneszerzőt, befolyásos embert, úgyhogy aki azzal ült le a film elé, hogy most akkor mindent megtud mondjuk Tom Zéről, az inkább érezheti magát úgy, mintha egy sietős tanár előadására ült volna be, aki kétheti anyagot akarna leadni másfél óra alatt.


A TROPICÁLIA TÖRTÉNETÉRŐL ELŐSZÖR ITT ÍRTUNK.

Emiatt aztán tényleg csak a haladóknak ajánlott a Tropicália, akik szívesen tanulnak háromnegyed órányit olyan popkultúra részleteiről, amihez valószínűleg semmi közük nincs. Mert nagyjából tényleg a film felének kell eltelnie, hogy egyértelműen kirajzolódjon Veloso és Gil története: ők voltak az ország legnépszerűbb zenészei, a brazil tévé tehetségkutatóin mindig hatalmas sikerrel szerepeltek, aztán a durvuló politikai helyzet miatt az állam ellenségei lettek, börtönbe kerültek, majd száműzetésbe Londonba, közben meg szólnak a fantasztikus pszichedelikus dalok, csak narrátor nincsen, aki eligazítson minket. Van viszont annyi archív felvétel, hogy néha úgy tűnik, sikerült behangolni a brazil M3-at. Pedig a tropicália tényleg egy csodálatos zenei korszak volt, nemcsak Brazília történelmében, hanem az egész világ popzenéjében, és én is tudom, hogy a csörömpölős, helyi folkból táplálkozó számoknál sokkal több volt ez: egy egész politikai-értelmiségi mozgalom tartott itt ki néhány évig, de a külföldi közönség ebből a zenét fogja leghamarabb megérteni. A Tropicália nagyon erőlködik, hogy megértsük a másik oldalát is.


A TROPICÁLIA TÖRTÉNETÉRŐL MÁSODSZOR ITT ÍRTUNK, EKKOR MÁR A BRAZIL ZENE EGÉSZÉBE HELYEZTÜK EL.

Tropicália
(Bossa Nova Films / Mr Bongo)
rendezte: Marcelo Machado
87 perc
2012


a film trailere: 

 


a műfaj "kötelező hallani" albuma: 

https://recorder.blog.hu/2014/07/10/gyorsan_reagalo_wikipedia_tropicalia
Gyorsan reagáló Wikipédia – Tropicália
süti beállítások módosítása