Szívesen – Featuring Ed Sheeran

2014.06.25. 12:29, rerecorder

ed és wiley.jpg

Ed Sheeran a mások felvételein legtöbbször közreműködő kortárs popénekesek egyike. A magáról közvetlen képet kialakító brit dalszerző-előadó első lemezével (+, 2011) évekig tartózkodott az albumlistákon, ehhez pedig nagyon szépen hozzájárult az időközben ellőtt rengeteg vendégszereplés mások dalaiban. Ed jósrác, szívesen csatlakozott majdnem bárkihez, amivel persze a bárkik rajongói is megismerték. Okos ez a jósrác. Most, hogy Sheeran a debütálás akusztikus, inkább gitáros dalai után ezen a héten egy jóval színesebb, poposabb albummal (x) jelentkezett, lássuk, kikkel kövezte ki saját útját.

Ed_Sheeran_Print_Press_Only__Picture_2014__420a.jpgSheeran tényleg baromi sok számban vendégszerepel, van, hogy csak nyúlfarknyi szerepben, van, hogy refrént visz, van, hogy csak a hangszere szól, de ez a rengeteg felvétel mégis jócskán megerősítette imidzsét, új lemezének címével: megszorozta, többszörözte rajongói számát. És a részben így halászott fanoknak az új albummal adni is kell valamit, valami olyasmit, amit akkor hallottak tőle: poposabb, elektronikusabb, ütemesebb (sőt: hiphoposabb) dalokat – az amúgy szépen funkcionáló gitáros croonerszámok mellé. Még mindig okos! Az x-szel tehát jó irányba folytatja Sheeran, ki tudja, hol lesz számára a végállomás.

Az x inkább a producerek terén növelte a stáblistát (Rick Rubin, Pharrell Williams, Benny Blanco stb.), vendéghangok terén nem, de ettől még nagyon sokan állhatnak sorban, hogy egyszer viszonozhassák Sheeran szolgálatait. Nézzük a legjelentősebb kollaborációkat, amelyekből különben ő maga is kiadott egy EP-nyit – főleg grime producerekkel közösködő dalokkal –, még mielőtt leszerződtették volna (No. 5 Collaborations Project, 2011).

& Leddra Chapman: Fuck You (Cee Lo Green-feldolgozás) (2009)

Sheeran már karrierje kezdeti szakaszában megmutatta hajlandóságát a közösködésekre, az essex-i dalszerző-énekesnővel, Chapmannel közös dala már akkoriban YouTube-siker lett.

& Amy Wadge: Where We Land (2010)

Edet csípik a csajok, a wales-i dalszerzővel, Amy Wadge-dzsel egy egész EP-t írtak együtt (Songs I Wrote With Amy), tele szerelmes dalokkal.

& Wiley: You (2011)

Sheeran körül eleinte nem volt buzz, csinált hát maga, kiadott öt különböző EP-t, amiből az egyik grime-előadókkal való korai közreműködéseit tartalmazza (Devlinnel, Sway-jel, JME-vel vagy Wiley-val, aki még azévi albumára meghívta az ifjú titánt).

ED SHEERAN PORTRÉJÁT TÍZ PONTBAN VÁZOLTUK FEL - A HÉTEN MEGJELENT FRISS LEMEZE KAPCSÁN.

& Devlin: Watchtower (2012)

2012 nyarán már túl volt első albumán és éppen nagymenő lett Sheeran, Devlin is nagykiadónál volt, a szinergia egy Top 10-be jutó Dylan-feldolgozás kislemezt eredményezett.

& Nick Mason, David Arnold és mások: Wish You Were Here (Pink Floyd-feldolgozás) (2012)

Hűha, szintén 2012 nyarán a brit zene nagyjait összeterelő szimfonikus lemezen is szerepet kap, nem is akármilyent, a Pink Floyd slágerét énekelheti, az eredeti dobossal közreműködve, plusz a nagymester David Arnold felelős a hangszerelésért.

& Taylor Swift: Everything Has Changed (2012)

ed és taylor.jpgPontosan: minden megváltozott, ahogy a cím is mondja. Például főhősünket már Taylor Swift-kaliberű amerikai sztárok mellé állítják, hogy USA-beli befutását is felgyorsítsák. Sikerrel, ráadásul a dalt is Ed írta.

& One Direction: Little Things (2012)

Olly Murs után a One Direction fiúzenekarnak több számot is írt Ed, ezek közül a Little Things beütött, listavezető is lett Nagy-Britanniában.

& Naughty Boy: Top Floor (Cabana) (2013)

Régi grime-os haverok (Plan B, Sway) mellett jönnek azért újak is, és ők is kapnak Sheeran szeretetéből, ilyen például az R&B/pop top producer Naughty Boy, akinek sztárvendég-énekhangos siker debütlemezén Sheerané a chilles levezető dal.

& Lupe Fiasco: Old School Love (2013)

2013 csendesebb év volt Sheerannek, de egy hiphopos kollabbal azért bepróbálkozott, ám a sokra tartott Lupe nem igazán tudja remek debütálását utolérni, ez a kislemez is inkább fiaskó lett.

& Christina Perri: Be My Forever (2014)

Miközben elkészült saját második lemeze, már lazán az aktuális sikervárományosokkal hozzák össze a vörös dalszerzőt. Ez a szám Perri friss albumán szerepel, fogadni mernénk, hogy kislemezen is kijön, sőt, nyilván sláger is lesz. Ami rendjén is van így. Köszönjük, Ed.


és Ed Sheeran friss albuma, az x, teljes egészében: 

https://recorder.blog.hu/2014/06/25/szivesen_featuring_ed_sheeran
Szívesen – Featuring Ed Sheeran
süti beállítások módosítása