A My Bloody Valentine nemsokára elkezd dolgozni egy EP-n!

2014.06.22. 10:39, subrecorder

My-Bloody-Valentine-725x350.jpg

"Igen, valóban dolgozunk anyagokon, ezek minden bizonnyal még idén meg fognak jelenni" - nyilatkozta a My Bloody Valentine vezetője, Kevin Shields az új dalokon folyó munkálatokról...

...1997-ben. De ezt a sztorit mindenki ismeri. Ugyan nem hat, hanem huszonkét év várakozás után, de végül megjelent a modern zenetörténelem egyik legnagyobb hatású és legegyöntetűbben imádott lemezének, a Loveless-nek a folytatása. A My Bloody Valentine shoegaze keresztapa/istenség/minden zenekar harmadik albuma, az m b v tavaly februárban került ki az internetre és a rajongók minden félelme ellenére egy igazán kitűnő anyag lett.

Bár a lemezen szereplő tömör hangfüggönyök földöntúli hatását az első hallgatás után is konstatálhattuk, hogy ez az album mennyire lesz meghatározó, hogy felnő-e - vagy ami még fontosabb: fel kell-e nőnie - a Loveless szintjére, az majd csak évek múlva fog eldőlni. Mindenesetre Kevin Shields, a zenekar agya bejelentette, hogy már egy ideje új dalokon dolgozik és akár már idén novemberben stúdióba vonulhatnak, hogy felvegyenek egy pár számos EP-t. 

A MBV történetének kevésbé ismert része, hogy a Loveless 1991-ben bizony nem a semmiből bukkant elő. A zenekar már 1983-ban megalakult, első lemezük pedig '88-ban jelent meg, Isn't Anything címmel. Már ezen is voltak ugyan súlyos cipőbámulások és a dalok szépségének tényét sem veheti el senki a zenekartól, ez még egy hagyományosabb, az adott színtérhez jobban illeszkedő anyag volt. A Loveless korszakalkotó hangzásához rengeteg élő fellépésen, de ami még fontosabb, két EP-n keresztül vezetett az út. A Glider és a Tremolo nevű minilemezek, bár nagy közönséget nem voltak képesek elérni, szépen megágyaztak az '91-es berobbanásnak. 


TAVALY A MY BLOODY VALENTINE BENSŐSÉGES KONCERTET ADOTT BUDAPESTEN, AMIN GYAKORLATILAG AZ EGÉSZ RECORDER SZERKESZTŐSÉG RÉSZT VETT. 

És ezért olyan fontos, hogy a zenekar új zenén dolgozik, ugyanis így, a múlt ismeretében talán jobban fogunk figyelni ezekre a pár számos anyagokra. Hátha valahol ott rejtőzik bennük a jövő. Némi sejtésünk ugyan lehet az irányról, mivel az m b v-t tökéletesen el lehetett osztani egyfajta múlt-jelen-jövő hármas egységre (a koncepció létét később Shields sem tagadta). Az utolsó három dal, vagyis a "jövő" pedig igen érdekes kísérleteket tartalmazott, leginkább a drum and bass vonalán mozogva. A frontember egyébként korábban is sokszor nyilatkozta, hogy nagyon izgalmasnak találja ezt a tánczenei stílust és szívesen dolgozna vele... Persze mindez csak találgatás, és lehetséges, hogy valami teljesen mást hallunk majd, ha megjelenik az anyag. Hogy ez mikor lesz, azt viszont még megtippelni is veszélyes. Legyen azonban bármikor is, az m b v album szerencsére van olyan jó, hogy kihúzzuk vele még pár évig.


A My Bloody Valentine tavalyi lemeze:


erről a dalról pedig '91-ben Brian Eno azt mondta, hogy ez a "popzene jövője":

https://recorder.blog.hu/2014/06/22/a_my_bloody_valentine_nemsokara_elkezd_dolgozni_egy_ep-n
A My Bloody Valentine nemsokára elkezd dolgozni egy EP-n!
süti beállítások módosítása