Elhunyt Scott Asheton, a Stooges dobosa

2014.03.17. 13:01, Frontrecorder

scottasheton.jpg

Március 15-én elhunyt a Stooges őspunk zenekar egyik alapító tagja, a dobos Scott Asheton. A Rock Action becenevű zenész 64 éves volt, a halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Stooges vezetője, Iggy Pop megemlékezésében a testvérének nevezte Ashetont.

Scott Asheton Washingtonban született, majd 14 éves korában a családjával a michigani Ann Arborba költözött. Itt alakult meg 1967-ben a punkzene egyik közvetlen előfutárának tekinthető Stooges, amelyben Asheton dobolt, a bátyja, Ron gitározott, Dave Alexander basszusgitározott és Iggy Pop énekelt. A Stooges három meghatározó jelentőségű album (The Stooges - 1969, Fun House - 1970, Raw Power - 1973) után 1974-ben feloszlott, Scott Asheton ezt követően megfordult több együttesben (például az MC5 gitárosa, Fred "Sonic" Smith által alapított proto-punk szupergrupban, a Sonic’s Rendezvous Band-ben), illetve hosszabb ideig játszott a New York-i punkrocker Sonny Vincent formációiban. A Stooges 2003-ban újraalakult, és ugyan Asheton 2011-ben egy szélütést követően a koncertezéstől visszavonult, továbbra is a zenekar tagja maradt, így ő dobolt a közel egy éve megjelent Ready To Die albumon is.

Scott Asheton halálával Iggy Pop maradt a Stooges eredeti felállásának utolsó élő tagja (Dave Alexander még 1975-ben, 27 évesen halt meg, Ron Asheton 2009-ben). Iggy így méltatta néhai zenésztársát: "Soha senkit nem hallottam annyi kifejezőerővel dobolni, mint Scott Asheton. Olyan volt, mintha a testvérem lett volna. Ő és Ron hatalmas örökséget hagyott a világra."

Íme, ennek az örökségnek az egyik legfontosabb darabja, a teljes Raw Power album:

Sonny Vincent 1997-es albumáról a Cinematic Suicide:

Itt pedig Scott Asheton villantja meg a legendás Rock Action tetoválását:

https://recorder.blog.hu/2014/03/17/elhunyt_scott_asheton_a_stooges_dobosa_115
Elhunyt Scott Asheton, a Stooges dobosa
süti beállítások módosítása