Lemez gyorstár – 2014. 8. hét

2014.02.21. 14:43, rerecorder

habibi-photo_1_jpg_640x438_q85.jpg

A múlt héten beindult Lemez gyorstárunk, itt is a folytatás, közte a heti albumhallgatóba még mindig végig lejátszható új The Notwist-album, az év elejéről a nagyon hangulatos James Vincent McMorrow-album, aztán az idei, eklektikus Hidden Cameras és az egészen friss, Dum Dum Girls-t félresöprő Habibi (nyitóképen) garage-motown-punk egyvelege.

James Vincent McMorrow: Post Tropical

James-Vincent-McMorrow-Post-Tropical.jpgKiadó: EMI / Universal

Megjelenés: 2014. január 13.

Stílus: folk-soul-pop

Kulcsdal: Post Tropical

James Vincent McMorrow úgy tűnik, hogy egészen ritka falzettjén túl is képes meglepetést okozni. Rögtön a nyitó dalban James Blake-t idéző modern, soul-os hangulat fogad minket, amit aztán elég változatosan variál a bemutatkozásán még főként egynemű folk-pop darabokkal próbálkozó ír hősszerelmes, aki még azt a bravúrt is képes végrehajtani, hogy az egyébként is erős második lemez végére hagyja a legizgalmasabb dalokat. Itt megidézi a Wild Beasts kimért játékosságát (Post Tropical), és nem először az albumon Bon Iver túláradó érzelmességét is (Glacier).

8/10

Csada Gergely

AMÚGY A WILD BEASTS IS IDÉN, HAMAROSAN VISSZATÉR EGY ÚJ NAGYLEMEZZEL, A FELVEZETŐ DAL ITT HALLHATÓ.

The Hidden Cameras: Age

hidden cameras.jpgKiadó: Evil Evil

Megjelenés: 2014. január 27.

Stílus: gay-folk-church-pop

Kulcsdal: Year Of The Spawn

A kanadai Hidden Cameras bő tíz évvel ezelőtti indulása idején a Magnetic Fields-t idéző természetességgel ugrált lemezein a stílusok között, miközben a nem éppen hétköznapi témákról (például a pisiszex örömeiről) író Joel Gibb dalszerző-frontember leginkább egy twee Lawrence-re emlékeztetett. A már Berlinben működő zenekar eddigi legnagyobb szünete után tér vissza egy felnövésről szóló dalcsokorral – Gibb saját indiekiadójához és nagyrészt legjobb lemezei színvonalához. Kamarapop szintikkel, kicsattanó életörömmel.

8/10

Dömötör Endre

The Notwist: Close To The Glass

The-Notwist-Close-To-The-Glass-608x608.jpgKiadó: City Slang

Megjelenés: 2014. február 24.

Stílus: indietronika

Kulcsdal: Kong

A német zenekar ütőkártyája Gretschmann 1997-es csatlakozása óta az, ahogy az őrült és a zseni határmezsgyéjén mozgó elektronikai alapjait vegyíteni tudja Acher bájosan és őszintén hamiskás hangjával, és néhol melankolikus, néhol pedig karcos indie-rockjával. A hat év szünet után megjelenő lemezen viszont a sötét, baljós elektronika olyannyira előtérben van, hogy gitár csak négy számban szólal meg. Ezzel alapjáraton nem is lenne baj, csak sajnos pont az utóbbiak lettek igazán jó dalok, míg az előbbiek csak közepesek. A Notwist mentségére szolgáljon, hogy anno még maga zenekar tette túl magasra a lécet.

7.5/10

Elekes Roland

Habibi: Habibi

habibi.jpgKiadó: Burger Records

Megjelenés: 2014. február 24.

Stílus: garage-motown-punk

Kulcsdal: Detroit Baby

Nincs is annál klasszabb, mint amikor pár belevaló csaj hangszert fog és zenekart alapít! Legújabb példája ennek a brooklyni – de az énekesnő által perzsa gyökerekkel is rendelkező –  Habibi. Habár a lányok debütáló anyaga mindössze 29 perc, a garage-motown-punk egyveleg, a minimalista hangszerelés és Rahill Jamalifard bájos és fülbemászó énektémái így sem hagynak semmiféle kívánnivalót maguk után. Elfelejthetjük a Dum Dum Girls-t, az utánpótlás megérkezett!

8.5/10

Elekes Roland

a Sweetest Talk című Habibi-dal hivatalos klipje: 


McMorrow lemeze teljes egészében:


az új Hidden Cameras-lemezről a Gay Goth Scene című szám videója:

https://recorder.blog.hu/2014/02/21/lemez_gyorstar_2014_8_het
Lemez gyorstár – 2014. 8. hét
süti beállítások módosítása