Komoly nevek az albumhallgatóban: St. Vincent, Neneh Cherry, The Notwist

2014.02.19. 18:37, rerecorder

stvincent.jpg

Mintha csak vették volna a zenészek sopánkodásunkat, ezen a héten több a nagyobb név, több a jó lemez az előzetesen meghallgatható albumok között. A legnagyobbat, legjobbat már a hét elején bemutattuk, ez volt ugye Beck friss lemeze, most jöjjön sok más mellett a friss St. Vincent, Neneh Cherry, The Notwist, Death Vessel, Untold

Kezdjük a legnagyobb dobással: St. Vincent három, egyre jobban fogadott szólólemez után 2012-ben Love This Giant címmel David Byrne-val adott ki közös albumot, majd azt tavaly még megfejelték egy EP-vel, ám 2014-ben már cím nélküli negyedik lemezével kezd új fejezetet az énekesnő. Az eklektikus, excentrikus kiadvány itt hallgatható.

AZ ELŐZŐ ST. VINCENT-ALBUM, A STRANGE MERCY SZEREPELT ÉVVÉGI LISTÁNK TOP 10-ÉBEN.

Egy másik énekesnő, Neneh Cherry még inkább új fejezetet kezd karrierjében friss albumával, hiszen a The Thing nevű dzsesszzenekarral készített albumokat nem számítva 16 év után ad ki ismét szólólemezt, amit Four Tettel és Rocketnumbernine-nal rakott össze. A minimalista, perkusszív album itt hallgatható.

NENEH CHERRY ROBYNNAL IS DOLGOZOTT, RÉSZLETEK ITT.

bnotwist.jpgA német elektropop-indietronika The Notwist kvartett az ezredforduló előtt (Shrink, 1998), után (Neon Golden, 2002) kiadott sikerlemezei után nehezen talált magára, de úgy látszik, hogy egy jól sikerült 2008-as album után beállt a hatéves periodicitásra. A Close To The Glass című kísérletezést és popos megoldások iránti hajlomot továbbra is megtartó friss kiadvány itt hallgatható.

A Death Vessel az Joel Thibodeau folkos zenét sok vendéggel játszó projektje, neki is hat év szünet után jelenik meg új, neki harmadik albuma, amit a német származású (és születésű) amerikai zenész Izlandon vett fel részben a Sigur Rós-vezető Jónsi segítségével. A két zenész turnézott is közösen, sőt maga Jónsi is feltűnik az Island Intervals című kiadványon, mely bátran elrugaszkodik a folkgyökerektől, sokszor nagyon intim, néha meg igazán grandiózus, itt hallgatható.

A Skaters nevű New York-i poppunkdance-zenekart emlegettük már a 2014-es befutóesélyeseket tárgyaló cikkünkben, most elérkeztek bemutatkozó lemezük bemutatásához, halljuk hát a Manhattan című nagylemezt, itt.

Hogy patten kicsoda? Egy újabb identitását titkoló angol elektronikuszenei producer. Pontosabban nem is annyira új, de második albumát most a Warp fogja kiadni és nevéhez, valamint az albumcímhez (ELOIAN INSTATE), azok írásmódjához mérten hű körítésben lehet végighallgatni: oldalán a nyolc ikon közül az utolsóra kell kattintani és a textúrákból álló zenéhez folyton változó, egyszínű nagy háttérkép jár. Trippy.

A house és a diszkó mindig jól jön, naná, hogy betesszük ide a Los Angeles-i Magic Touch új albumát, már csak azért is mert a 100% Silk adja ki, és bár túl sok eredetiséget nem érni tetten rajta, azért egyáltalán nem béna. Csekk, densz.

140109-untold-black-light-spiral-album-cover-art.jpgEnnél sokkal nagyobb durranás, hogy a 2008 óta aktív brit producer, Untold egy szekérderéknyi maxi után végre kiadja első nagylemezét. A Black Light Spiral című nyolcszámos album (jobbra) a szokásos előremutató, azt is mondhatjuk, hogy nem könnyen befogadható tánczenét tartalmazza. Viszont nagyon jó. Itt hallgatható.

Végül Valentin Stip bemutatkozó lemeze jön, ő is már régebb óta színen van, első EP-je 2011-es, Nicolas Jaar adta ki, akárcsak ezt a friss nagylemezt - és ez már nyilván sokat elárul róla. A Sigh című albumnak pontos az elnevezése, leheletfinom, oké, sóhajszerű a rajta hallható zene, éjszakai, vagy folyékony, ha úgy tetszik. Itt hallgatható.

https://recorder.blog.hu/2014/02/19/komoly_nevek_az_albumhallgatoban_st_vincent_neneh_cherry_the_notwist
Komoly nevek az albumhallgatóban: St. Vincent, Neneh Cherry, The Notwist
süti beállítások módosítása