Oscar-díjra jelölt háttérénekesnők – 20 Feet From Stardom

2014.02.04. 20:03, rerecorder

20 feet shot.jpg

2014-ben Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm a popszakma szürke eminenciásairól, a háttérénekesekről. Az ötlet jó, és a Morgan Neville által rendezett 20 Feet From Stardom című film is az? Klág Dávid kritikája.

20 feet from stardom poster.jpgVan egy nagyon szórakoztató jelenet a háttérénekesekről szóló 20 Feet From Stardom felénél. A szakmában már évtizedek óta elismert Waters-család három tagja ül az asztalnál és sorolják egymásnak, hogy miken dolgoztak már. Donna Summertől a Bad Girls, éneklik is belőle a nagyon híres csucsuzó vokált. Az Oroszlánkirály, a rendező bevágja az Élet körforgásának zuluénekét. A Thriller Michael Jacksontól. Látjuk a táncoló zombikat. Ők adták az Avatarnak a pandorai madarak hangját, látjuk azt a madarat, ahogy leszáll. Ez a rész nagyon vicces, mert a család tényleg úgy beszél a karrierjükről, mint én a napomról vacsora közben. 

Aztán amikor vége lett a filmnek, utánanéztem: a Waters-család nem a Bad Girls-ben énekel, hanem az Enough Is Enough-ban. Az Élet körforgásának intróját nem ők énekelték. A Thrilleren nem a címadó dalban dolgoztak, hanem a Wanna Be Startin’ Somethingban. Az Avatar stáblistáján egyikük neve sincs ott.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy hazudnak, hanem hogy a 20 Feet From Stardomot nézni olyan, mintha valaki egy érdekes, csupacsúcs faszobornak elkezdte volna lesmirglizni az éleit, hogy a végén csak egy kocka maradjon. A film be akarja mutatni a háttérvokálosok több évtizedes történetét a popzenében, de csupán pár sekélyes anekdota és rengeteg archív felvétel az, amit fel tud mutatni.


VIDEORECORDER ROVATUNKBAN LEGUTÓBB BEYONCÉ VIZUÁLIS ALBUMÁT SZEMLÉLTÜK.

Azért dühítő, mert amikor Morgan Neville filmje beindul, akkor megy, mint a gőzmozdony. Darlene Love, a klasszikus Phil Spector-korszak egyik énekesének például az elejétől végéig lebilincselő a története, még akkor is, ha a kései Spectorról inkább nem beszél. Vagy ott van Merry Clayton, aki énekelt a Gimme Shelteren és a Sweet Home Alabamán is, de a szólólemezei a kutyát nem érdekelték (arról sincs szó a filmben, hogy miután felénekelte részét a Stones-számban, hazament és elvetélt - ráadásul a nevét is rosszul tüntették fel a borítón).

20 feet.jpgA másik oldalon meg ott van Judith Hill, aki együtt énekelt volna Michael Jackson visszatérő koncert-extravaganzáján, jelenleg meg az amerikai Voice-ban keresi a helyét és ott van Lisa Fischer, aki már évek óta stabilan a Rolling Stones vokalistája, és akiknek egyszerűen – hát nem tudom szebben mondani – messze nem olyan jó a sztorijuk, mint a többieknek. Megértem, hogy a 20 Feet From Stardomot Oscarra jelölték, mert kellenek ezek az egyszerű, felemelő, kicsit csaló történetek a zeneiparból (lásd még Searching For Sugar Man, mely 2013-ban meg is nyerte a legjobb doksi Oscarját), de Neville filmjénél bőven voltak jobb dokumentumfilmek tavaly. Zenei témában is.


20 Feet From Stardom
(Tremolo / Gil Fiersen)
rendezte: Morgan Neville
91 perc
2013


a film trailere:


a rendező és két, talán legnagyobb főhőse nyilatkozik:

https://recorder.blog.hu/2014/02/04/oscar-dijra_jelolt_hatterenekesnok_20_feet_from_stardom
Oscar-díjra jelölt háttérénekesnők – 20 Feet From Stardom
süti beállítások módosítása