Sam Smith nyerte a BBC Sound Of 2014-et

2014.01.10. 10:30, rerecorder

Sam-Smith-009-840x550.jpg

Az év eleji, befutóesélyeseket boncolgató összegzéseknek rendszeresen az egyik fő támpontja a BBC Sound Of-lista, melyre 15 reményteljes előadót választanak ki a szakemberek és január elején közülük nevezik meg az adott év öt legesélyesebb új sztárját. 2014-ben ezt a választást Sam Smith nyerte.

Ha megnézzük, hogy 2012-ben, vagy 2013-ban mely előadók kerültek reflktorfénybe a BBC Sound Of voksoláson (vagy akár a 2003 óta tartó szavazás során kik lettek az eddigi győztesek: 2003: 50 Cent, 2004: Keane, 2005: The Bravery, 2006: Corinne Bailey Rae, 2007: Mika, 2008: Adele, 2009: Little Boots, 2010: Ellie Goulding, 2011: Jessie J, 2012: Michael Kiwanuka, 2013: Haim), akkor nyilvánvaló, hogy 2014-ben is figyelni kell erre a listára. Idén szerepelt rajta jó néhány olyan előadó, akiről már 2013-ban is sokat hallhattunk (Chance The Rapper, Kelela, FKA twigs, MNEK, Say Lou Lou), de az első öt helyezett közé bekerült Sampha, BANKS és a nyertes Sam Smith is radarunkon van már egy ideje. Nézzük gyorsan kikből állt az idei lista, és mi lett a pontos végeredmény.

A tizenöt zenészt tartalmazó longlisten Chance The Rapper a legismertebb név, róla James Blake-kel közös dala kapcsán írtunk, 2013-as oldskool hiphop mixtape-je nagy siker volt, biztosan a jövő nagy rappereinek egyikéről van szó.

fka-twigs-water-me-thrld-magazine-video.jpgKissé meglepő, hogy FKA twigs nem került az első öt helyezett közé, tavaly szeptemberi Globálradaros cikkünkben minden fontosat elmondtunk róla. Kelelát szintén nagyon tehetségesnek tartjuk, Cut 4 Me című mixtape-je alapján az elektronikuszenei, kicsavart R&B-s mezőnyben még sokat fogjuk hallani a nevét. A 19 éves londoni MNEK sztárelőadók remixelőjeként vált ismertté, slágerdalok (Duke Dumont And AME, Rudimental) társszerzője, de énekesként a legjobb: mély, soulos hangját biztosan viszonthalljuk még idén.

Sokra viheti a gitáros-funkos-electrós Jungle duó, nem reménytelen a nem könnyen megjegyezhető nevű Luke Sital-Singh, mégha míves gitárpopja nem is túl eredeti, nem reménytelen a helyes Chlöe Howl, mégha elektrós popzenéje eléggé a Marina/Florence-vonalon is mozog.

A Portico Quartetből kilépett, már viszonylag jó nevű Nick Mulvey a folkpop színtéren várhat sikereket a Mumford And Sons közeli kiadóhoz szerződve,  a Church-vezető Steve Kilbey ikerlányaiból álló Say Lou Lou most dolgozik debütáló albumán, álomszerű popzeneként határozzák meg stílusukat. A rockzene egészségi állapotáról pedig sokat mond, hogy erre a listára a tizenöt előadó közé egyetlen ide sorolható formáció, a Royal Blood került fel, bármennyire tökös is szikár riffrockjuk, alighanem 2014 se a rock éve lesz.

Az ötödik helyre került akusztikus blues-os, folkos zenét játszó George Ezra Budapest címmel is írt már dalt, vele hamarosan közlünk egy interjút, szóval biztosan hallatunk róla.

A negyedik helyezett Sampha már kapott tőlünk egy részletes Globálradaros bemutatást, itt minden kiderül róla.

banks.jpgA harmadik BANKS (jobbra) az elektronika és a sötét R&B között egyensúlyoz, már néhány dallal bizonyította, hogy figyelni kell rá, egyik favoritunk a listáról.

A másodikként befutó 19 éves Ella Eyre egy Rudimental-sláger közreműködőjeként tűnt fel, erős, soulos hangja akár a 'következő Amy Winehouse'-verseny egyik esélyesévé is teheti, pláne hogy elektronikával finoman felütött retrosoulja kellően slágeres.

A BBC Sound Of 2014-et megnyert Sam Smith-ről írtunk már Naughty Boy-jal közös dala, Disclosure-ös közreműködései, vagy épp saját év végi slágere kapcsán, szóval ez a győzelem egyáltalán nem volt meglepő, kíváncsian várjuk a folytatást.


ez pedig Sam Smith Disclosure-rel közös Latch-ének akusztikus átdolgozása:

https://recorder.blog.hu/2014/01/10/sam_smith_nyerte_a_bbc_sound_of_2014-et
Sam Smith nyerte a BBC Sound Of 2014-et
süti beállítások módosítása