Globálradar - Sampha

2014.01.02. 18:42, Frontrecorder

sampha.jpg

Miközben Amerikában tekintélyes kennelje van a fiatal újvonalas R&B-trubadúroknak (Frank Ocean, How To Dress Well, The Weeknd, The-Dream és mások), Angliában valahogy nem tenyészik ez a hipszter nyálszűrőn is átcsúszó férfielőadó fajta. A 24 éves Sampha az egyik kivételes példány, azért is, mert klasszikus soul-torokkal van megáldva.

samphalive.jpgMegalakulás éve: 2010-ben tűnt fel

Honnan: Dél-London

Stílus: future soul

Kiadók: Young Turks

Olyan, mint Seal mai verziója

Történet: A szobájából Drake stúdiójáig, néhány év alatt – röviden ez a Sierra Leone-i származású Sampha Sisay eddigi pályaképe, amelynek néhány jól sikerült közreműködés adja a felfelé tartó ívét. A dél-londoni kertvárosban, Mordenben született énekes-dalszerző-zongorista-producer zene iránti elköteleződése már néhány éves korában világossá vált, amikor először elkezdett klimpírozni a család zongoráján. Apján keresztül, aki minden héten vett egy új cd-t, számos hatás érte az operától a Spice Girls-ig, de kiskamaszként, olyan 13 évesen mégis grime-ot és hiphopot kezdett el fabrikálni a bátyja számítógépének zeneszoftverével. Annak ellenére, hogy az unokatestvére (Flirta D) egész jó névnek számított a grime-színtéren, az MC-k nem voltak vevők Sampha beatjeire, aki így maga kezdett el rájuk énekelni. Saját bevallása szerint összesen egy énekórán volt, falzettje csiszolatlanul jön belőle. Sampha nyers tehetség és ösztönös előadó, aki a zenében is a polírozatlan és őszinte kvalitásra esküszik – amint azt a saját számai alátámasztják. Ő még a MySpace-en networkölt, az első megjelenése egy The xx-remix volt 2009-ben (a Basic Space című dalból), a kiugrást pedig egy másik Young Turks kiadós előadóval, az arcát álarc mögé rejtő SBTRKT-tel 2010-ben kezdődött közös munka hozta meg számára; Sampha nemcsak a producer legfőbb hangja (2011-es albumán hét számban énekel), de az élő fellépéseken ő a szintis-ütőhangszeres is. Egy torontói SBTRKT-koncerten ismerkedett meg Drake-kel, aki váratlanul beugrott rappelni az egyik számba, aztán később ennek folyományaként pár napot stúdiózott a legnépszerűbb kanadai rapper-énekessel. Két közös daluk (The Motion, Too Much) szerepel is Drake idei albumán, és várható módon megnyitotta a fiatal brit előtt a felkérések áradatát.

Megjelenések: a Jessie Ware-rel közös Valentine (2011), egy-egy szám Lil Silva 2011-es és 2013-as EP-jén, Dual EP (2013), plusz remixek

Mellékprojektek: a bass music producer Koreless-el Short Stories név alatt idén januárban kiadott kétszámos maxi

Szexepil: mély érzésű magas hangja, és az egy szál zongorás dalai (Too Much, Happens)

Legnagyobb eredmény, elismerés: bekerült a BBC Sound Of 2014 jelöltjeinek első körébe

Radarjel-erősség: Szólóelőadóként az igazi sztársághoz hiányzik belőle az a bizonyos x-faktor. Viszont ha a Disclosure nyomában kibontakozni látszó egyszerű, de őszinte brit fiatalok (lásd még Sam Smith) hulláma tényleg beüt, ott vezető szerepe lehet. Hosszútávon pedig megvan benne egy érett soul-előadó ígérete.

A Sampha-Jessie Ware-féle Valentine klipje:

SBTRKT-albumról a Hold On:

és a Something Goes Right:



Lil Silva 2011-es EP-jéről az On Your Own:

és a 2013-as Lil Silva-Sampha kollaboráció, a Salient Sarah:



Ez pedig már Sampha szólóban, a Dual EP-ről a Without:

illetve az Indecision:

Végül egy két évvel ezelőtti szösszenet, amit tegnap tett közzé SBTRKT, és ami Jessie Ware, Tic és "egy csipetnyi Sampha" hozzáadásával készült:

Címkék: sampha globálradar
https://recorder.blog.hu/2014/01/02/globalradar_sampha
Globálradar - Sampha
süti beállítások módosítása