Történelem dobozolva – Box setek régen és ma: 2. rész

2013.12.27. 17:00, rerecorder

box sets 2 ny.jpg

A box set a legjobb dolog a világon, de tényleg. Miután kiadtunk rá egy kisebb vagyont, izgatottan ki lehet bontani, kipakolni a tartalmát az asztalra, lapozgatni a mellékelt vaskos könyvet, kivenni egy hónap szabadságot, hogy legyen időnk az egészet alaposan magunkévá tenni. És a polcon is őrült jól mutat. Kis szerencsével még maradandó zenei élményekkel is gazdagodhatunk általa. A karácsony időszakában különösen népszerű a formátum, kiragadtunk hát ötöt az elmúlt évtizedek sok száz fontos box setje közül, majd most a második részben néhány olyan idei megjelenést is sorra veszünk, amiket minden magára adó zenebuzi szívesen látna gyűjteményében.

KAPCSOLÓDÓ TÉMA: ÍRTUNK  PERSZE A BEST OF-OK/GREATEST HITS-EK VILÁGÁRÓL IS.

A 2013-as díszdobozok

The Clash Sound System (Columbia, 2013), 130 Euro (kb. 38500 Ft)

clash_2.jpg
A Clash nagyjából a legnagyobbak egyike, amit tényleg mindenki ismer, biztosan szükség van egy ilyen box setre? A zenekar kiadója szerint mindenesetre igen, ráadásul a Sound System 11 CD-jén tényleg majdnem minden rajta van, amit a Clash 1976 és 1982 között csinált: albumok, b-oldalak, demók, próbatermi verziók, az egészet Mick Jones maszterelte újra, a dobozt Paul Simonon tervezte (egy hatalmas boomboxot mintáz), és ahogy az lenni szokott, jár még hozzá egy DVD, az Armagideon Times nevű Clash-fanzine korabeli számainak fakszimile változatai, poszter, kitűző, stb. Azok kedvéért, akik az egészet egy kicsit túl soknak találják, mindenesetre megjelent egy barátságosabb árú box set is, ami csak az öt stúdiólemezt tartalmazza: kötelező klasszikus mind. Ez tényleg egy szinte hibátlan életmű méltó megkoronázása, Jones legalábbis azt állítja, hogy a maga részéről soha többé nem kíván a Clash-sel foglalkozni.

Scott Walker The Collection 1967-1970 (Universal, 2013), 90 Font (kb. 32000 Ft)

scottbox2.jpgScott Walkernek volt már egy box setje: az életmű addigi dalait öt tematikai láncra felfűző 2003-as In 5 Easy Pieces válogatással éppen olyan nehéz volt közelebbi barátságot kötni, mint Walker újabb kori sorlemezeivel. Az idén nyáron kiadott The Collection lényegesen egyszerűbb ügy, Scott első öt szólólemezét gyűjti össze, köztük a mostoha sorsú ötödiket, az egyenetlen 'Til The Band Comes In-t is, ami idáig csak kis kiadóknál jelent meg CD-n. Ráadásul örülhetnek az audiofil Walker-gyűjtők is, hiszen állítólag sokkal szebben szólnak az új remaszterek, mint a 2000-es HDCD-kiadások. Az igazán audiofilek pedig megvehetik az egészet 180 gramos vinyl verzióban is. És érdemes is megvenni, Walkeré a hatvanas évek végének egyik legerősebb albumsorozata, feldolgozások, Jacques Brel-angolítások, és lemezről lemezre több saját szerzemény, páratlan énekhang, pazar barokk pop hangszerelések, amik mögött azért mindig ott bujkál valami megfoghatatlan, baljós sötétség.


SCOTT WALKERRŐL ITT - MAJDNEM - MINDEN ÉRDEKESSÉGET MEGTUDHATSZ!

Oh Yes We Can Love: The History of Glam Rock (Universal, 2013), 33 Font (kb. 12000 Ft)

glam.jpgA hetvenes évek elején, az érzékeny lelkű énekes-dalszerzők, pöffeszkedő progzenekarok és bombasztikus hard rockerek uralma idején a világ elfeledkezett arról, hogy a rockzene elsősorban jó móka, aminek az a lényege, hogy nőnek öltözött drogfüggő férfiak elektromos gitáron játszanak és furcsa dolgokról énekelnek. Illetve elfeledkezett volna, ha nincs a glam rock. Voltak már korábban is glam rock válogatások bőven, ennek az öt CD-ből álló kiadványnak viszont nagy érdeme, hogy nem szorítkozik annak a néhány évnek a termésére, áttekinti az előzményeket (Noel Cowardtól a Kinks Loláján át a Stooges-ig) és a következményeket (az Adam And The Ants-től a Sigue Sigue Sputnikon és a Hanoi Rocks-on át egészen a Suede-ig és a Darkness-ig) egyaránt. Egyébként meg itt van az összes nagy név, a T.Rex, a Roxy Music, a Sweet, hadd ne kelljen sorolnunk. Hiányzik viszont Gary Glitter, akit (mi úgy gondoljuk, hogy pedofil botrányai miatt) a doboz összeállítói nemes egyszerűséggel kiradíroztak a glamtörténelemből.

The Beach Boys Made In California (Capitol, 2013), 80 Font (kb. 28800 Ft)

The Beach Boys - Made In California - product shot.jpgA Beach Boys kapott már karrieráttekintő box setet, az 1993-as Good Vibrations: Thirty Years Of The Beach Boys fő attrakciója bő fél órányi zene volt az akkor még kiadatlan SMiLE album felvételeiből. Azóta eltelt húsz év, sok érdekes dolog történt a kaliforniai zenekar háza táján, elérkezett hát az ideje egy újabb életmű-összefoglalásnak. Elképesztő, de még mindig volt annyi kiadatlan dal az archívumban, hogy a hat lemezes Made In Californiának bő óráját eddig ismeretlen számok, alternatív verziók, koncertfelvételek és hasonló érdekességek alkossák. A meglehetősen Brian Wilson-centrikus 1993-as kiadványhoz képest az új box seten nagyobb hangsúllyal vannak jelen zeneszerzőként a többiek is, különösen a középső Wilson-testvér, Dennis, és övé a válogatás abszolút csúcspontja is: a (Wouldn’t It Be Nice To) Live Again annyira fenségesen gyönyörű dal, tényleg csak a Beach Boys-nál fordulhat elő, hogy ilyesmit 42 éven át hagynak kiadatlanul porosodni.


A BEACH BOYS KÖRÜLI LEGNAGYOBB LEGENDA, A SMiLE-ALBUM ÉS KELETKEZÉSE.

There’s A Dream I’ve Been Saving: Lee Hazlewood Industries 1966-1971 (Light In The Attic, 2013), 88 Font (kb. 31500 Ft)

lhi_standard_onesheetweb.jpgLee Hazlewoodot általában Nancy Sinatra slágerei kapcsán szokás emlegetni, pedig a világ legfurcsább cowboya producerként és szólóelőadóként is jelentős figura, akinek zenéjében country-kívülállás és barokk-pszichedélia keveredik, 1966 és 1971 között pedig saját kiadót is működtetett: lemezei mellett a Lee Hazlewood Industriesnál jelent meg például Gram Parsons úttörő country-rock zenekarának, az International Submarine Bandnek egyetlen albuma és volt ott még egy rakás mára teljesen elfeledett előadó is. A There’s A Dream I’ve Been Saving négy CD-je a kiadó öt évének legjobb pillanataiból szemezget, de a valódi mutatvány a három DVD, amin az LHI teljes katalógusa (17 album és 72 kislemez) hallható mp3 és wav formátumban. És ha ez még nem lenne elég, jár a box sethez egy 12x12 inches vastag könyv is, plusz ott van a Cowboy In Sweden című 1970-es svéd tévéfilm első DVD-kiadása is – a filmhez készült soundtrack albumot szokás általában Hazlewood legjobb munkájának tartani. Mindez csekély 180 dollárért. Boldog karácsonyt.

Deimanik László

További idei díszdobozok

Paramount_box_20130925_174246.jpg2013-ban reneszánsza volt az életműösszegző, vagy egy-egy kiadónál eltöltött éveket összegereblyéző box seteknek, a monumentális Dylan-doboz mellett kijött egy 34 cd-s Herbie Hancock-antológia, egy 17 cd-s Can-, egy szintén 17 cd-s John Martyn- és egy 11 cd-s The Jesus And Mary Chain-kiadvány is. A tavaly elhunyt elektronikus zenei producerre, Pete Namlookra egy 8 cd-s válogatással emlékeznek, a Daft Punk idei lemezének box set kiszerelése a luxuskategória (bár a szintén idei Sigur Rós-album 9 kislemezen tálalt verziója is idesorolható), a legdrágább díszdoboz (egy 400 fontba kerülő szép fakoffer) viszont Jack White kiadójától jött és múlt század eleji dzsessz- és blues-felvételeket tartalmaz (The Rise And Fall Of Paramount Records 1917-1932) – ehhez hasonlóan ambiciózus a gospeleket 4 cd-n tálaló I Heard the Angels Singing: Electrifying Black Gospel From the Nashboro Label, 1951-1983 című kiadvány is.


a Clash-boombox így néz ki kicsomagolva:


a Beach Boys-doboz kicsomagolva:


a Lee Hazzlewwod-dobozról:


a Guardian videója a Glam Rock box setről:


és a Scott Walker kicsomagolása:


a Paramount Records tartalma:

https://recorder.blog.hu/2013/12/27/tortenelem_dobozolva_box_setek_regen_es_ma_2_resz
Történelem dobozolva – Box setek régen és ma: 2. rész
süti beállítások módosítása