Már az Rdio is "fogható" Magyarországon

2013.12.16. 14:16, BizRecorder

rdio.jpg

A Spotify múlt heti magyarországi indulása mellett némiképp elsikkadt, hogy egy másik streamingszolgáltatóval is bővült a hazai kínálat: ez az új belépő pedig nem más, mint a Kazaa és a Skype alapítói által 2010-ben létrehozott Rdio.

Miben más az Rdio, mit a többi streamingszolgáltató?

Az Rdio a mainstream streamingszolgáltatókétól némileg eltérő megközelítést alkalmaz azzal, hogy a hangsúlyt a közösségi elemekre helyezte. A közösségcentrikusság jegyében a regisztráció után, indító lépésként megadhatjuk, kiket szeretnénk követni - Facebookkal való belépés esetén az Rdio-t használó ismerőseinket automatikusan felajánlja - és így az általuk hallgatott zenékről értesülni.

Rádiózás az Rdio-val

A szolgáltatáson belül egyrészt a különböző listák - legnépszerűbbek, újdonságok, slágerlista - elemeiből kiindulva megkereshetjük, amit szeretnénk, legyen az előadó, album, dal vagy lejátszási lista. Az Rdio talán legötletesebb funkciója ugyanakkor a Pandora megoldásának közösségi alapú implementációja: a nyitóoldalról gyorsan és könnyen indíthatunk rádiót vagy kezdhetjük el hallgatni mások korábban létrehozott rádióadóit.

radio_player.jpg

Magában a rádióadóban a rendszer által felkínált dalokat értékelhetjük, amivel elősegíthetjük, hogy az adott rádió leginkább az általunk kedveld dalokat játssza. A rádióban elhangzó dalokat lehetőségünk van már létező lejátszási listánkba helyezni vagy új lejátszási listát létrehozni. Az előadó nevére kattintva átjuthatunk a klasszikus értelemben vett streamingszolgáltatásba, az adott előadó oldalár diszkográfiával, biográfiával, hozzá hasonló előadók ajánlásával, az adott előadóval való rádióindítási lehetőséggel.

A zenéket tehát különböző módon kereshetjük meg, a zenék kezelése azonban már a streamingszolgáltatások sztenderdjét követi, vagyis a dalokkal létrehozhatunk lejátszási listákat, rádiót, vagy éppen megoszthatjuk a dalokat másokkal.

Piszkos anyagiak

rdio_csomagok.jpg

Az Rdio-ban a legtöbb más szolgáltató esetében is megszokott, 20 milliós katalógusból választhatunk, havi előfizetési díj ellenében. A magyar zenekedvelők három csomag közül választhatnak: a csak az interneten való zenehallgatást lehetővé tevő csomag 1050 forintba, a mobileszközökön és interneten való zenehallgatást egyaránt lehetővé tevő csomag 2100 forintba, míg a családinak nevezett, gyakorlatilag két korlátlan előfizetést és több eszközt magában foglaló csomag pedig 3800 forintba kerül.

Az Rdio magyarországi kilátásai

Az Rdio általános helyzete nem mondható egyszerűnek. Az egyre intenzívebbé váló, egyre több és gyorsabb fejlesztést igénylő streamingpiacon a helytállás egyre több befektetést igénye, és ebben a versenyben az Rdio érezhetően nehezen állja a sarat. A magyar piacon sem feltétlenül rózsásak a kilátásai a kaliforniai startupnak, hiszen a legendásan árérzékeny és tartalomra nem szívesen költő magyar közönség számára az ingyenes láb hiánya (ugyan 14 napig bárki ingyenesen használhatja) komoly visszatartó erő lesz, amit vagy egy telekommunikációs partnerre, vagy nagyon komoly marketingtevékenységgel lehet, lehetne ellensúlyozni. Erre azonban nem hogy nálunk, de más régióban sincs sok esélye az Rdio-nak. Ennek ellenére, aki kíváncsi egy nem a Deezerhez vagy a Spotify-hoz hasonló, kevésbé szabványos streaming zenei megközelítésre, az feltétlenül próbálja ki a Rdio-t!

Pléh Dániel

Címkék: rdio
https://recorder.blog.hu/2013/12/16/mar_az_rdio_is_foghato_magyarorszagon
Már az Rdio is "fogható" Magyarországon
süti beállítások módosítása