Lemez gyorstár - 2013. 50. hét

2013.12.13. 11:00, rerecorder

DANNY-BROWN.jpg

Attól, hogy december van és már csak elvétve jelennek meg új albumok, mi még tudunk lemezeket kritizálni, eheti Lemez Gyorstárunkban azonban nem nagyon van kritizálni való, mert csak jó és kiváló kiadványok kerültek sorra: laza funkrockja (Elvis Costello és  Roots), hiphipcsúcsalbum (Danny Brown), önironikus indiefolkpop (Courtney Barnett), elvarázsoló trippop (Poliça) stílusváltogató örömzene (White Denim) és pszichedelikus space pop (Connan Mockasin).

ELVIS COSTELLO & THE ROOTS: Wise Up Ghost And Other Songs

elvis costello.jpgKiadó: Blue Note / Universal

Megjelenés: 2013. szeptember 17.

Stílus: funk-soul-rock

Kulcsdal: Walk Us Uptown

Ez csak egy elsőre meglepő, netán képtelennek tűnő párosítás: az angol new wave pápaszemes professzora az elmúlt közel négy évtizedben ugyanis bebarangolta a folkot, a bluest, a jazzt és soult is, így aztán valahol mégiscsak illeszthető Questlove ugyancsak nem egydimenziós soul-funk-hiphop-agymestereihez. A váratlan páros – melynek tagjai néhány évvel ezelőtt a Late Night With Jimmy Fallon tévésóban futottak össze; kiderült, hogy Questlove-ék titkos Elvis Costello-rajongók – közös produkcióját természetesen a végeredmény minősíti, az pedig, ha nem is zseniális és revelatív, de jóízű és szellemes, művészi és funky.

8/10

Németh Róbert

ÍGY INDULT ELVIS COSTELLO KARRIERJE!

DANNY BROWN: Old

Danny-Brown_Old.jpgKiadó: Fools’s Gold / Warner

Megjelenés: 2013. október 8.

Stílus: hiphop

Kulcsdal: 25 Bucks

A detroiti Danny Brown első, rögtön megjelenésekor fizikai példányban is terjesztett albuma simán megfejeli, amit két előző, ingyenes lemeze (The Hybrid - 2010, XXX - 2011) megelőlegezett: egy igazi figura dumál ellenállhatatlanul változatos (oldskoolos és újelektrós), végig érdekfeszítő alapokra (szokásos producerei, Paul White és SKYWLKR mellett Rustie, Oh No, A-Trak is beszáll). Annyira élvezetes, mint Big Boi első albuma óta semmi – igaz, hogy nem újszerűen, megmagyarázhatatlanul zseniális (heló, Kendrick Lamar!), de attól még 2013-ban esélyes az év hiphop albumára.

9/10

Dömötör Endre

COURTNEY BARNETT: The Double EP: A Sea Of Split Peas

courtney barnett.jpgKiadó: Milk! Records

Megjelenés: 2013. október 15.

Stílus: indie-folk-pop-rock

Kulcsdal: History Eraser

A melbourne-i Courtney Barnett még csak huszonöt, de már saját kiadója van: a Milk! Records főleg bohókás, indie-folkos helyi bandák kiadványait gondozza, a húzónév pedig maga Barnett, aki most látta elérkezettnek az időt, hogy a remek tavalyi és a nem kevésbé kiváló idei EP-jét összegyúrva megjelentesse első kvázi-nagylemezét. És micsoda lemezt! Bob Dylan szürrealista képzettársításai és színes karakterei keverednek a kilencvenes évek öntörvényű dalszerző-énekesnőinek (ön)ironikus szerelmes dalaival, a kíséretet pedig mintha a The Band és a Pixies tagjai hoznák.

9/10

Szabó Benedek

POLIÇA: Shulamith

Poliça-Shulamith.jpgKiadó: Mom + Pop

Megjelenés: 2013. október 18.

Stílus: trippop, szintis R&B

Kulcsdal: So Leave

A szintis R&B-popot játszó minneapolisi Poliça-t Channy Leaneagh énekesnővel alapította Ryan Olson, ugyanaz az ember, aki az egylemezes Gayngs nevű szuper szupergrup fő figurája volt 2010-ben (így a tavalyi, kísérletibb Give You The Ghoston is szerepelt Bon Iver-tag és ezúttal is, maga Justin Vernon). Ez a struktúráiban direkt poposabb második lemez tökéletesen felépített lélekbányász (néha egészen portisheades) zenét tartalmaz, észre se vesszük és elvarázsolt.

9/10

Dömötör Endre

EHHEZ A POLICA-LEMEZHEZ KÉSZÜLT AZ ÉV TALÁN LEGBRUTÁLISABB KLIPJE!

WHITE DENIM: Corsicana Lemonade

Corsicana-Lemonade-1024x1024.jpgKiadó: Downtown Records

Megjelenés: 2013. október 29.

Stílus: pszichedelikus artrock-blues-funk stb.

Kulcsdal: Distant Relative Salute

A White Denim nem akar kimozdulni saját univerzumából, ami érthető is, hiszen a már nagyjából a kezdetektől meglévő (de legkésőbb a 2009-es Fitssel kialakult) recept nemcsak bombabiztos, de kellő teret is ad a kísérletezgetésre. Az előző album hard-rockosabb összképe után a Corsica Lemonade megint valamivel sokszínűbbnek hat, persze ezek csak finom eltérések. A lényeg, hogy a stílusokon átívelő örömzenélés hangulata, a megfoghatatlan feelgood továbbra is garantált. Az egyedüli kritika pedig továbbra is csak az lehet, hogy a hírek szerint mindez halvány lenyomata az együttes koncertjeinek.

8/10

Csada Gergely

CONNAN MOCKASIN: Caramel

connan_1.jpgKiadó: Mexican Summer

Megjelnés: 2013. november 4.

Stílus: pszichedelikus space pop

Kulcsdal: Do I Make You Feel Shy?

Az új-zélandi énekes második lemezét végighallgatva sem tudom megtippelni, hogy Connan-nek igazából milyen hangja van, mert mindegyik dalban más alakot ölt a tripelő soulistától a konzervdobozba zárt trubadúrig. A zene viszont olyan, mintha John Maus furcsaságát és Ariel Pink magamutogató retrózását keverték volna egymás mellé. Az első számtól kezdve süllyedünk egy színes vízzel teli medencében, a buborékba zárt szintihangok néha feljebb löknek minket, de ahogy kipukkannak a felszínen, újból a mély felé vesszük az irányt – ám még a legmélyebb ponton is beszűrődik a basszusgitárról visszaverődő csillogó fény.

8/10

Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2013/12/13/lemez_gyorstar_2013_50_het
Lemez gyorstár - 2013. 50. hét
süti beállítások módosítása