Lemeztáska – Kovács Krisztián, Fish!

2013.11.29. 14:45, rerecorder

fish_photo 1.jpg

A Kovács Krisztián vezette hardpopos Fish! a hazai koncertélet egyik fontos szereplője, a zenekar nemrégiben jelentette meg negyedik nagylemezét Konzervzene címmel. Ennek lesz a bemutató koncertje ma, november 29-én a Barba Negrában, mely előtt a frontembert kérdeztük hatásairól, kedvenc zenéiről Lemeztáska rovatunkban.

fish kk.jpgElső zenei emlék

Modern Talking, 3+2 és AC/DC. Ez az eklektika alapvetően határozta meg az életemet és így könnyen megérthető a Fish! zenéje és koncertjei is. A családi összejöveteleken rengeteg népdalt énekeltek a kedves rokonok, sajnos azóta nem bírom meghallgatni az ilyesmit, főleg, ha rappel vagy metállal keverik.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Valami korai Sepultura vagy Obituary lehetett, 1990-91 környékén, nyári diákmeló, szódásszifon szemüveg, ropitest, thrash- és death metal-rajongás. Anyám nem bírta a koponyákat, bármi más lehetett. Nem igazán értettem a szabályrendszert, de ügyes húzás volt: nehéz volt annak idején nem koponyás metálpólót szerezni.  

Zene, ami zenélésre inspirált

Az energia, ami a zenékben van. Az Iron Maiden dallamai, a klasszikus rock szikársága és a punkrock, valamint a rap és a hardcore ereje, így együtt. Mindemellett rajongtam és rajongok a popos, olcsó refrénekért, simán hallgattam Pet Shop Boys-t, Bon Jovit és Backstreet Boys-számokat, akár egy Cannibal Corpse után. 

Meghatározó koncertélmény

Moby Dick, siófoki szabadtéri színpad. Nem vicc, az első nagyobb metálkoncertem, ott sok minden eldőlt. Én is.

Hatások a Fish! indulásakor

Túl sok volt... a Red Hot Chili Peppers, a Faith No More, a Beastie Boys és Dog Eat Dog legjobb pillanatait próbáltuk összegyúrni az AC/DC és az alapra vett punkrock paneleivel, ebből aztán egy viszonylag élvezhető káosz lett, amin azóta sokkal jobban átlátunk. 

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Helmet_-_Aftertaste_-_front.jpgA Helmet Aftertaste című lemeze cd-n, mert Page Hamilton aláírása díszíti a borítót. A 2008-as budapesti koncerten léptünk fel előttük egy akkori hobbimetál zenekarommal. 

Kedvenc magyar lemez

Pizzás filmzenelemez. Nem azért, mert Fish! is van rajta, hanem mert egy nagyon jó lenyomata az akkori magyar színtérnek, király számokkal. A lemez sokkal jobb, mint a film. Ja és megvan kazettán!

Kedvenc új magyar dal

Nem annyira új, inkább a legutolsó, ami tetszett: Supernem - Reggelig táncolni egy rossz cipőben.

AZT A BERLINI ROCK 'N' ROLL-ÚTINAPLÓT OLVASTAD MÁR, AMIBEN A SUPERNEM IS SZEREPLŐ?

Bűnös zenei örömöd

Joe Dassin, a francia Korda György.

Zene, amitől boldog leszel

Dallamos punkrock, mondjuk majdnem bármelyik Bad Religion-lemez és a kortárs ausztrál slágerhiphop bandák, Funkoars, Hilltop Hoods. Nagyon laza, vidám hetvenes évek funk hangminták és vicces tájszólás.

Kedvenc heartbreak lemez

mr bungle.jpgMr Bungle: California. Bizarr, nyomasztó, szomorú cucc, valami egészen fura hangulattal. Nekem ez a heartbreak lemez.

Kedvenc zene utazáshoz

A hatvanas évek slágerei, soul, funk, Burt Bacharach, Aretha Franklin és barátai, sokan mások. Ha szar az idő, akkor előkerülhet a Deftones is.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Ozric Tentacles. Nem szeretem a kifejtős, progresszív, hosszú zenéket, az Ozric viszont tömény pszichedélia, ami – mint nemrég kiderült – koncerten kurva fárasztó, jó helyen, jó időben viszont teljesen beránt és kikapcsol.

Kedvenc szombat esti bulizene

Piáláshoz és bandázáshoz hiphopos funk, klubban bólogatáshoz veretősebb drum and bass. Ha rock, akkor AC/DC. 

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

colombian.jpgFun Lovin' Criminals - 100% Colombian. Alapmű, a leglazább lemez, amit valaha hallottam, tökéletes számok és egy olyan hangulat, amire nem is kell ráállni, mert szerintem inkább ahhoz írták. Talán a Back On The Block a legjobb példa vasárnap reggelre. Legyen inkább kora délután.

Kedvenc téli, havas zene

Morcheeba - Big Calm. Hasonló hangulatot ad, mint a Fun Lovin', kicsit elvonulós, a nyugit is lehet élvezni.

Kedvenc zene karácsonykor

Bármelyik az előző három közül.

Minden idők legjobb lemeze

Bad Religion: Stranger Than Fiction. Számomra ez a tökéletes slágergyűjtemény, zseniális, két-három perces dalok és kitörölhetetlen dallamok, bármikor meg tudom hallgatni. És meg is hallgatom.

lejegyezte: Dömötör Endre

a koncert Facebook-eseményoldala

a friss Konzervzene teljes egészében: 


a Kelj fel című dal most közzétett szöveges videója:


és a lemez slágeréhez, a Gyere ki a rétre című dalhoz készült klip:

https://recorder.blog.hu/2013/11/29/lemeztaska_kovacs_krisztian_fish
Lemeztáska – Kovács Krisztián, Fish!
süti beállítások módosítása