Lemeztáska – Weyer Balázs

2013.10.22. 13:45, rerecorder

_IF_1426.jpg

Az Origo egykori főszerkesztője, Weyer Balázs szeptember elején indított egy kísérleti, hat számot megélt nyomtatott lapot POSZT néven, de az újságíró zenészként, zeneszerzőként, zenei szakemberként is ismert, rádióműsort vezet, koncertet szervez, tagja a World Music Charts Europe zsűrijének, a Rájátszás zenei producere és ő a zenei rendezője a Társas játék című HBO-sorozatnak is, melynek második szériájához kapcsolódva épp a napokban került boltokba egy dupla filmzenelemez. Ja, és persze komoly zenerajongó is, mint az a Recorder magazin tizenhatodik számában megjelent Lemeztáska-interjúból is kiderül.

Első zenei emléked

Természetesen nem emlékszem pontosan, de valószínűleg egy tévés Röpülj Páva-adás, egy korai Kassák Klub-os táncház vagy az orsós magnóról szóló Keep On Running volt a Spencer Davis Grouptól.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Sokáig nem merült fel, hogy egyáltalán vegyek, így az első bakelitvásárlásra nem emlékszem, mert addigra kaptam, örököltem, elkunyeráltam annyit, hogy az messze nem az első volt. Az első cd-re emlékszem, a Miles Davis-féle Live in Montreux.

milesjack.jpgZene, ami miatt zenélni kezdtél

Egy kazetta, amelynek az egyik oldalán Miles Davis Tribute To Jack Johnson, a másikon Keith Jarrett My Song című lemeze volt. Ezenkívül meg a Trabant.

Meghatározó koncertélmény

Az első ötöt említem, ezeken belül nem tudok rangsorolni. Jorge Ben, rögtön az első este, amikor megérkeztem Rio de Janeiro-ba. Manu Chao egy rio de janeiro-i utcasarkon. Caetano Veloso a ferrarai vár udvarán, Víg Mihály egy szentendrei kávézóban szólóban, valamikor a kilencvenes évek elején, Dog Faced Hermans a Tilos az Á-ban.


Minden idők legjobb lemeze

Miles Davis: A Tribute To Jack Johnson és a Getz/Gilberto/Jobim 1963-ból (Getz/Gilberto).

A GETZ/GILBERTO/JOBIM TRIÓRÓL BOSSA NOVÁT FELDOLGOZÓ NAGYCIKKÜNKBEN ÍRTUNK.

Kedvenc magyar lemez

A Neurotic soha ki nem adott lemeze, aztán Cseh Tamás-Másik János: Levél nővéremnek I. és II. és a Muzsikás: Nem arról hajnallik, amerről hajnallott.

Kedvenc magyar underground dal

Neurotic: Tudok egy nőt.

A három legmeghatározóbb világzenei lemez

A már említett Getz/Jobim/Gilberto, a Barcelona Zona Bastarda válogatáslemez és Daniele Sepe: Jurnateri.

Kedvenc autentikus népzenei lemez

muzsikas_nem_arrol_1.jpgOskorri: Desertore és magyarból a Muzsikás: Nem arról hajnallik, amerről hajnallott.

Kedvenc brazil lemez

Caetano Veloso: Qualquer Coisa.

Kedvenc afrikai lemezek

Cesaria Evorától a Petit Pays, Fatoumata Diawarától a Fatou és a Zap Mamától a Sabsylma.

Kedvenc európai világzenei lemez

Daniele Sepe: Jurnateri.

Kedvenc acid jazz lemezek

Love T.K.O: Headturner és Idris Muhammad: Legends Of Acid Jazz.

betty blue_1.jpgKedvenc filmzenék

A Sós Mária által rendezett Városbújócska zenéje Jiri Stivinnel, Másik Jánossal, Menyhárt Jenővel. Az Orfeu Negro (Marcel Camus filmje, melynek képeit az Arcade Fire is épp most használta) Luiz Bonfával és Antonio Carlos Jobimmal. Aztán a Wenders-féle A világ végéig és a Cuaron-féle Anyádat is című filmek összeválogatott zenéje. Az Isten városa Ed Cortes és Antonio Pinto, az Országúton Nino Rota és a Betty Blue Gabriel Yared filmzenéjével.

Zene, amitől boldog leszel

Celia Cruztól a Yo Viviré című dal.

Zene, amit beteszel, ha stresszes vagy

Joao Gilberto: Desafinado.

Kedvenc szombat esti zene

Amparanoia: Buen Rollito.

Kedvenc vasárnap reggeli zene

Nem egy kitüntetett időpont mifelénk, de ha jól értem, mit próbálna itt megtudni az árnyalt kérdező, akkor Kronos Quartet & Asha Bhosle.

Bűnös zenei örömöd

Baile funk. Bunkó, primitív, szexista, de nagyon dögös.

Zene szexhez

JoaoGilbertoWhiteAlbum.gifNem egy jellemző válogatási elvem, de azért néhány kedvenc: Serge Gainsbourg: 69 Année le Erotique és Les Sucettes, Leonard Cohen: I Left A Woman Waiting és Hey, That’s No Way To Say Goodbye, Joao Gilberto: É Preciso Perdoar, Luiz Henrique: Mas Que Nada, Mayra Andrade: Mana és Couple Coffee Band: Menino de Barrio Negro.

Kedvenc zene utazáshoz

A direkt erre a célra készült válogatásaim, amelyek elég jó hatásfokkal találják el a lányaim és az én ízlésem metszetét. Idén nyáron electro swing, The Ting Tings, Regina Spektor, Fermin Muguruza, Medeski Martin & Wood, Andrew Huang, Szalóki Ági, illetve a Rájátszás és a Társas játék filmzene-demók voltak azok, amelyeket gyakran kellett repeatre állítanom.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben

Coleman Hawkins és Ben Webster: Blues For Yolanda.

Kedvenc új előadó, friss zenék

Mióta a World Music Charts Europe zsűrijében vagyok, annyi új lemezt kell feldolgoznom, hogy nem engedhetem meg magamnak a luxust, hogy valamit rongyosra hallgassak. Amelyekkel mégis ez történt: Fatoumata Diawara, Toumani Diabate és Arnaldo Antunes közös lemeze (A Curva da Cintura - 2011), Sam Lee, Both Miklós: Csillagfészek.

Kedvenc zene őszi napsütéshez

Az a baj ezekkel a kedvencekkel, hogy mindegyikre nagyon sok változótól függ a válasz. Tegyük fel, hogy a kérdés arra az élethelyzetre vonatkozik, hogy „egy idegen városban biciklizve, fülhallgatón hallgatva” és akkor a Los Amigos Invisibles Arepa 3000 című lemeze az őszi napsütéses kedvenc.

lejegyezte: Dömötör Endre


a Társas játék című, Weyer Balázs által zenei rendezett tévésorozat egyik betétdala, az újravett Játszanék veled Knoll Gabi és Pásztor Anna énekével:

https://recorder.blog.hu/2013/10/22/lemeztaska_weyer_balazs
Lemeztáska – Weyer Balázs
süti beállítások módosítása