Frissfilm – Beware Of Mr. Baker

2013.09.29. 11:00, rerecorder

BewareofMrBaker_Jay Bullger_Animator 2013 (3).jpg

A héten bemutatott Metallica-film nem feltétlenül nyerte el tetszésünket, de most jöjjön egy zenés film, ami meg igen: a Cream és más legendás együttesek őrült dobosaként elhíresült Ginger Bakerről készült dokumentumfilm remekbe szabott és nemrégiben jelent meg dvd-n. Klág Dávid kritikája.

Hirtelen nem emlékszem más dokumentumfilmre, ami úgy kezdődik, hogy a film tárgya és címszereplője megpróbálja agyonverni a rendezőjét. A Beware Of Mr. Bakerben pont ez történik, és az egész jelenet attól még szürreálisabb, hogy a rendező egy fiatal siheder, Mr. Baker pedig egy totyogó öregember egy bottal. Ezzel a bottal is töri be Jay Bulger orrát a film első percében.

VIDEORECORDER: ROVAT ZENEI DOKSIKRÓL, KONCERTFILMEKRŐL, ZENÉS JÁTÉKFILMEKRŐL


Ginger (született Peter) Baker valószínűleg a világ legjobb dobosa azok szerint, akik az ilyesmi teljesítményeket képesek rangsorolni és egyszerre a világ egyik legelviselhetetlenebb embere azok szerint, akik együtt dolgoztak vele. Eric Clapton bő egy évig volt képes elviselni a Creamben, és Eric Claptonról én nem tudom elképzelni, hogy bármikor felemeli a hangját.

beware-of-mr-baker.jpgGinger élettörténete kicsit olyan, mint a Spinal Tap dobosaié, azzal a különbséggel, hogy ő az univerzum összes precedense és törvénye ellenére még nem halt meg egy fura kertészeti balesetben vagy nem fulladt meg a saját hányásában. Fiatalkorában egy jazzdobos egyszerre vezette be a heroin és az afrikai dobolás világába, onnantól kezdve pedig ő volt az őrült, akivel ugyanakkor akart mindenki együtt játszani és a lehető legmesszebb lenni tőle. A Cream gyors tündöklése után (közben és később sok más mellett játszott még a Blind Faith-ben, a Hawkwinddel és a PIL-lel is) elment Nigériába Fela Kutinak stúdiót építeni, ott beleszeretett a lovaspólóba, majd amikor a polgárháború beindult Lagoszban, megpattant Angliába, aztán Olaszországba, elkerült Los Angeles-be is, ahol kapott egy béna sorozatban egy egyszeri szerepet, közben minden megtakarított pénzét lovak importálásába ölte, minden idejét pedig abba, hogy a világ különböző pontjain családot alapítson, aztán otthagyja őket szó nélkül. Meg vagyok győződve, hogy Ginger Bakerre mutogattak rossz példaként Keith Richards-nak, amikor a szvengálik megkérték, hogy szedje össze magát.

Baker most ott dekkol egy dél-afrikai őrzött birtokon és ő a világ legmorcosabb nyugdíjasa. A sztoriját elolvasni is elég szórakoztató, de a DVD-n most megjelent Beware Of Mr. Bakert végignézni még jobb.

Movie_Poster_of_'Beware_Of_Mr._Baker'.jpgBeware Of Mr. Baker

(Vivendi Entertainment)

DVD

rendezte:
Jay Bulger

100 perc

2012

a Beware Of Mr. Baker egyik trailere:


a Beware Of Mr. Baker másik trailere:


rövid interjú a film rendezőjével, Jay Bulgerrel:


a Creamben Baker sokat tett hozzá a rockdobolás fejlődéséhez - White Room 1968-ból:


a Sunshine Of Your Love a Cream búcsúkoncertjéről:


itt pedig Art Blakeyvel játszik zseniálisan:

https://recorder.blog.hu/2013/09/29/frissfilm_beware_of_mr_baker
Frissfilm – Beware Of Mr. Baker
süti beállítások módosítása