Itt az őszi lemezdömper! – Elektronikus tánczenék

2013.09.21. 15:45, rerecorder

lawrence.png

Alig néhány hete mutattunk be néhány kiemelkedő nyár végi underground elektronikus tánczenei lemezt (Blondes, Gunnar Haslam, Mobach), de az ősz érkeztével is masszív megjelenési hullám árasztotta el a műfajt – íme, friss kedvenceink Huerco S-től, Deepchordon és a nyitóképen látható Lawrence-en át Senkingig.

huerco-s-colonial-patterns.jpgHuerco S. absztrakt analóg house zenéi az utóbbi időkben jócskán felkavarták az underground vizét, ezért nem csoda, hogy a művész Colonial Patterns (Software Recording Co., 2013) című debütlemezét még a szokásosnál is nagyobb várakozás előzte meg. Senki sem fog csalódni: lo-fi ambient átvezetők és koszos, tompa ritmusok vesznek el a kiadvány vastag, misztikus ködében, ami egy különleges helyre visz minket térben és időben. A végeredmény igazi konceptalbum, ami teljes egészében nyer igazán értelmet, de valószínűleg pár számnyi belehallgatással is képes elvarázsolni.

deepchord-20-electrostatic-soundfields.jpgHasonló ambientes bűvöléseknek lehetünk fültanúi Deepchord legújabb albumán, a 20 Electrostatic Soundfields-en (Soma, 2013) is. A detroiti producer olyan zenéit szedte egy csokorba, amelyek valamiért lemaradtak utóbbi albumairól, illetve koncepció hiányában nemes egyszerűséggel nem jelentek meg. Viszont ne higgyük azt, hogy gyenge maradékokból állna a lemez; Deepchord gyakorlatilag minden esetben teljes erőbedobással van jelen a felvételekben, legyen szó akár több rétegű, mélyen strukturált ambientekről, vagy tíz perc közeli dub technókról.


ITT IS FRISS ÉS DÖNTŐSEN ELEKTRONIKUS ZENEI LEMEZEKRŐL ÍRTUNK: FOREST SWORDS, WASHED OUT, JOHN WIZARDS, JULIA HOLTER.

lawrence.jpgKülönböző helyszínekhez és jelenetekhez írt háttérzenéket Lawrence, akitől a Films & Windows (Dial, 2013) már az ötödik nagylemez bő tíz év alatt. Ezúttal talán kevesebb a deep house, a hamburgi előadó inkább a könnyed, dallamosabb techno felé fordult. Nem nélkülözi azonban az atmoszférikus hangulatteremtőket és galaktikus szintetizátorokat, utóbbiak ráadásul néhány esetben eszünkbe juttathatják Legowelt legjobb pillanatait is. A Films & Windows így jól érezhető elmozdulás a korábbi kiadványoktól és üdítő hallani, hogy működik a váltás.

senking-capsize-recovery.jpgUgyanakkor van, akinek pont az áll jól, ha egy bevált recepten nem változtat: Senking (aka Jens Massel) a Capsize Recovery (Raster-Noton, 2013) című lemezén is azt a hűvös robotikát és agyas ritmuskavalkádot hozza, amivel már tizenöt éve a Raster-Noton előadóinak élvonalában szerepel. A törtütemek dominálnak, de a záró technós zakatolásra fogunk talán a leginkább emlékezni. Senkingnek ez már a nyolcadik sorlemeze, de az összhatás még mindig olyan, mintha egy fiatal előadó friss ötleteit hallanánk.

Velkei Zoltán


egy hivatalos audio Huero S új lemezéről, Prinzif:


Deepchord lemezéhez tartozik egy limitált bónusz dvd, íme, az előzetese:


Lawrence albumának címadó dala:


Senking néhány napja publikált friss klipje a lemez címadó felvételéhez:

https://recorder.blog.hu/2013/09/21/itt_az_oszi_lemezdomper_elektronikus_tanczenek
Itt az őszi lemezdömper! – Elektronikus tánczenék
süti beállítások módosítása