DVD megjelenésre várva – Fluor Film

2013.06.23. 14:30, rerecorder

20121222-fluor-film5.jpg

A Recorder magazin tizenkettedik számában a magyar hiphop volt a fókusztéma, Videorecorder rovatunkat is ehhez igazítottuk és a 2012 decemberében bemutatott, Miki357 által rendezett Fluor Filmről írtunk.

FluorFilm_Online-Final.jpgNem tudom, hogy a világnak szüksége volt-e egy filmre Fluor Tomiról (Charlie Sheen című legfrissebb klipjének nálunk volt a premierje), de a Fluor Film a lehető legjobb, ami kisülhetett az egészből. Miki357 kliprendező dokumentumfilmje vicces, érdekes, leköti az embert, nem nézi totálisan hülyének sem a főszereplőjét sem a célközönségét, és úgy néz ki, ahogyan egy ilyen portrénak ki kell néznie a 2010-es években.

Mert valljuk be őszintén, ki mit tudhat Karácson Tamásról? Ahogy saccolom, van legalább négy különféle frakció. Vannak azok, akik felfedezték akkor, amikor még Fluorid néven a fehérvári underground hiphop-szcénában tűnt fel. Ők valószínűleg többségben ma utálják. Vannak azok, akik a Mizuval, az utóbbi évek talán egyetlen mindent vivő Magyar slágerével ismerték meg. Ebből a halmazból biztos sokan utálják, de az tuti, hogy nagyon sokan szeretik is. Aztán ott vannak azok az emberek, akik a bulvárújságokban és a bulvárműsorokban ismerték meg, mint mafla bajkeverőt. Szerintem többnyire inkább ők sem szeretik. És hogy mi a negyedik frakció? Azok, akiknek lövésük sincs arról, hogy ki az a Fluor Tomi. A Fluor Film valahogy meg tudja azt csinálni, hogy mindegyik táborhoz szól.

Karácsont onnantól kezdve követjük, hogy egy kis klambó a panelek között, keresztül azon, hogy összetalálkozik Ecküvel a Hősökből, megnyeri a 2004-es Mikrofon Mániát, hogy összeköltözik SP-vel és a zeneszerző-stúdiós Pixával, bepróbálkozik az elektróval a Partyarccal és bankot robbant a Mizuval. Ezen a nyílegyenesnek tűnő úton vannak olyan kanyarok, mint a Kiszel Tünde-botrány (amiről őszintén bevallom, fogalmam sincsen, hogy micsoda, és ezt a Fluor Filmből sem lehet teljesen megtudni), aztán a végtelen haknizások, a kimerültség és a rengeteg médiaszereplés. Flour a Mizu környékén a magyar média kedvenc cirkuszi majma lett, a majom meg addig képes volt jó arcot vágni mindenhez, amíg egyszer össze nem zuhant a kialvatlanságtól.


FLUOR A LÁJKSULIRÓL ÉS FRISS KIADVÁNYAIRÓL BESZÉL INTERJÚNKBAN.

Ezt az utat pedig olyan beszélő fejekkel ismerhetjük meg, mint a már említett Eckü, a baromi szórakoztatóan részegedő Pixa, a láthatólag kicsit irigy SP, a negyvenévesen is full hiphop cuccban egymást Qkának és Ricsipínek hívó Animal Cannibals, Nagy Feró, Hajós András, Tomi egykori menedzsere Vermes Orsolya és Karányi Dani.

fluor 2_1.jpgEddig elmondtam, hogy kik vannak a filmben és mi látható az egészben, csak azt nem mondtam el, hogy miért jó. A Fluor Film azért jó, mert Miki pontosan megmutatja, hogy mennyire komolytalan az egész. Karácson Tamás egy tök dilis, de kedves srác, akivel sorban történnek az egyre furább és bizarrabb dolgok a Partiarc-klip emós hajától kezdve a Mizu nevetségesen elsöprő sikeréig. A rendező a – gondolom – tonnányi archív felvételből azokat vágja be, amik vagy baromi jól néznek ki, vagy mondanak is valamit arról, ami éppen a téma. A legjobb példa erre a film abszolút középpontjának számító Mizu-montázs, amikor a szám minden egyes sorát egy másik amatőr feldolgozásból vagy rajongói videóból vágják össze, ritmusra. Az egész baromi szórakoztató és közben nagyon nonszensz. Hiába próbálja Hajós, Nagy Feró és Papp Szabolcs a Supernemből is meghatározni, hogy mitől lesz sláger egy dal, a végén úgyis fel kell dobniuk a kezüket. Az lett a Mizu és kész. Hogy mitől, azt senki sem tudja. A Fluor Film után sem derül ki, de az igen, hogy aki írta az egy szimpatikus figura.

A film csak egy rövid ideig volt látható magyar mozikban még 2012 decemberben. Egyelőre nem hozzáférhető semmilyen formában Magyarországon, de Miki a Recorder kérdésére elmondta, hogy már tervezik a Fluor Film DVD-megjelenését.

Klág Dávid

Fluor Film
Rendezte: Miki357
(forgalmazó: Fórum Film)
68 perc
2012

a film trailere:

https://recorder.blog.hu/2013/06/23/dvd_megjelenesre_varva_fluor_film
DVD megjelenésre várva – Fluor Film
süti beállítások módosítása