„A pozitivitás a legfontosabb” – Fluor (interjú)

2013.04.09. 15:30, rerecorder

fluor nyitó.jpg

A közoktatásról szóló vitából általában az érintettek maradnak ki, ezért az X Kommunikációs Központ elindított egy LájkSuli nevű pályázatot, ami a diákok iskoláról alkotott véleményét igyekszik feltárni. A projekt arcai – mások mellett Hajós András, Nagy Feró, Szinetár Dóra – között megtaláljuk Fluort is, akitől megkérdeztük, hogy miért tartja fontosnak ezt az ügyet (a LájkSulira április 16-án délig lehet jelentkezni, részletek itt), és persze terveiről, készülő lemezeiről(!) és aktuális kedvenceiről is faggattuk. Új, Charlie Sheen című dalához készült klipjét pedig a sulihét végeztével, most pénteken, délután három órakor itt, a Recorderen mutatjuk be.

- Hogyan kerültél képbe a LájkSuli-projektnél?

fluorfilm.jpg- Mondhatnék óriási szavakat, annyi történt, hogy megkerestek a szervezői, és nagyon örültem ennek, mert vannak számomra érthetetlen dolgok a magyar oktatási rendszerrel kapcsolatban.

- Milyen érthetetlen dolgokra gondolsz?

- Akad jópár, ilyen például az "azért, mert azt mondtam"-típusú hozzállás, amikor a tanárnak akkor is igaza van, mikor nincs, ez nem vezet sehova, főleg ha még pofonokat is osztogat közben. Bár utóbbi talán már kiment a divatból. Inkább büntető, mint jutalmazó a rendszer úgy alapjaiban. Persze vannak ellenpéldák, ahogy nagyon jófej pedagógusok is hálaégnek, őket lehet dicsérni és jelezni azzal, hogy akik kiválónak tartják az iskolájukat, kampányolhatnak érte, mellette, magyarán szólva kifejezhetik, hogy szerintük az ő sulijuk a legjobb a bolygón.

- Miért gondoltad, hogy fontos kiállni emellett az ügy mellett?

- Elsősorban mert úgy érzem, hogy ez feladatom is. Olyan ügy mellé biztosan nem állnék, amivel nem értek egyet. Másodsorban mindig is azon a véleményen voltam, hogy a mai oktatási rendszer 97%-a erőszakolás és inkább elveszi a gyerekek kedvét az olvasástól, vagy hogy érdeklődjenek egy-egy tudásterület iránt. Szerintem alapjaiban kellene az egészet megformálni. Hajós Andrásnak voltak erről jó mondatai, miszerint nem értette, hogyan lehetséges az, hogy egyetlen ember dönt arról a tananyagról, amit egy egész országnak meg kell tanulnia, miközben lehet, hogy tökre nincs is szüksége az adott tudásra. Lehetne tagozottabban, fakultatívan is oktatni. Pistike ügyes a kémiában és a matekban, akkor ő járjon arra emelt óraszámban, és az irodalmat is tanulja meg persze, de ne azzal cseszegessük, amit nem tud, hanem arra tereljük a figyelmét, amit ért, amiben tök jó és fejlesszük csúcsra abban.

- Mi a LájkSuli legnagyobb jelentősége, miért érdemes pályáznia a tanulóknak?

fluor 2.jpg- Az a szomorú tapasztalatom, hogy a diákok az alapvető jogaikkal sincsenek sokszor tisztában, ez akkor vált tisztává számomra, amikor beültem az UNICEF gyerekjogi akadémiájára, azóta egészen más szemmel figyelem a történéseket. Ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy végre azok is elmondják a véleményüket, gondolataikat az oktatásról, akik ténylegesen benne élnek. A pályázatban a legjobb, hogy általa a jelentkezők fejében is tisztábbá válik, hogy mik a számukra fontos dolgok. Nyilván lehet álmodozni olyan suliról, amiben nyalókák potyognak a terem tetejéről, de ennél földhözragadtabb, és azért kreatív ötleteket várunk. Mondják el, hogy milyennek képzelik az oktatást, amiben a számukra is leghasznosabban szerzik meg az őket érdeklő tudást.

- Számodra mi az iskolás évek legjobb élménye, mi az, amit beleírnál egy ilyen pályázatba?

- Ami nagyon mélyen bennem maradt, az az, hogy valahogy az osztályközösség mindig olyan, hogy a jófej tanárt nem bántja, nem kezdi ki, sőt még csendben is marad az óráján. Nekem nagy élmény volt, csomó tanárral tudtam jóban lenni, láttam, hogy szeretnek. Tanárfüggő is volt, hogy hányas vagyok. Volt olyan év, hogy valamiből hármas voltam, másik évben, másik tanárnál meg ötös. Jobb volt a pedagógus, kivívta, hogy figyeljenek rá. Mindeközben nem kellett elvesztenie a méltóságát. Nekem a pozitivitás a legfontosabb. A tanár ne úgy menjen be egy órára, hogy rossz a kedve, elege van ez egészből. Ez nyilván nehéz, és a másik oldalt is tökéletesen meg lehet érteni, ha csak arra gondolok, hogy mekkora genyók voltunk mi is, plusz mondjuk egy harminc éve egyre rosszabb fizetésért tanító embertől nem könnyű ilyet kérni. Sok a nehezítő körülmény és nagy a súly a vállakon.

FLUORT MAGYAR HIPHOP-TÉRKÉPÜNKÖN IS ELHELYEZTÜK.

- Mit gondolsz, a zenéről mennyit kellene oktatni általános, középiskolás korban? Mondjuk popzenén keresztül megfogható-e egy-egy tantárgy?

- Alapból nem erőltetném be, a zeneiskolákba viszont nyilván hangsúlyosan. A zeneoktatás talán nem lenne elveszett ügy, de csak ha úgy adnák a gyerekek kezébe a hangszereket, hogy maguk választhatnak és nem erőltetnek rájuk egyet-egyet, amit egyáltalán nem akarnak megtanulni. Ilyen esetben még ez is működőképes irány lehet.

- Térjünk át arra, hogy mi újság van veled mostanában, hamarosan fellépsz az Egyesült Államokban, hogyan jött ez a lehetőség?

fluor f.jpg- Igazából ez egy nagy házibuli lesz, kimegyünk egy hétre az Animal Cannibals-szel egy jó barátunkhoz és ha jó hangulat lesz, még az is lehet, hogy mikrofont ragadunk és megmutatjuk magunkat egy magyar házban. Amúgy egy videoklipet is fogok forgatni, ha minden összejön. Biciklizni fogok benne New Yorkban!

- Egy különleges lemezterved van, trilógiát fogsz megjelentetni, ez milyen formában fog napvilágot látni?

- A tavalyi évben igyekeztem egy kicsit lezárni az eddigi ügyeimet, persze nem azt mondom, hogy „teljesen tiszta lap és minden delete”, de arra a pontra mindenképp eljutottam, hogy letisztázok körülöttem mindent. Eddig is ez volt igazából, csak össze-vissza. Nyomtam az elektrót, a rapet és az élőzenés ügyeket az Indigó utcával, de elérkezett az idő, hogy ezeket rendszerezzem, legyen tiszta mindenki számára, hogy van ez a három oldalam és mindegyik 100%-ig én vagyok. Úgyhogy készül egy lemeztrilógia F.L.U. címmel, amiből az első adag az F., az elektro, az L., a hiphop, az U. pedig az élőzene. Ezek szépen elszórtan fognak megjelenni az év folyamán, sőt át is fog nyúlni 2014-re a harmadik rész. Egymásután jönnek az újabb dalok, a héten érkezik a Charlie Sheen című video az elektrós albumról (ennek lesz a premierje a Recorderen április 12-én, pénteken 15 órakor). Fizikai formátumban már nem hiszek, úgyhogy abban nem nagyon fog megjelenni, sőt nagyon nem (nevet). A Deezeren viszont elérhető lesz a cucc.

- Közreműködések terén is aktív vagy, épp most jelent meg az új Hősök-album, amin (A Hold túloldalán című trekken) visszaadod Eckünek a kölcsönt, hiszen ő sokszor szerepel veled közös számokban.

fluor_1.jpg- Elég sok megkeresés érkezik, nagyon sok az olyan MC, aki csinál otthon egy dalt, és azt mondja, hogy „most ráírok a Fluorra és csinálunk egy közöset és akkor majd biztos felfigyelnek rám”. Ezeket nem szoktam elvállalni, sőt igazából csak a haverjaimmal vannak közös számaink, olyat nem is tudok mondani, amiben egy számomra tökidegennel szerepelnék közös dalban. A Hősökkel is már több mint tíz éve megvan a baráti viszony.

- Miket hallgatsz mostanában, milyen hatások érnek zeneileg?

- Mindig ezerféle zenét hallgatok. Nagyon hangulatfüggő. Most Zedd Foxes-zal közös száma a Clarity a nagy kedvenc, azt minden nap széthallgatom. Nagyon bírom a The xx-et, három-négy dal mindig bent van a lejátszómban, nagyon jó, nyugis, szeretek agyalgatni rajta. A Krewella talán, ami új kedvenc még, most néztem az Ultra Music Festivalon a fellépésüket, azóta még jobban bírom őket. Dizzee Rascal, Calvin Harris állandó. Az Empire Of The Sunt is szeretem, szóval minden oldalról jönnek a zenék és persze a rapek is folyamatosan pörögnek. Szeretek olyan hazai előadókat is, akik engem lehet, hogy nem: Bankost nagyon régóta bírom. A DSP is nagyon jó. A Hősöket mondanom sem kell. Phat favorit, meg most feljött a Mikee Mikanic, erős rímeket tol. Zenehallgatásban is megvan a hármas egység: elektro/dubstep, hiphop és élőzenés/alter előadók. Hogy utóbbiból is mondjak magyart, gyerekkorom óta szeretem a Heaven Street Sevent és Bérczesi Robi munkáit. Még a Miami Horrort muszáj kiemelnem, ugyanis az ő dalszövegrészletük van a karomra tetoválva már negyedik hónapja. A Sometimes című számból a „fly away, get lost and never be found.” Nagyon sok emlék köt hozzá.

interjú: Dömötör Endre


Fluor videója a LájkSuli-projekthez:


Fluor lemeztrilógiájának első részéről, az elektrós F.-ről a március végén közzétett Span:


az Ecküvel közös Anno klipje már szintén az F. című lemezhez készült:


ez pedig a pénteken a Recorderen bemutatásra kerülő Charlie Sheen című új dal és klip beetetője:


és végül a decemberben bemutatott Fluor Film trailere:

https://recorder.blog.hu/2013/04/09/_a_pozitivitas_a_legfontosabb_fluor_interju
„A pozitivitás a legfontosabb” – Fluor (interjú)
süti beállítások módosítása