Lemez gyorstár – 2013. 25. hét (mini lemezkritikák, tánczene)

2013.06.21. 18:45, rerecorder

ps-2013.jpg

Ismét összegyűlt egy adag gyorsan megkritizált lemez az elmúlt hetekből, mai eresztésünkben táncos, vagy inkább táncos lemezek szerepelnek, holnap pedig az inkább gitáros zenéké lesz a főszerep. Bár a nyitóképen is szereplő Primal Scream friss albumát mindkét leosztásba betehettük volna és az új Crystal Fighters is újabb lépéseket tett a gitáros elektronika hatalmas színpadokra transzportálása felé. A Classixx-é a NYÁR egyik lemeze, a Mount Kimbie még mindig eléggé izgalmas, Zomby meg hát Zomby.

Primal Scream: More Light

primal scream.jpgKiadó: Ignition Records / Neon Music

Megjelenés: 2013. május 13.

Stílus: kraut-psych-rock

Kulcsdal: 2013

Vagy a Screamedelica album húszéves jubileumi megturnéztatása rázta fel a Primal Screamet, vagy valami más, a lényeg, hogy az előző két sorlemez gyenge eresztése után újra csúcsformába lendült a skót bagázs, és egy fiatalos, szenvedélyes, vadul csapongó, pszichedéliával (és politikus szövegekkel) vastagon áthatott anyagot rázott össze urbábus vudu-rockból, krautrockból, folkból és bluesból, némi free jazzes és indiai ragás kicsapongással, David Holmes produceri felügyelete mellett. Nem üt akkorát, mint az XTRMNTR, annál széttartóbb, de még így is a zenekar egyik legjobbja. (itt végighallgatható)

9/10

Forrai Krisztián

Classixx: Hanging Gardens

Classixx-Holding-On-1024x1024.jpgKiadó: Innovative Leisure

Megjelenés: 2013. május 14.

Stílus: NYÁR

Kulcsdal: All You’re Waiting For

A Classixx-ot két Los Angeles-i férfi, Tyler Blake és Michael David grundolja, de simán el lehetne hinni, hogy mondjuk egy Sven Godmorgon nevű ember csinálja az egészet Norvégiából és egyenesen 2007-ből, a skandináv nu disco-mozgalom csúcsidőszakából. Csupa olyan dal, amitől éppen lesz kedve az embernek felkelni a nyugágyból, rázni egy kicsit magát, bemenni a vízbe, visszafeküdni és közben ugyanott folytatni a Hanging Gardens-t, ahol abbahagyta. A nyár lemeze, amely senkit sem fog idegesíteni.

8/10

Klág Dávid

Crystal Fighters: Cave Rave

crystal fighters cave rave.jpgKiadó: Zirkulo / Neon Music

Megjelenés: 2013. május 24.

Stílus: hippi-techno, stadionpop

Kulcsdal: You & I

A Crystal Fighters második nagylemezén nagyon érzi a nyarat. Na nem abban a szörfös értelemben, sokkal inkább a tengerparton, naplementében a tábortüzet körbeugrálósan. A 21. század hippijei 2010-es, eklektikus bemutatkozásuk után most egy sokkal egységesebb és még slágeresebb oldalukat mutatják. A kellemes forróságot árasztó dallamok mögött azért elfért volna még némi elektronika, és mintha az első lemezen annyira jól működő baszk ütőhangszerek is háttérbe szorultak volna, de ez így is az idei nyár egyik leginkább lélekmelengető albuma.

8/10

Biczó Andrea

Mount Kimbie: Cold Spring Fault Less Youth

mount-kimbie-cold-spring-fault-less-youth.jpgKiadó: Warp / Neon Music

Megjelenés: 2013. május 27.

Stílus: post-postdubstep

Kulcsdal: Made To Stray

Dominic Maker és Kai Campos postdubstep-körökből érkező párosa a zsírpapírfelszín alól fellüktető, nem is lábdobokkal, hanem tompa dübögésekkel, sercegően-sertepertélően hangzó, de igencsak kimunkált elektronikájával, és olyan - nem a mostanában trendi bass music-os coolness, hanem a szívdobbantó érzelmesség vidékeiről kihalászott - vokálmintákkal felvértezve alkotta meg a 2010-es Crooks & Loverst, hogy az azonnal a legszebb kísérőalbuma lett a kora reggeli hazatámolygásoknak. Még szép, hogy komoly várakozás előzte meg a folytatást, amiről Dom azt találta mondani, hogy két év hosszú idő, változik az ízlés, az ember céljai, meg a zenéjük megszólalása - de úgy tűnik, arról még így sem mondtak le, amiben a legjobbak: az egymásra húzgált rétegek finomhangolásában. Ellenben több az ének, a kinyúlkálás a biztonsági zónából, organikusabb, ami eddig organikus volt és szintetizáltabb, ami szintetikus - a kamaszéveit még éppen csak maga mögött hagyó, rőt üstökű King Krule-lal közös You Took Your Time meg annyira jó, hogy máris egy teljes közös album lebeg vizenyős szemeink előtt. Egyedül csak azért kár, hogy több zene nem húz maga után olyan erős kondenzcsíkot, mint amennyi igen, nem minden merésből lett nyerés, elbírtunk volna több húzózenét. Na de majd a King Krule kollaborációs albumon. Ami legyen!

8/10

Unger András

Zomby: With Love

zomby_1.jpgKiadó: 4AD / Neon Music

Megjelenés: 2013. június 17.

Stílus: ‘92-es rádiós mixtape

Kulcsdal: With Love

Kedvenc rejtőzködő zenészünk új albuma masszív hallgatnivaló. Szűk másfél órányi, (szokásához híven) mindenféle ívet nélkülöző, sokszor csak egymás után hajigált hang- és ötletorgia. A vázlatszerű, félkésznek ható témák és befejezettnek tűnő számok azonban elég izgalmasak ahhoz, hogy a With Love ne legyen kamu, inkább egy változatos utazás az elektronikus zene sötétebb bugyraiba, ahol könnyedén követheti pofonegyszerű jungle a sejtelmes bass-t, vagy épp nosztalgikus elektronika a klasszikusnak ható rave trekket.

8/10

Csada Gergely

https://recorder.blog.hu/2013/06/21/lemez_gyorstar_2013_25_het_mini_lemezkritikak_tanczene
Lemez gyorstár – 2013. 25. hét (mini lemezkritikák, tánczene)
süti beállítások módosítása