Divat&magyar: Nora Sarman

2013.06.21. 12:30, Frontrecorder

norasarmanindex.jpg

A nyár az esküvők fő szezonja, így Divat&magyar rovatunkban most egy olyan fiatal hazai tervezőnő mutatkozik be, akinek a menyasszonyi ruha az egyik fő vonala, illetve alkalmi viseleteinek fő inspirációja. Sármán Nóra érzéki, sejtelmes és romantikus, csipkében tobzódó kreációit bátra(k)n(ak) ajánljuk, menyasszonyok mellett Fever Ray-rajongóknak és mai várúrhölgyeknek is.

NORA SARMAN

Magunkról: Sármán Nóra fiatal magyar divattervező, 2010-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a legjobb diplomának járó rektori díjjal. Kollekcióit 2011 óta készíti, és elsősorban különleges alkalmakra szánja nem hétköznapi anyagokból készült ruháit. Minthogy már a nagymama is menyasszonyi ruhákat varrt, így ez a műfaj lett Nóra kedvence, kollekcióiban is mindig megjelenik egy-két különleges, de akár az oltár elé szánt viselet.

Mióta: 2011

Kik: Sármán Nóra

Kiknek: Kollekcióimban minden korosztály találhat számára megfelelő különleges darabokat, de az biztos, hogy a ruha különleges volta miatt nem egykönnyen megy ki a divatból és a legfontosabb alkalmakkor kerül elő a szekrényből.

Mottó: Érzéki, buja, vad romantika

Inspirációk: A menyasszony lét nálam örök inspirációnak tűnik, emellett a nőiség, az érzékiség, szépirodalmi nőalakok, gótikus és reneszánsz festmények madonnái vagy márkinői, elmúlt korok dámái, klasszikus zene és az élet mindenféle gyönyörűségei.

A 2012-13-as téli kollekció darabjai (fotó: PinterK):

norasarmanmarieclaire.jpg

Anyagok: Leginkább olyan anyagokat használok, amelyeket csak kivételes alkalmakkor viselünk: hernyóselymeket, finom tüllöket és sokféle csipkét. A csipke a kedvenc anyagom, mert nagyon titokzatos, érzéki és buja. Az új kollekcióban rengetegféle régi csipkét használok, menyasszonyi ruhákról, fátylakról. Ezeken a gyönyörű régiségeken kívül egy nagy múltú francia csipkemanufaktúrából rendelem az új kollekciókhoz és a menyasszonyi ruhákhoz az anyagokat. Ruháimban olyan különleges technológiákat használok, amelyek eredetileg a menyasszonyi ruhakészítés sajátjai. Rengeteg kézi varrást is alkalmazok a kollekció egyes darabjain.

Színvilág: Eddig legszívesebben a fehéret és a feketét használtam, talán éppen mert nem színek. Az új kollekcióban viszont már felbukkannak a virágos rét színei, ami egy új korszak kezdete.

Egyedi jegyek: Sikkes testkövető szabások és a csipke egyedi használata. Na és a rengeteg kézi varrás.

Stílus / koncepció: Romantika és érzékiség mai üzenettel.

Következő kollekció: Az új kollekcióban a főszereplő a csipke különleges használata; a régi csipkéket darabokra vágom és újakat állítok össze belőlük. A csipkés ruhákon a virágos rét elevenedik meg a finom tüllökön.

Előzetes az új kollekcióból (fotó: Szombat Éva):

norararmanuj.jpg

Vízió: Nagyon szeretném összehangolni a pret-a-porter és a menyasszonyi ruha kollekciót, hogy a két vonal külön-külön is tudjon összehangoltam működni, ez nagy kihívás most, rengeteg munka kiépíteni a stratégiát.

Kedvenc / a márkához passzoló zene: Legújabb kedvencem Grimes Genesis című dala. Sky Ferreira Everything Is Embarassing című száma is nagyon inspirál most. Imádom még a Fever Ray-t, tőlük ez a kedvencem.

Legismertebb viselő: A legutóbbi siker monte-carlói televíziós filmfesztiválon Cseke Eszter estélyi ruhájaamelyben átvette a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat az S. Takács Andrással együtt készített On The Spot egyik epizódjáért. A díjátadót követő partin Linda Grey, azaz a Dallas Samanthája is megdicsérte Eszter ruháját.

Árak: Mivel az alkalmi és menyasszonyi ruhák esetében gyakran szükséges az alakra igazítás vagy a méretre varrás, így az árak egyediek.

Üzlet / showroom: A műhely és a showroom két különböző helyen található, így az Astoriánál található bemutatóterembe időpont egyeztetés szükséges.


Bocskor Bíborka Nora Sarman-ruhában (fotó: Zsolyomi Norbert):

bocskorsarman.jpg

(Nyitókép: Wanda Martin)

https://recorder.blog.hu/2013/06/21/divat_magyar_nora_sarman
Divat&magyar: Nora Sarman
süti beállítások módosítása