Folyik a szokásos medrében – Pillanatképek a Fonogram és a VOLTfolió közös gálájáról

2013.06.05. 18:05, rerecorder

fonogram IMG_6769 nyitó.jpg
(X) A Fonogram díj (illetve annak elődje, az Arany Zsiráf) már 1992 óta létezik, az odaítélése köré felépített rendezvény azonban csak idén olvadt össze a VOLTfolió Kulturális Médiadíj gálájával a harmadik Gourmet Fesztivál keretein belül. A szakma és a kíváncsiskodók így Budán, a Millenárison csodálhatták meg Fásy Ádám, Balázs Pál és Riki Csörcs (Junkies) társaságában, hogy mely előadók érdemelték ki a magyar Grammy-t 2013-ban, illetve, hogy melyik klubok, sajtóorgánumok és zenészek kapták a soproni Sziget-öcs, a Volt fesztivál nevéhez köthető kulturális médiadíjat.

A MAHASZ által szervezett Fonogram-esemény során mind külföldi, mind pedig hazai, igen nagy százalékban fősodorbeli előadókat díjaztak, amelyek kiválasztása az eladási mutatók mellett egy zenészek, szakmabeliek és újságírók alkotta csoport, valamint egy kisebb létszámú bizottság tagjainak feladata volt. A díjért minden olyan album versenghetett, amely a gálát megelőző két esztendőben megjelent Magyarországon, végül pedig 18 kategória több mint hetven jelöltje küzdött meg egymással az elismerésekért.

fonogram IMG_6794 nagyok.jpg

A Hajós András és Fábry Sándor orgánumaitól visszhangzó ünnepély során a magyar előadók közül hazavihetett egy-egy szobrocskát Odett (Az év hazai klasszikus pop-rock albuma), az Anna And The Barbies (az év hazai modern pop-rock albuma), Zoohacker (Az év hazai elektronikus zenei produkciója), a Manoya név alatt futó Hodosi Enikő-Lázár Tibor páros (Az év hazai alternatív albuma), a Group’N’Swing (Az év hazai szórakoztató zenei albuma) vagy épp Kovácsovics Fruzsina (Az év hazai gyermek albuma) is. Az év hazai felfedezettje a műsor során is sokat gyötört ByeAlex lett, életműdíjat Leslie Mándoki kapott, illetve a nemrég elhunyt Republic-frontember Cipő is részesült posztumusz elismerésben, a közönségszavazatok alapján odaítélt év dala kategória nyertese pedig nem meglepő módon a Majka, Curtis és BLR-féle Belehalok lett. (A nyertesek teljes névsora itt látható.)

Rendzavarás is történt az esemény során, a Junkies például még székeket is dobált, az Anna And The Barbies tagjai pedig igencsak jó hangulatba kerültek a jelölti asztalokon lehelyezett whiskey-ktől, lelkesen tapsoltak, énekeltek és kurjongattak be a nem létező zenei szakértelméről hírhedt Fábry bemondásaira. A közjátékok közé tartozott még ByeAlex mindennemű szívatása, becsületére legyen mondva a friss fonogramos előadónak, hogy még az ’utca embere az elektronikus zenéről’ szkeccsben minden szereplő ByeAlexnek maszkírozását is mosolyogva és tapssal fogadta.

anna and the barb IMG_7137.jpg

A külföldi díjazottak között akadt egy-két különös eset: az eleve két élő albumot és a Coldplay kivételével 60-70 éves jelölteket indító Az év külföldi klasszikus pop-rock albuma kategóriájában kiosztott szobrot az Old Ideas albumot 2012-ben kiadó Leonard Cohen nyerte ; Az év külföldi modern pop-rock lemezét a Linkin Park, Pink és Adam Lambert helyett Bruno Mars készítette el; Az év külföldi alternatív albumának elismerését pedig az a Gossip vehette volna át, mely zenekart még itthon is minden további nélkül játszanak a mainstream rádiók. Jelölték még a díjakra egyébként Takács Nikolas-t, a Dalriadát, St. Martint, sőt, még Arany Jánost is, ám sajnos mindegyiküknek üres kézzel kellett távoznia a helyszínről.

fonogram byalex jó IMG_7118.jpg
A VOLTfolió jelöltlistája is színesre sikeredett: Horváth Gergelynek például saját műsorával, a Petőfi Rádión hallható Kultúrfitnesszel kellett szembeszállnia a ’Rádió’ kategóriában – csak hogy végül alulmaradjon magával a Petőfi Rádióval szemben. A ’Sajtó’ kategóriában a másfél éve megszűnt Lángoló Gitárok és a már tizenkettedik számánál tartó Recorder magazin is nominált volt, de végül a már 27 év óta működő Hammerworldöt illette a díj  a szerkesztők meg is jegyezték kissé ironikusan, hogy nem számítottak erre az elismerésre. Legjobb újságíró kategóriában a Recorder szerzője, Németh Róbert nyert, aztán kapott még díjat az A38, a szegedi JATE klub, a Lángoló Gitárok és a Propaganda című tévéműsor is, a jelöltek shortlistjein pedig többek között szerepelt még a Dal+Szerző, a Duna TV és a Zeneszoveg.hu is.

Leslie Mándoki Fonogram-különdíja mellett B. Tóth László kapta VOLTfolió életműdíjat, amit nagyon szimpatikusan köszönt meg. Cipő posztumusz díja után pedig még egy össznépi dalos megemlékezés is következett az év első felében elhunyt énekesre.

cipőre IMG_7283.jpg
A fő ceremónia utáni buliba elrejtett Ballantine’s - Fonogram Különdíjak is gazdákra találtak, a közönségszavazás alapján Péter-Szabó Szilvia (az év énekesnője), Vastag Csaba (az énekese) és a Republic (az év zenekara) gyarapította a nyertesek névsorát. Az ilyen díjátadók legmókásabb jelenetei is ekkor zajlottak le, az ingyenitalokra és chipsekre való rárablási vetélkedő filmjelenetbe illő, de ennek részleteit fedje jótékony feledés, akárcsak azt, hogy mely sztárjaink távoznak a wc-kből a higiéniai kézmosás elmulasztása nélkül – hiába az éjszakai órákban már nagyon magasra hágott a hangulat.

fonogram republic IMG_7405.jpg
A több mint két évtizedes múlttal bíró Fonogram-díjátadó tehát nevéhez méltó módon zajlott le 2013-ban is, tovább öregbítve a magyarok és a könnyűzene kapcsolatát.

(A cikk a Ballantine’s támogatásával készült.)


fotók: Lékó Tamás

a Cipő előtt tisztelgő megemlékezés:

Címkék: fonogram voltfolió
https://recorder.blog.hu/2013/06/05/folyik_a_szokasos_medreben_pillanatkepek_a_fonogram_es_a_voltfolio_kozos_galajarol
Folyik a szokásos medrében – Pillanatképek a Fonogram és a VOLTfolió közös gálájáról
süti beállítások módosítása