Zenei menedzserképzés itthon és külföldön

2013.03.24. 12:24, rerecorder

majdnem híres.jpg

A Recorder magazin kilencedik számának fókusztémája a zene hátteréről szól, a dalszerzés, a produceri munka, a stúdiókörkép, a lemezcégek, az online (és offline) zenevásárlás és a legendás menedzserek után nézzük a zenepuzzle szintén utóbbi témához illeszkedő darabját, a zenei menedzserképzést. A különböző tehetségkutatókat, zeneiskolákat nem különösebben kell bemutatni, de vajon mi a helyzet a másik oldalon? Annak jártunk utána, milyen egyetemi és egyéb képzéseken válhatnak szakemberré azok, akik a hazai könnyűzenei élet menedzselésében akarnak érvényesülni.

Egyetemek

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodástudományi karának mesterképzéseiben választható tantárgy a Zenei menedzsment és marketing szeminárium. Itt a hazai és nemzetközi zeneipar helyzetével és működésével ismerkedhetnek meg a hallgatók, miközben meghívott előadók tartanak előadásokat fesztiválszervezésről vagy éppen zenei újságírásról az egy féléves stúdium alatt. Amennyiben valaki állami finanszírozású képzésben vesz részt, az óra ingyenes. Tovább itt.

A budapesti International Business Schoolban 3 év alatt lehet elvégezni a Művészmenedzsment Bsc alapszakot. A képzés során elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek a diákok, és választhatnak a különböző művészeti ágazatok közül, így felvehetnek zenei menedzseléssel kapcsolatos órákat is. Az IBS-en egy Bsc alapképzés tandíja kivétel nélkül önköltséges és félévenként 3300 euró, vagyis körülbelül 960.000 Ft, bár kiemelkedő teljesítménnyel szóba jöhet az ösztöndíj lehetősége is. Tovább itt.

A Zenélő Egyetem (ZEN) a Pécsi Tudományegyetem 2012-ben indult könnyűzenei képzése, melyet a 30Y frontembere és az egyetem Romológia tanszékének adjunktusa, Beck Zoltán hozott létre. Az alapvetően PTE-finanszírozta képzés önkormányzati támogatásban is részesül, a hallgatók elméleti és gyakorlati órákat egyaránt felvehetnek a tanulmányi rendszerben, a teljesített kurzusokért pedig kreditet kapnak. A 2013-as tavaszi félév 7 kurzusában olyan órák kapnak helyet, mint a Bevezetés a populáris zenei kultúrába, a Populáris zene és marketing vagy a Zenei producering; ez utóbbi vendégoktatója Takács Zoltán „Jappán” (Heaven Street Seven, Soerii & Poolek). Tovább itt.

Képzések

A Majdnem Híres Rocksuli Réz György vezetésével Budapesten 2010 óta kínálja két féléves akkreditált könnyűzenei menedzser képzését. A hallgatóknak (a minimum elvárás az érettségi, és elvileg nincs felső korhatár) a tandíjat teljes egészében állniuk kell (180 000 Ft). Itt is vannak elméleti és gyakorlati órák, melyek magukba foglalják a poptörténet és zeneipar teljes körű megismerését, továbbá a kihelyezett gyakornoki munkát. A néhány állandó előadón kívül sok vendégoktató (pl. Tövisházi Ambrus, Kostil Danila kliprendező és Tóth Péter Benjámin az Artisjustól) tanít a kurzusokon. Céljuk, hogy a hazai könnyűzenei életben valóban képzett szakemberek tevékenykedjenek, és ezáltal emelkedjen a színvonal. Tovább itt.

A Werk Stílus és Kommunikációs Akadémia idén indította el 3 hónapos zenei menedzsment képzését. A tananyagban az elméleti órákon túl láthatóan nagy szerepet kap a „terepmunka”, így a diákok ellátogathatnak például klipforgatásokra és stúdiófelvételekre. A vendégelőadókat (Jamie Winchester, Tóth Vera, ismert koncertszervezők, stb.) és a helyszíneket (pl. Papp László Sportaréna, Művészetek Palotája) átnézve nyilvánvaló, hogy itt elsősorban a showbiznisz mainstream világát helyezik előtérbe. A tandíj 149 000 Ft, és ez is önköltséges. Tovább itt.

A 2013-as tavaszi félévben a Zeneipari Hivatal 4 kurzust kínál, melyek közül 3 (Access All Areas, Digitális Zene Üzlet A-Z-ig!, Zeneipari menedzsment) foglalkozik kifejezetten a zenei menedzsment témakörével, de a jelentkezők tanulhatnak a popzene történetéről is. A kurzusok árai eltérőek (55 000-150 000 Ft), és egyenként körülbelül 2-4 hónapig tartanak. Az egyes tanfolyamokért felelős szakembereken (pl. Jávorszky Béla Szilárd, Steve Swindelli) kívül itt ugyancsak több meghívott vendégoktatóval kecsegtetnek. Az iskola vezetője Morcz Fruzsina, aki a Budapesti Corvinus Egyetem és az IBS zenei menedzsment és marketing kurzusainak felelőse is egyben. Tovább itt.

Külföld

Mivel Morcz a University of Westminsteren szerezte képesítését és jelenleg a Birmingham City University doktori programjának hallgatója, őt kérdeztük a legjobb külföldi iskolákról. A szakember a nemzetközileg legelismertebb New York University Steinhardt Kultúra, Oktatás és Emberi Erőforrások Intézete zenei menedzsment képzését emelte ki, mely 1976-ban jött létre, továbbá a Berklee College of Music zeneipari képzését, illetve az általa is elvégzett University of Westminster Music Business Managment szakát. Egyébként utóbbi intézményben tanít Simon Goffe, aki Roni Size menedzsere volt, és ezt az iskolát végezte el Adam Klein is, aki pedig jelenleg a Goldfrapp szekerét tolja.

Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2013/03/24/zenei_menedzserkepzes_itthon_es_kulfoldon
Zenei menedzserképzés itthon és külföldön
süti beállítások módosítása