Csörömpölős brit techno kunszt - szombaton Blawan az A38-on

2013.01.18. 15:55, Frontrecorder

blawan.jpg

"Szombaton várunk a legcsörömpölősebb technobuliba, amit valaha a hátán hordott a Föld" - invitál bennünket Facebook-oldalán a Technokunst szervezőcsapat idei első rendezvényére, amelynek fő műsorszáma a brit techno felforgató fenegyereke, Blawan lesz az A38 Hajón. És ha kicsit túloznak is, a csörömpölős abszolút találó jelző a londoni producer zenéjére, amely ennél azért persze jóval komplexebb, miközben - áttörve a technoszíntér falait - a hipszter-közönséget is képes levenni a lábáról. Blawan január 19-i, első budapesti fellépése elé összeállítottunk egy gyorstalpalót az eddigi munkásságából, az R&B-slágert kifordító első nagy dobásától Radiohead-remixén át az ominózus hullarejtegetős számáig.

Blawan2.jpgDe előtte jöjjön egy gyors profil, a szervezők szavaival: "Jamie Roberts nem is olyan régen még a világon átsöprő bass music-, UK funky- és garage-hullám ünnepelt alakja volt. Élő dobosként szerzett tapasztalatait a Hessle Audio üdvöskéjeként kamatoztatva (a label egyik gazdája, Pangaea is lelkendezett róla a vele készített interjúnkbana post-dubstep egyik legkedveltebb producereként utazta be a világot - amit aztán rendesen meg is döbbentett egy hirtelen műfajváltással. Roberts saját bevallása szerint élete első négynegyedes trackjének megírásakor örökre rabjává vált a technónak, amit a színtéren rövid időn belül kiváltott viharos sikerei tanúsítanak legjobban (gondoljunk csak producertársával, Pariah-val létrehozott élő szuperprojektjére, a Karennre). Persze a váratlan pálfordulás nem csak óriási, elkötelezett rajongótábort szerzett a fiatal producernek, hanem rengeteg ellenzőt is. Ennek oka abban keresendő, hogy Blawan új karaktert hozott az addig viszonylag statikus techno-hagyományba: a befelé forduló, dühös, ám elképesztően tehetséges és kreatív hipszter figuráját.
Ez a kettősség teszi Blawan zenéjét nagyszerűvé: a brutális erejű, nyers és kifejezetten sötét négynegyedeket a basszuszenéből áthozott játékos ritmikák, elképesztő mélyek és a technóban szokatlan produceri megoldások emelik egy egészen egyedülálló szintre – zenéje mindezekkel, valamint post-dubstep áthallásaival sokszor felrúg minden technó-hagyományt, és rajtuk keresztülgázolva tér vissza valami ősi, közös eredethez a két műfaj között."

És akkor következzen a mi Blawan besztofunk - indulhat a kattogás!

Blawan: Getting Me Down

Ez a nem hivatalosan megjelentetett szám hozta meg az áttörést Blawan számára, a sikert nem utolsósorban a nyersanyagnak, a cuki R&B énekesnő Brandy 2005-ös I Wanna Be Down című dala vokáljának köszönheti, amelyet a producer alaposan megdolgozott.

Blawan: Lavender

A 2011-es Bohla EP-ről, ebben a számban már a Blawan-hangzás minden jellegzetessége a helyén - igen, csörömpöl is.

Blawan: Peaches (freestone)

A 2011 decemberében megjelent Peaches EP egyik zakatolós tétele.

 

A PEACHES A TAVALY AZ A38-ON FELLÉPETT DÁN RANGLEKLODSNAK IS NAGY KEDVENCE, MINT AZT ELÁRULTA NEKÜNK.

 

Radiohead: Bloom (Blawan Remix)

A brit zenekar TKOL RMX 1234567 című 2011-es dupla remixgyűjtemény-albumáról.

Karenn: A Room Full Of Fuck All

A Pariah-val közös Karenn projekt 2012-es EP-jéről a "tülkölős" szám.

Parassela: Bad Treatment

Az olasz Analogue Cops és Blawan kooperációja, ez a trekk a tavaly novemberi EP-jükön szerepel.

Blawan: Why They Hide Their Bodies Under My Garage?

A tavalyi év egyik legnagyobb hisztériával övezett, egyben az egyik legmegosztóbb tánczenei trekkje: pumpálós alap, kísértetiesen morajló dallam és persze ez a bizonyos, mantraszerűen ismételt címadó sor, amely egyébként a Fugees How Many Mics című 1996-os dalából van, persze szinte a felismerhetetlenségig eltorzítva.

Ez a szám biztosan elhangzik Blawantól január 19-én éjjel az A38-on a Technokunst partiján, amelyen játszik még a házigazdák részéről Isu és Dork, a látványért pedig a Látvány: Kiégő Izzók felel. A belépő éjfél előtt 2300 Ft, éjfél után 2800 Ft lesz.

https://recorder.blog.hu/2013/01/18/csorompolos_techno_kunszt_szombaton_blawan_az_a38-on
Csörömpölős brit techno kunszt - szombaton Blawan az A38-on
süti beállítások módosítása