Magyarországra is jön a világ első streamingszolgáltatója?

2013.01.16. 13:26, BizRecorder

rhapsody-logo.jpg

Az amerikai és egyben a világ zenei piacának első streamingszolgáltatója, a Rhapsody 2013 második negyedévében 16 európai országban indítja el előfizetős szolgáltatását. Hogy pontosan hol, még nem hozták nyilvánosságra, de akár benne lehet Magyarország is.

TRENT REZNOR IS BESZÁLL A STREAMING BIZNISZBE, EGY ÚJ SZOLGÁLTATÓ OLDALÁN.

rhapsodyposter.jpgKét hét telt el 2013-ból és lám, a Deezer egyre erőteljesebb és agresszívabb nemzetközi terjeszkedése az egész streamingpiacot mozgásba hozta, méghozzá olyan irányba, amire nagyon kevesen számítottak. A világ legnagyobb zenei piacának, az amerikainak a streamingszolgáltatói lettek ugyanis azok, amelyek a Deezer példáját követve terjeszkedésbe kezdtek, a kisebb zenei piacokon is. Az ok egyértelmű: a kisebb piacokon kisebb versenyre, ennél fogva könnyebben realizálható bevételekre lehet számítani, melyek országonként ugyan nem feltétlenül jelentősek, összeadva viszont igen.

A legújabb, Atlanti-óceánon átkelő amerikai cég egy igazán patinás piaci szereplő, a Rhapsody, amelynek alapjait hat amerikai programozó rakta le még az előző évezred legvégén a tuneto.com weboldallal. 2001 őszén léptek piacra az első streamingszolgáltatással, amely adott havi díjért cserébe korlátlan hozzáférést biztosított a Rhapsody zenei adatbázisához. 2001 őszétől 2002 tavaszáig sikerült eme adatbázis méretét jelentős mértékben megnövelni, köszönhetően a nagy nemzetközi kiadókkal tető alá hozott megállapodásoknak. 2003 tavaszán megvásárolta a céget a Real Networks és átnevezte RealRhapsody névre. A kezdeti sikereket - az iTunes előretörésével és az előfizetése modell alacsony elfogadottsága miatt - egyre több kudarc és probléma kísérte. A cég a helyét keresve előbb az MP3 vásárlási lehetőséget integrálta a szolgáltatásba, majd pedig a RealNetworks-től való függetlenedést választotta.

Az egészen az elmúlt hónapokig piacvezető, egymillió előfizető Rhapsody tavaly ismét aktivizálta magát: először felvásárolták a Napstert, és ezzel megvetették a lábukat Németországban, majd meglepetés szereplőként beléptek a felhő-alapú  zenei piacra, végül pedig az év végén zenefelismerő megoldással rukkoltak elő, amely nem mellesleg jelenleg teljesen egyedülálló a streamingszolgáltatói szegmensben.

Hogy a Rhapsody által kiszemelt 16 európai célország között szerepel-e hazánk is, nem tudni, esély ugyanakkor van rá. Hogy jó lenne-e a magyar piacnak a Rhapsody megjelenése? Abban a tekintetben mindenképpen, hogy tovább nőne a piaci szereplők száma, ami sosem baj. Nehéz ugyanakkor megítélni, mennyire is lesz erős versenyző akár a nálunk, akár a többi országban, hiszen az elmúlt években minimális innovációt mutattak fel, miközben a start-upok őrületes tempóban fejlődtek és nőttek. Ma a streamingszolgáltatók mezőnyében a Rhapsody a 4.-5. helyen állhat, és ez a pozíciójuk is leginkább a kétezres évek elején összejött ügyfélbázisból adódik.

Mindezek ellenére, a Rhapsody egy minden alapvető funkcióval bíró, 16 millió dalból álló zenei kínálattal rendelkező, megbízhatóan működő szolgáltató, amely 14 napos ingyenes kipróbálást biztosít bárki számára, így aki kíváncsi ara, milyen a Deezeren kívül világ, annak feltétlenül érdemes lesz majd tavasszal vetni egy pillantást a szolgáltatásra.

Pléh Dániel

Címkék: napster rhapsody
https://recorder.blog.hu/2013/01/16/magyarorszagra_tart_a_legpatinasabb_streaming_szolgaltato
Magyarországra is jön a világ első streamingszolgáltatója?
süti beállítások módosítása